• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İlaçları çöpe atmayın!

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
İlaçları çöpe atmayın!


Evlerde kullanılmayan ilaçların çöpe atılmasını engellemek için yeni bir sistem geliyor. Bu sayede kullandığımız ilaçları eczanelere götürüp uygun koşullarda imha edilmesini sağlayabileceğiz

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçların ülke genelinde toplanması ve bertarafını sağlayacak bir sistem kuracak.

Atık ilaçların ülke genelinde toplanması için harekete geçildi.
Çalışma kapsamında bir ay içinde sistemin işleyişini belirleyecek bir yönetmelik taslağı hazırlanacak.

Uygulamaya 2010 yılı içinde geçilecek. Düzenleme ile evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlar eczanelere verilecek. Eczanelerde toplanan atık ilaçlar, kayda alındıktan sonra bertaraf tesisine gönderilecek.

Böylece hem Türkiye’de hangi ilaçlardan ne kadar kullanıldığı kesin olarak ortaya çıkacak hem de atık ilaçların insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri ortadan kaldırılacak. Çalışma kapsamında hastaneler başta olmak üzere ilaç kullanımı bulunan kuruluşlarda da atık ilaç toplama işlemi gerçekleştirilecek.

ntvmsnbc
22 Ekim 2009

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
çöplere atılan ilaçlar ve kanalizasyon sularına bulaşan ilaç molekülleri bin bir çeşit organik madde ile beraber arıtma tesisine gitmektedir. burada çeşitli proseslerden geçen ilaç molekülleri klorlandığında ortaya çevreyi , hayvan ve insan sağlığına büyük ölçüde zarar verecek yan ürünler ortaya çıkarmaktadır. bu konu ile yapılmış bilimsel yayınlarda mevcuttur. :)
 
tarihi geçmiş ilaçların bertarafını nasıl yapacağız arkadaşlar? Bana il sağlık müdürlüğünden lavaboya dökün hapları kırıp atın dediler bu nasıl mantık anlamadım. Üç beş ilacı bertaraf firmasına vermek de çok akıllıca değil bence.Eczanelerin bu ilaçları toplamasıyla ilgili resmi birşey var mı? Mesela ben revirimizdeki tarihi geçmiş ilacı eczanelere vermek yoluyla mı bertaraf edeceğim?
 
Ama tıbbi atık firması bu ilaçları almıyor. bizim bir firma ile anlaşmamız var söyledik ancak bunlar bizim kapsamımızda değil diyorlar.
 
Siz söyledikten sonra biraz araştırdım. Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği madde 14 e göre 'tarihi geçmiş olan ilaçlar tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliğine göre bertaraf edilecektir' deniyor. 18 01 09 kodlu atık olarak değerlendirmek seçeneğinden başka seçenek kalmıyor. (Yanlışım varsa lütfen düzeltin)..
 
Evet ben de biliyorum bunu ama çevre yönetimi genel müdürlüğü bu ilaçalrın toplanmaı ile ilgili bir çalışma başlatacaktı yani özellikle evlerde bulunan tarihi geçmiş ilaçlarla ilgili. Çok detaylı bilmiyorum ama eczanelerde toplama noktası olacaktı.Eğer böyle bir sistem varsa bizde birkaç kutu ilaç için bertaraf ücreti ödemeyelim diye düşünmüştüm.
 
bence ECZANELER VE ECZANE HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK 21. maddeye göz atabilirsiniz.Zaten kendi bünyelerinde bulunan tarihi geçmiş ilaçları imha zorunlulukları var . Belki rica ile sizin ilaçlarınızı da alabilirler
 
@Asiye Aksoy

Teşekkür ederim Asiye hanım hemen bakıyorum. Eğer eczaneler para ile karşılığını vererek imha etmiyorlarsa alırlar öteki türlü biraz zor gibi:)
 
Üst