• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Il müdürlüğü uygunluk yazısı(atıksu deşarjı)

ferhatcam

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Şubat 2012
Merhaba Arkadaşlar...
Yeni Çıkan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine(01.11.2014 tarihinde yürürlüğe giren) göre Geçici Faaliyet Belgesi başvurusunda bulunan firmalardan İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı(Atıksu Deşarjı) istenmektedir. Bildiğim kadarıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne uygunluk için başvuru dilekçesi vereceğim fakat denetime geldiklerinde neleri inceleyecekler bilmiyorum. izin konusu atıksu deşarjı olacak şekilde başvuru yapacağım. Arıtma tesisinin uygunluğuna mı bakılacak yoksa tüm tesis birleşik bir denetime mi tabi olacak? Arıtma tesisine bakacaklarsa neyi kontrol edecekler?
Konu Hakkında tecrübesi olan arkadaşlardan cevaplamasını rica ederim.
 
@ferhatcam
Atıksu Deşarjı konulu çevre izni alınırken , İl müdürlükleri arıtma tesisine gelerek, arıtma giriş ve çıkış sularından tutanakla numune alınarak akredite referans labaratuvarlarına gönderirler.Burada gelen sonuç değerleri, sizin deşarj tablonuzdaki sınır değerlerini geçmiyorsa,onaylanıyor,gerçi bu benim söylediğim Biyolojik evsel atıksu arıtma tesisi için geçerlidir.
 
@realastala
önceki yönetmeliğe göre GFB alındıktan sonra gelip numune alarak değerler kontrol ediliyordu. şimdi GFB başvurusu yapmadan numune almaları bence uygun değil. çünkü firma zaten deşarj izni olmadığından arıtmayı çalıştırmayıp vidanjörle çektirmekte. bu durumda numune alabilmeleri çok zor. cevabınız için teşekkür ederim.
 
@ferhatcam
Tabi ki vidanjörle çektiriliyor sa sorun yok,yalnız vidanjörle çekildiğine dair tutanağı isteyebilir,Tutanak dada vidanjör firması .... arıtma tesisine götürülmek üzere diye bir ibare düşerse iyi olur.Rica Ederim.
 
Merhaba,

Bizde denetçilerin denetlemeleri, denetlemenin yapıldığı il, denetlenen firmanın durumu vs biraz göreceli olduğu için zor bir soru olmuş bu..
Mesela çok detaycı ve konulara da hakim bir denetçi ile karşılaşırsanız size halihazırdaki fosseptikte Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik şartlarına uyulup uylmadığını sorması bile muhtemel.
Kapasite Raporu, Sicil Gazetesi, Çed görüşü, muafiyet taahhütnameleri gibi GFB belgelerini hazırlamanız önemlidir.
Fosseptik suyu bertaraf yöntemi,
Yağmur suyu hattının fosseptiğe karışmadığını göstermeniz, belgelemeniz..
Tesis içi kanalizasyon şebekesi
Tesis içi atıksu şebekesi ve arıtma giriş-çıkışı
Deşarj noktaları,
Atıksu arıtma tesisi proje onayı,
Alıcı ortam ve özellikleri,
Atıksu oluşum kaynakları,
Emisyon oluşumunun gözlemlenmesi, varsa fiziki uygunluklar (emisyondan muaf olsa dahi)
Gürültü kaynakları,
Sadece atıksu konulu denetlemede yapmayabilir, size atık yönetimi ile alakalı sorular yönetebilir.
Atık oluşumu, bertaraf/geri kazanım yöntemleri, AYP onayı vs..

Yani anlayacağınız mevzuat çerçevesinde her türlü soruya mevzuat gereği uygunluk cevabınız olmalı..

Kolay gelsin.
@ferhatcam
 
@realastala

GFB olmadan zaten tesis çalışamaz. Bu durumda sadece fiziksel koşullara bakılıyor. GFB aldıktan sonra tesis çalışacak, atıksuyunuz oluşacak ve ancak o zaman numune alabilirler. Fosseptikte biriktirdiğinize göre tesis çalışıyor. Bu durumda fosseptiğin sızdırmasız olduğu ve vidanjörle çekildiğine dair belge isterler.
 
@ferhatcam

İl Müdürlüğünüze bu konuyu danışın derim. Çünkü Bakanlık "atıksu deşarjında da İl Müdürlüğü Uygunluk yazısı" istiyoruz dedi, fakat İl Müdürlüklerine yazı formatı ile ilgili herhangi bir format iletilmemiş...

Bu hafta Denizli'de bir eğitim var, İl Müdürlüğü çalışanlarının katıldığı yeni yönetmelik ile ilgili.. İzmir için durum önümüzdeki hafta netleşir diye düşünüyorum..
 
Aslında atıksu deşarjında il müdürlüğü uygunluk olmaz. Çünkü çoğu yerde yetki il müdürlüğünde değil

- Mücavir alan sınır içinde belediye (termin planı kabül edilmişse yada aat tesisi varsa) (termin planı yoksa cezalık)
- OSB de ise osb yönetimi (Yetki devri almışsa) ( Devir almadan AAT yapmadan ruhsat veriyorsa cezalık)
- Mücavir alan dışı evsel atıksu ( zaten çevre şehircilik) (İl özel idare herhangi bir ruhsat vermiyor)

SKKY' ye göre

84 kişi üstü evsel atıksu AAT onayı
84 kişi altı ise foseptik planı

End. atıksuyu zaten doğaya veremez SKKY parameterlerini sağlamadığı sürece

Aynı şey gürültüde var çoğu büyükşehirde İl müdürlüğü uygunluk/muafiyet veriyor fakat yetki il müdürlüğünde değil yanlış yapıyorlar.
atıksu ve gürültüde önce belediyeden yazı alıp uygun / muaf olduğunu il müdürlüğü tarafından tasdik ediliyor. (gereksiz uygulama)
 
