• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İki çernobil aynı videoda

Serkan Ç.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Şubat 2010
Firma
Dupoll Enerji Entegre Atık Yönetimi

HBO dizisi Chernobyl’deki görüntülerle gerçek görüntülerin karşılaştırıldığı bir video internette viral oldu.


Son zamanların en popüler dizilerinden HBO’da yayınlanan ''Chernobyl'', 1986 yılında gerçekleşen insanlık tarihinin en trajik olaylarından birini etkili şekilde anlatıyor. Beş bölümlük dizi Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna’nın kuzeyinde yer alan Pripyat kasabasındaki Çernobil nükleer güç santralinde meydana gelen nükleer kazayı belgeliyor. İnternette dolaşan bu video da, yazar ve yönetmenin kullandığı gerçek görüntüleri diziye nasıl detaylı bir şekilde aktardığını gösteriyor.
 
Mersin Akkuyudaki Nükleer Santralini de Cernobili yapan ayni firma yapiyor. daha iki gün önce bir HES te boru patladi ve insanlarimiz hayatini kaybetti. kömür ocaklarindan bahsetmiyorum bile. bizim neyimize nükleer santral isletmek. hepimizin sonunu getirecek bu santral...
 
Son düzenleme:
Bizim neyimize derken :) nükleer enerji kısmı tartışılır ancak hiç bir teknoloji, uygulama bizim neyimize değil bence.
Bu proje için eğitime gönderilen mühendisler, öğrenciler ve daha benim bilmediğim meslek gruplarına haksızlık etmeyelim.
 
Bu mantıktan kesinlikle çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Nükleer evet çok ciddi ve riskli bir alan ama bugün “biz bunu beceremeyiz” diye yapmazsak bir daha hiç yapamayız. Bildiğim kadarı ile her konuda yurtdışından destek alıyoruz sadece kurulum aşamasıyla sınırlı kalmayacak.
 
Katılıyorum.
Aşağılık kompleksi (aşağılık insan olmak değil-konu olan yeteneğin, bilginin altında kalmak anlamında-) deniyor malesef bu duruma. Ülkede eğitimli insanlar bile böyle düşünürse nasıl yol alabiliriz ki? Cahil cesareti değil, özgüven lazım.
 
Ülkemizin enerji veya herhangi bir konuda dışa bağlı olması beni de rahatsız ediyor fakat realist olmak gerektiğini düşünüyorum. Nükleer santral çok ciddi bir risk, atılan her adımın çok iyi analiz edilmesi ve çok üstün önlemler alınması gerekiyor ama ülkemizde bunun sağlanabileceğine dair bir inancım yok ne yazık ki. Keşke yanılıyor olsam ama ben böyle düşünüyorum.

Bu arada dizi gerçekten çok başarılı herkes mutlaka izlemeli ve bilgilenmeli.
 
Ermenistan gibi bir ülke başarabildiyse, bence bizim başarısız olmamız imkansız, teknolojik gelişmişlik açısından baktığımızda.
Güvenlik ve disiplin konusuna gelince bu iş için eğitime gönderilen bir ekip var ve teknik destek işletme sürecinde elbette alınacak.
 
Başarıdan kastımız tesisi kurup bitirmekse bence de başarılı oluruz ama benim bu konudaki başarı anlayışım bu değil. Bahsettiğim risk, tesisin kurulmasıyla birlikte işletilme sürecini de kapsıyor. Yoksa Ermenistan da başarır başka ülkeler de..
 
@Gülay iletişim kuramadık :) Sonuç olarak bitmemiş bir süreci başarılı şeklinde nitelendirmek doğru gelmiyor bana 'başarısız olmamız imkansız' şeklindeki yaklaşımınız zaten tam anlamıyla bana uzak bir düşünce. Bu konu tartışmaya çok müsait bir konu, herkesin kendi yaklaşımlarının olması elbette çok normal o yüzden görüşlerinize saygım var fakat desteklemiyorum. :)
 
@Melike Yıldız evet iletişim kuramadık ne yazık ki :) ''bitmemiş bir süreci başarılı şeklinde nitelendirmek''sadece bu kısımda beni yanlış anladığınızı anlatmak isterim. 'başarısız olmamız imkansız' diyerek başardığımızı ifade etmek istemedim, başarısız olacağımıza inanmadığımı söyledim.
Tartışma için teşekkürler zevkliydi.
 
nükleer enerji ve beceremeyiz iki ayrı konu bence ve ben ikisine de karşıyım.

türk milleti kadar becerikli insan yok bence, istersek neler yaparız. ama hazıra çok fena alıştık :D
 
valla hala ayni fikirdeyim. tam anlamiyla "BİZİM NEYİMİZE". daha is nükleer santral işletmeye gelmeden almamız gereken upuzun bir yol var, önce bir tarımı ticareti becerelim de sıra nükleere gelsin. 1 tırnak bile teknoloji üretemezken birakin ki nükleer. dedigim gibi kömür madeni yada HES bile işletemiyorken köprü insaatlarinda 100 lerce isci ölüyorken, nükleere daha çoook var. tabi ki insallah bir sikinti olmaz canim felaket tellalligi yapmak istemem ama tekrar soyluyorum "bizim neyimize".

hala bu ülkede biseyler yapilirken uzmanlardan fikir alindigini dusunecek kadar da iyimser olmaniz beni sasirtiyor. egitim sistemi degistirildi bu ülkede yaklasik 800 kere ama ne bir egitimcinin fikri alindi ne de bir pedagogun. ha bi de tubitakin basindaki hayvanat bahcesi müdürü abimiz var o konuya girmeyelim. keşke sizin kadar iyimser olabilsem...

bir çevre mühendisi olarak, Türkiye gibi bir yerde megawattlarca elektrik üretebilecegimiz yenilenebilir temiz enerji kaynaklarimiz varken, nükleeri savunan arkadaslar gordukce gercekten üzülüyorum... nükleer santrallerin işlem sonunda oluşan atıklarının ne kadar büyük bir sıkıntı yarattığı konusunda da bilgileri yok sanirim...
 
Son düzenleme:
okuduğunuzu anlamamanız da beni üzdü, bahsettiğiniz 'yukarıda' hiç kimse nükleeri savunmamış.
Henüz okuduğumuzu anlayamıyorsak, bence de neyimize :)
 
@Tolgay Doğan üstte diye belirttiğiniz 2 mesaj var, bu mesajlardan biri de bana ait diğer mesajda açıkça 'nükleeri savunmuyorum' yazılmış, geriye benim mesajım kalıyor.
Seviyesiz bir mesaj da yok ayrıca, siz yazmışsınız ben de mesajlarımızı anlayamadığınızı yazmışım. Yani birine beni anlamadınız demek seviyesizlik midir?
 
Üst