• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İki çernobil aynı videoda

Serkan Ç.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Şubat 2010
Firma
Dupoll Enerji Entegre Atık Yönetimi

HBO dizisi Chernobyl’deki görüntülerle gerçek görüntülerin karşılaştırıldığı bir video internette viral oldu.


Son zamanların en popüler dizilerinden HBO’da yayınlanan ''Chernobyl'', 1986 yılında gerçekleşen insanlık tarihinin en trajik olaylarından birini etkili şekilde anlatıyor. Beş bölümlük dizi Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna’nın kuzeyinde yer alan Pripyat kasabasındaki Çernobil nükleer güç santralinde meydana gelen nükleer kazayı belgeliyor. İnternette dolaşan bu video da, yazar ve yönetmenin kullandığı gerçek görüntüleri diziye nasıl detaylı bir şekilde aktardığını gösteriyor.
 
konuyu uzatmayacağım, mesajlarınızı baştan okuyup gerekli düzeltmeleri yapmanızı tavsiye ederim hazır olduğunuzda ben burdayım :)
 
Yakın zamanda nükleer enerji tesisleri ve işletilmesi ile ilgili master eğitimi almak için devlet eli ile Çin'deki bir üniversiteye teknik personel gönderildi. Bunun için Ankara'da yabancı dil eksenli bir sınav yapıldı. Ben de sınava katılmıştım, 150 kişiyi aşkın aday vardı ve yanılmıyorsam gönderilecek kişi sayısı 3 ya da 4 idi.
Dışarıdan teknik destek aldığımız çok belli, kurulacak tesisin işletilmesi için kendi personellerimizi oluşturmaya çalıştığımız çok belli, bu tesisin en güvenli şekilde işletilmesi için altyapı çalışmalarının titizlikle yürütüldüğü de çok belli. Buraya kadar hemen her şey gayet güzel, taktir etmek gerek.
Fakat, benim düşüncem bizde bu tesisi UZUN yıllar olması gerektiği gibi işletecek ne teknik personel disiplini ne de toplum disiplini yok. Dolayısıyla bu tesisi kurmak, işletmeye almak son derece riskli. Tesisin kurulduğunu varsayarsak bütün gözler tesis üzerinde olacağından ilk 5-10 yıl üst düzey güvenlik önlemleri ve hassaslık ile yönetilecektir buna inanıyorum. Peki ama sonraki yıllar? İşte maalesef bizde bu iş disiplininin uzun süre sürmeyeceğini düşündüğümden, ihmaller olmaya başlayacak. Nükleer de ihmal olursa sonu felaket olur.
 
hocam bizde " biz Türküz bize birsey olmaz" kafasi var. disiplinimiz bu sekilde. beni asil korkutan da zaten destek aldigimiz ülkelerin de bu konuda sicillerinin cok temiz olmadigi. japonya fukusima ornegi ortada, e zaten rusya malum insanlik tarihinin en büyük kazalarindan birisi cernobil. daha biz kömür madenlerimizi bile düzgün denetleyemiyorken evet tekrar söylüyorum "nükleer bizim neyimize". bu beceriksiz oldugumuz anlamina gelmiyor. biz de o kafa dediginiz gibi o disiplin yok.
 
Nükleer işletirken bile, biz Türküz bize bir şey olmaz kafasıyla ilerlersek ülkeyi kapatıp gidelim :)
Bahsettiğiniz kaza yaşamış ülkelerden nükleer enerji ile ilgili destek almak beklenildiğinin aksine bence mantıklı. Onların yaptığı hatalardan yola çıkarak ne yapmamamız gerektiğini görmüş oluruz. İşletme noktasında onların hataları bizim avantajımız olabilir. Bu açıdan ilgili devlet birimleri gerekli özeni gösteriyordur diye düşünüyorum.

Kömür madenlerimizi bile doğru düzgün denetleyemiyoruz demişsiniz. Haklısınız, ne diyebilirim ki?

Nükleer bizim neyimize cümlesini çok keskin buluyorum. Açıkçası pek de katılmıyorum. Nükleer ile ilgili bir sıkıntım yok ama işletilme noktasında ihmalkar davranacağımızı düşünüyorum. Nükleer kurulacak bu çok aşikar çünkü hemen hemen her ciddi adım atılmış durumda. Nükleeri işletme noktasında inşallah ben yanılırım, inşallah adeta saat gibi tıkır tıkır işler. Bu konuda yanılmayı çok isterim.
 
"Aynı firma" derken neyi kastettiniz acaba? çernobil reaktörü sovyetler birliği döneminde diğer her şey gibi devlet eliyle yaptırılmıştır diye tahmin ediyorum serbest piyasa ekonomisi olmadığından. sovyet rusya 91'de dağılmıştır.
 
bir yerde aynen şöyle yazıyordu:
Nükleer santral bizim neyimize. Sızıntı falan olsa sırtımızda göz çıktığında haberimiz olur!

O kadar doğru bir çıkarım ki utanarak katılıyorum. Ben bir ÇEVRE MÜHENDİSİ olarak ülkemizi kalkındıracak her türlü şeyi; ancak aklı başında ve işin ciddiyetinin farkında olan insanlar topluluğu olduğumuzda desteklerim. Sonuçta zamanında toksisiteyi saklamaya çalışmak için komikçe eylemlerde bulunanlar oldu değil mi?
 
aynen öyle @p.culha , daha gecen sene izmirde radyoaktif bir alanı çitlerle çevirerek önlem almışlardı, uzulerek soyluyorum ki biz boyleyiz yapacak birsey yok. nasil ki çinliler çekik gözlü biz de sallamıyoruz işte yapımız bu. mersine yapılan santralın temeli iki kere çatlamış mesela demek ki zemin etüdünü de düzgün yapmamışlar (yapmamışız). o kadar yenilenebilir enerji kaynağımız varken neden nükleer???
 
Maddi açıdan durmuş olması ülkem adına üzücü, ama nükleer söz konusu olduğu için sevindirici. Yine de üzgünlük ağır bastı.
 
ekonomiden cok anlamam, sovyet rusyada da isler nasil isliyordu hiç bilmem ama, ROSATAM isimli firma cernobil ve rusyadaki bir cok santrali yapan firmadır. akkuyuyu da bunlar yapıyor. hatta emin olmamakla birlikte hisselerin %49 una sahipler...
 
Son düzenleme:
Her bulduğumuz su kaynağına HES yapacağımıza, 4 tane nükleer yapılması bence daha iyi olur.
Enerji de dışarı bağımlı olmak ve doğal kaynakların kullanımı bence ülkelerin geleceği için karanlık durumlara yol açılabilir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını da yatırım şart tabii ki.
 
Ben dün G-20 zirvesinde konuşmasından sonra paylaştım, bugün hürriyet,milliyet,sözcü vb. gazetelerin hemen hepsinde var
 
Sanirim sadece sinop iptal edilmis. Mersine devam. Cok da uzulmeye gerek yok yani. bir de sebebin maliyet oldugu da büyük yalan bence kesin altinda cok daha büyük bir problem var.
 
Son düzenleme:
Üst