2014-11-26 15-01-18 Ekran görüntüsü.png
Yukarıdada gösterildiği üzere il müdürlüğü uygunluk yazısı alanına yükleyeceğim evrak için nasıl bir çalışma yapılmalı. firma eski bir tesis, önceden deşarj izni mevcutmuş fakat şimdi yenileme yapacağız. Deşarj izninin süresi dolmuş durumda bu sebeplede oluşan atık sular atıksu arıtma tesisi havuzlarından çekilmekte. arıtma tesisinin bir sıkıntısı görünmüyor. uygunluk yazısını sizce nasıl alabilirim...
cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim...
 
Bence Emisyon Uygunluk yazısındaki ilgili yerleri değiştirerek Atıksu Deşarjı Uygunluğunun verilmesi şeklinde bir dilekçe ile bu durum aşılabilir.
Ancak yeni dönemde İl Müdürlükleri her ne kadar emisyon uygunluğu kapsamında emisyon kaynaklarının fiziki şartları için tesisi ziyaret etse de Atık Yönetim Planı ve ÇED ile ilgili evrağı da görmek istiyorlar. O yüzden diğer tüm evrakları hazırda bulundurarak bu yazı ile başvurulması yeterli olacaktır.
 
Atıksu Deşarjı için Uygunluk yazısı formatı ve il müdürlüğü değerlendirme tablosu ekte.
bakanlık bu şekilde başvuru yapılmasını ve değerlendirme notlarını eklemiş.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


yinede geldiklerinde, sadece arıtma tesisi ile ilgili değil, tüm gerekli evrakları görmek isteyeceklerdir diye düşünüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • ATIKSU-UYGUNLUK-YAZISI-DEGERLENDIRME-TABLOSU-20112014.docx
    35.2 KB · Görüntüleme: 308
  • UygunlukYazisiTalepDilekcesi-12112014.doc
    35 KB · Görüntüleme: 320
Merhaba, il müdürlüğü uygunluk yazısına başvuracağım. Başvuru dilekçesinde yazmıyor ama bazı ekler koymama gerek var mı örneğin; kanal durum belgesi, çed görüşü gibi? Başvurudan sonra tesise mi geliyorlar, öncesinde hazır olmak istiyorum ilk kez başvuracağım bu belgeye.

Bir de bu tesisin atık yönetim planının süresinin dolmasına az bir süre kaldı. Önce planı mı yenilememi önerirsiniz?
 
@Gizem Sunar Gizem Hanım merhaba,
Başvurunuzun ardından denetim olur.
Eğer tesiste yapılacak denetimde;
-ÇED Görüşü
-Atık su ile ilgili belgeler (kanal bağlantı izni, fosseptik sızdırmazlık raporu, vidanjör hizmeti sözleşmesi, çekim mabuzları vb.)
-Kapasite Raporu
gibi temel evraklarınız sunulabilecek şekilde hazır bir dosyada ise dilekçe ekinize koymanıza lüzum yok. Fakat bulunmuyorsa eklemenizde yarar var.
Atık yönetim planı için ise süreniz sona ermeden yenileme başvurunuzu yapın, yeterli olur.
 
@Melis Kara teşekkür ederim bilgiler için. Bahsettiğiniz evraklarımız tamam, eksiğimiz yok. Ancak başvurduktan sonra onlar gelene kadar Atık Yönetim Planının süresi dolabilir diye düşündüm, geldiklerinde önce bunu halledin derlerse diye önce onun için mi başvursam diye düşünüyorum. İkisi için de yerinde inceleme için geliyorlar çünkü.
 
@Gizem Sunar Süreniz bu kadar kısa kalmış ise başvurun mutlaka. Ama bahsettiğimiz bu iki başvuru ayrı şubeler tarafından denetleniyor. Bu yüzden İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı başvurunuzda Atık Yönetim Planı Onayı incelemesi çok detaylı olmaz.
 
@Melis Kara
Anladım, farklı şube konusunu düşünmemiştim. Ben o zaman sırasıyla başvurayım bu iki belge için de. Teşekkürler bilgilendirme için.
 
@Gizem Sunar
Kolay gelsin. Dilekçe ile beraber ekine;
1-) İş akım şeması ve proses özeti
2-) ÇED belgesi
3-) Kapasite Raporu
4-) Kanal Bağlantı İzin Belgesi(Eğer organize sanayi bölgesinde iseniz ve sular kanalizasyon yöntemi ile bertaraf ediliyorsa bu yazıyı alabilirsiniz.Eğer bulunduğunuz bölge organize değil ise bağlı bulunduğunuz ilin su ve kanalizasyon idaresine başvuru yaparak deşarj kalite kontrol ruhsatı alırsınız.Eğer kanal bağlantısı yok ve fosseptik varsa size bir vidanjörle alındığında bir makbuz verirler onu kullanabilirsiniz).
Dilekçeyi verdikten sonra denetime gelirler ve il müdürlüğü uygunluk yazısını size verirler. Siz kendinize ait bir çevre dosyası oluşturun.ÇED belgesi,kapasite raporu atık su ile ilgili yazı. İş akım şeması ve çevre ile ilgili tutulan tutanaklar ve benzeri belgeleri dosyanızda bulundurun.Atık yönetim planını ise denetimden sonra yenileyin derim size.Denetimi atlattıktan sonra sakin kafayla süreyi geçirmeden yaparsınız.
İyi çalışmalar.
 
Üst