• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İçecek Ambalajlarında Depozito Sisteminin Getirilmesi

gizem heybeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Ağustos 2016
Firma
mensan geri dönüşüm
Merhaba arkadaşlar,
Ambalaj Atıklarının Kontrol Yönetmeliğinde yapılan son düzenleme ile birlikte "1/1/2022 tarihinden itibaren, tek kullanımlık satış ambalajlarıyla piyasaya sürülen insani tüketim amaçlı içecekler öncelikli olmak üzere ambalajlı ürünlerin zorunlu olarak sadece depozito yönetim sistemi kapsamında piyasaya sürülmesine yönelik değerlendirilmesi esastır. Zorunlu depozito uygulaması kapsamının belirlenmesinde; ambalajın türü ve kullanım özellikleri, piyasaya arz koşulları ve zorunlu depozito uygulamalarının altyapısı ve işletim esasları dikkate alınır." ibaresi yer alıyor.

Depozito sistemine daha önce dahil olmayan işletmeler konuyla ilgili nasıl bir aksiyon almalı? yönetmelikçe çevre ajansı web sitesinden yayınlanır deniyor ancak henüz bununla ilgili bir çalışma göremedik, belki de biz kaçırdık bilemiyorum. Konuyla ilgili desteklerinizi rica ediyorum.
 
gizem heybeliDepozito uygulamasını iki farklı çerçevede ele alabilirsiniz.
Birincisi yeniden kullanılabilir ambalajlar için gönüllü depozito uygulamaları. Bununla ilgili usul ve esaslar Bakanlığın web sayfasında bulunabilir. Özetle piyasaya sürenin ambalajlarını Bakanlık onaylı bir depozito uygulama plânı kapsamında toplaması işlemidir. Gönüllüdür, piyasaya sürenin insiyatifindedir.

İkincisi şu an çalışmaları devam eden zorunlu depozito uygulaması. Sadece Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nde değil Çevre Kanunu'nda da değinilmiştir. Başlangıç için 2022 öngörülüyor şu an. Henüz zorunlu depozito sistemine geçilmedi. Bakanlığın ve Ajansın duyurularını takip ederseniz uygulama hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz.
 
Yönetmelikte etiketleme; depozito ücretinin yazılması gibi hususlar var. Belki ambalaj tedarikçilerinizle görüşebilirsiniz. Bununla ilgili detaylar daha belirlenmedi o yüzden yayınlanmadı.
Depozito bedelleri belli değil ama finansal olarak hazırlanmak gerekir örneğin tamam firma bir sisteme kaydoldu bir ücret ödedi; ürün başına bir depozito bedeli ve GEKAP'taki gibi depozito katılım bedeli olacak benim anladığım kadarıyla. Bu bedeller satıştan sonra değil piyasaya sürme aşamasında olacak anladığım kadarıyla. Özellikle depozito bedellerinin planlanması, baştan verilmesi ve geri dönüş süresi çok kritik olacaktır ciddi bir finansal yük.
Bu nedenle üst düzey yöneticilere; özellikle finans, maliyet departmanlarına bilgi vermekte fayda var.
Yönetmeliği inceleyip ambalaj tedarikçisi ve üretimle de görüşmenizde fayda olabilir; umarım olmaz ama ya hatlarda ilave etiket gerekirse. Zor ve detaylı bir süreç. Üreticileri de tüketicileri de zorlayabileceğini düşünüyorum.
 
Şöyle bi açıklama yapılmış;
Bakan Kurum, "Sıfır Atık projemiz çatısı altında depozito uygulamasını da inşallah 2022 yılı ocak ayı itibarıyla uygulamaya geçireceğiz. İlk önce metal cam ve pet şişelerin, bu ürünlerin sisteme dahil edilmesi için çalışmalarımızı başlattık. 2022 haziran ayında da vatandaşlarımız artık bu geri dönüştürebileceğimiz cam, metal ve pet, plastik atıkları depozito sistemi çerçevesinde, bizim iade noktalarımıza götürecekler ve orada depozito ücretlerini almak suretiyle üretime, istihdama, geri dönüşme katkı sağlayacaklar" dedi.

Sıfır Atık Projesi'ne başladıklarında geri dönüşüm oranının yüzde 13,4 olduğunu ve şu an yüzde 22,4'e yükseldiğini dile getiren Kurum, "Atıkların dönüşümü çerçevesinde yapılan her proje 15 ila 40 arasında yeni istihdam yaratıyor ve bu anlayışla tüm ülkemizde Sıfır Atık Projesi'ni yaygınlaştıracağız ve depozito uygulamasına da 2022 ocak ayı ile başlayıp haziran ayında da fiilen uygulamaya geçmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
 
Merhabalar, Meyvesuyu imalatı yapan bir firmam için depozito bilgi sistemine giriş yapıcam. Satışını yaptığımız tüm ürünleri girmemiz mi gerekiyor?(kompozit-cam-pet..) yoksa sadece depozito uygulamasına uygun olanları mı?(cam gibi mi) sistemde tüm ambalaj için isimlendirme mevcut ama emin olamadım.
 
Merhaba;
Zorunlu depozito yönetim sisteminde ambalaj atığı toplama ayırma, ambalaj atığı geri kazanım tesisi ve gübre tesislerinin ne şekilde yer alacağı konusunda bilgisi olan var mı arkadaşlar?
 
26/6/2021 tarihli ve 31523 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği uyarınca Ajansımız tarafından, zorunlu depozito yönetim sistemi uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar düzenlenerek yayımlanmıştır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Depozito yönetim sistemine kayıt işlemleri DEPOZİTO BİLGİ SİSTEMİ üzerinden FİRMA adı altında kayıt yapılarak süreç başlatılır. söz konusu süreç tüketim amaclı piyasaya arz edilen ürünlerin ambalajlarını kapsamakla beraber, bu ambalajların 2021 yılı piyasaya arz edilen ambalaj ürünlerin ağırlığı, hacim ölçüleri ve piyasaya arz edilen toplam miktarı vb. sistem üzerinden girilerek kayıt işlemleri tamamlanarak onaya gönderlecek.
1- onaya gönderilen başvuru, onaylandıktan sonra tarafınıza kayıtlı e posta adresinize bilgi verilir.
2-gelen mail sonrasında DEPOZİTO BİLGİ SİSTEMİNİ ilgili firma adına kullanmaya başlayabilirsniz. (depozito yönetim sistemine dahil olunması halinde ilgili ambalaj atıkları için GEKAP ödemeleri kapanacak)

* Depozito yönetim sistemi için şuan da yatırılarak teminat miktarı, toplama şekli, mansuplaşma hali veya diğer toplama ve geri kazanım işlemleri için herhangi bir planlama yapılamamış olmasından dolayı sadece TÜRKİYE geneli oluşacak potansiyel hesaplanmaktadır.
 
Üst