• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İçme suyu analizi

Büşra Mülayim

İzmir İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
14 Ağustos 2010
Şehir
İzmir
Firma
İzmir Demir Çelik San. A.Ş.
Arkadaşlar merhaba.İçme suyu analizi yaptırmak istiyorum ama İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğini incelediğimde Ek1 de bulunan bütün parametrelerimi yaptırmam gerektiğini anlayamadım. Yardımcı olur musunuz?
 
yardımcı olurum tabi, Ek-1 değil de gösterge parametreleri var onları yaptırmanız yeterli olacaktır.
 
Tablo A. Kontrol izleme parametreleri.

İçme-Kullanma
Suları

Renk
Bulanıklık
Koku
Tat
İletkenlik
pH)
Nitrit | | | Not 3 |
Amonyum
Alüminyum
Demir
C. perfringens
E. coli
Koliform bakteri
P. aeruginosa

Bu parametrelere mi bakılmalı arkadaşlar?
 
Büşra merhaba. Bu parametlerin yanında kimyasal parametrelerde etkin rol oynayabilir. su kaynak suyu mu içme suyu-kullanma suyu mu ona göre belirlemen gerekir. Sana tavsiyem çevre il belediyeler ve halk sağlığı müdürlüğünün yaptırdığı aylık analizler var . onlardan yardım alabilirsin. Örneğin biizm burda arsenik değeri önemli arsenik analizi yaptırıyoruz. bunun yanında bir kaç kimyasal analiz daha var.
 
@Büşra Mülayim Öncelikle içme-kullanma için çekilen debi miktarını bilmen gerek. Bu debi üzerinden yılda kaç defa Denetim-İzleme ve Kontrol-İzleme numuneleri alman gerektiğini aynı yönetmelik içerisinde belirtmişlerdir. Denetim izleme detaylı olan analizi temsil eder, kontrol izleme daha basite indirgenmiş gösterge parametrelerin olduğu analizi temsil eder. Kolay gelsin.
 
@Fatih Çoban arıtma sistemine yeni geçildi bundan önce hazır damacanalardan sağlıyorduk içme suyunu. Ben kontrol parametrelerinde olanları yaptıracağım.Doğru mu?
 
@Büşra Mülayim Hem kontrol-izleme hemde denetim-izleme yaptırmak zorundasın. Gelen debi miktarına göre yılda kaç defa yaptırman gerektiğini aşağıdaki tabloya göre belirleyebilirsin. Tahminimce senin su günlük tüketimin < 100 m3 altındadır. Bu sebeple yılda minimum 2 defa kontrol-izleme, 1 defa da denetim-izleme yaptırman gerekecektir. Damacana su sağlama durumunda ise suyu temin eden firmadan suyun kalitesi ile ilgili analiz sonuçlarını isteyebilirsin.

upload_2016-1-6_11-44-34.png
 
Merhaba,
Bir işletme de içme suyu analizi çevre müh. mi yoksa isg uzmanı sorumlulugunda mıdır? Bu konuda yasal bir dayanak var mıdır?
 
Merhaba,

İçme suyu analizleri aşağıdaki yönetmeliğe göre yapılmaktadır:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Genel olarak Çevre Mühendislerinden öte, çalışan sağlığını ilgilendirdiği için tüm firmalarımda İş Güvenliği Uzmanları'nın kontrolünde ilerliyoruz.
 
Cem Bey bende aynı fikirdeyim. Fakat İSG uzmanlarına bir türlü bunu anlatamıyorum.
 
@moonege Yani resmi yönetmeliklerden yük bindirmek zor. Anca kaliteden bindirilir o yük. Kalite denetimlerinde Çevre kısmında değil de İSG kısmında istiyorlar diye biliyorum. Yine de bu tür denetimleri yakın zamanda geçirmiş olan arkadaşları davet edelim; onların da cevapları önemli.
 
@Cem Yılmaz zaten yönetmelik kontrolü sağlık bakanlığı kontrolünde. Ayrıca bugüne kadar resmi hiç bir başvuruda yada denetimde benden bunlar istenmedi fakat Çalışma Bakanlığı denetimlerin de bu analizler isteniyor.
 
Bizim prosesimizde içme suyu İSG Prosesine bağlı, kullanma suyu ise Çevre Sorumlusuna. 14001 ve 18001 denetimlerinde de genelde bu şekilde soruldu.
 
@moonege içme suyu konusunda her iki tarafında sorumlu olduğu noktalar mevcut koordineli bir şekilde çalışılması gerektiği izlenimindeyim. isg personeli yada çevre mühendisi sorumludur şeklinde bir ibare göremedim. EK2 kısmında belirtilen parametrelere bakınca sanki Çevre Mühendisi sorumluymuş gibi duruyor ama ihtiyaç şebekeden sağlanıyorsa zaten İSAT dan geliyordur su izlemesini İSG uzmanı yapacakmış gibide bir durum var tam emin olamamakla birlikte düşüncemi dile getirmek istedim...
 
@Gökhan Taşdemir olayın başlangıç noktası esasen sebil temizliği. Bu noktadan bakınca işçi sağlığı söz konusu olduğu için revir-doktor-isg ortak çalışılmalı diye düşünüyorum. Su artezyenden sağlanıyor ve ters osmoz sistemi mevcut. Baktığınızda çevre müh. gelene kadar yardımcı tesisler bile işin içine giriyor. Ama nedense iş yıkma çabası söz konusu. "Su" söz konusu olunca ne suyu olduğu önemi yok mutlaka bize yıkılıyor.
 
merhaba,
uzun zamandır soru sormadığımı farkettim, konu hortlatarak giriş yapmak isterim.

tüm birimlerimizde damacana ile su kullanımı veya su arıtma cihazlarımız mevcut. iso denetimine hazırlanıyorum.
insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmeliği incelediğimde;

b) Günlük ortalama 10 m3 den az su sağlayan veya 50 den az kişi tarafından kullanılabilecek müstakil su kaynağından temin edilen suya, bu suyun ticari ya da kamusal faaliyet için temin edilmesi hali hariç,
uygulanmaz.


bu maddeye göre; 10m3 = 10000 litre = 526 damacana gibi bakkal hesabı yaptığımı hissettiğim bi hesap yaptım.
yani günlük 526 damacana zaten olmaz.

niye böyle oldu ki kafam karıştı :hasta: bu damacana sularını veya su arıtma cihazlarını analiz ettirmeli miyim ? veya firmadan mı istemeli miyim dışardan hizmet aldığımız için ?
 
Merhaba,
Damacana sularını aldığınız yerden analizlerini isteyebilirsiniz. Onlar yaptırmakla yükümlü diye biliyorum. Ben aldığımız firmadan istiyorum. Ortak alanlarda kullanılan sular içinde 6 ayda bir numune aldırıp analiz yaptırıyorum.
Şimdiye kadar ne çevre ne iso denetimlerinde soran olmadı ama :)
 
Üst