• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İmhoff Hunisi

Nurhayat Karadağ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Kasım 2009
Arkadaşlar,

İmhoff hunisine koyduğum biyolojik arıtmadan aldığım numune, ilk 30 dakika düzgün bir şekilde çöküyor fakat daha sonra gidip baktığımda, çamurun yukarı çıktığını ve bir kısmının da dipte bulunduğunu ve orta kısımda hafif bulanık bir su oluştuğunu gördüm. Bunun sebebi nedir sizce?

Ayrıca sistemimin paket ve kesikli bir arıtma olduğunu belirtmek isterim.
 
Çamurumu incelenmek üzere mikrobiyoloji laboratuvarına gönderdim. Ciddi merak içerisindeyim, besi takviyesi yaptım, şimdi gidip bida sisteme bakıcam, merakla değişimi gözlüyorum. Fikirleriniz için teşekkürler arkadaşlar ama hakkaten durum çok karışık :( Suyum iyice bulanıklaştı, sanırım besi fayda etmiyor. Ama pH 7 civarlarına çıktı, malum bu durum oluştuğundan beri pH ım 6 lara düşmüştü. Şu an verimli bir arıtma söz konusu değil, aşırı bulanık bir su mevcut.
 
Karbon,azot,fosfor oranını ölçme şansınız varsa ölçüm yapmak en sağlıklı sonucu verecektir.Ölçüm sonuçlarını bilmeden yapacağınız işlemler sadece varsayımlara dayanarak gerçekleşecektir. İlk etapta geri deviri %100 e çıkarıp bir süre gözlemlemeniz gerekiyor. Bu işinize yarayacaktır. Aksi durum olursa tekrar bir değerlendirme yaparız.
İyi çalışmalar.
 
nurhayat hanım merhaba.yazdıklarınıza istinaden benim de birkaç önerim olacak.. arıtma tesisimde günlük 4000-4500 ton debiyle çalışıyorum ve daha önce de böyle bir sorunla karşılaşmıştım.öncelikle çözünmüş oksijen, pH ve nütrient(N,P) miktarlarınızı kontrol etmelisiniz.çünkü Ç.O ve pH değerinin kendiliğinden düşmesi sisteminizde ipliksi bakteri,mantar ve özellikle alg oluştuğuna işarettir.bahsettiğiniz gibi yüzeyde mavi yeşil renkte miselyum oluştururlar.çok hücreli mantarlar bakterilerle rekabete giremezler.ancak düşük pH,düşük oksijen, düşük azot ve yüksek karbonhidrat konsantsayonları gibi bazı çevresel şartlarla girebilirler.pH ın 6 civarına düşmesi bakterileri mantarlara kıyasla daha fazla etkiler ve mantarlar baskın hale geçer.size tavsiyem 3-4 gün O2 seviyesini max alın ve azot takviyesi yapın.ayrıca vidanjörle de çamur çekip çamur yaşını gençleştirmelisiniz.
 
Çok teşekkür ederim arkadaşlar, Erkan Bey, önerilerinizi yapmak için süreci başlatmıştım, bir de sizden duyunca rahatladım. :) İnşallah bir çözüm gerçekleştireceğim, tabiki sizlerin etkisi büyük. Tekrar hepiniz sağolun.
 
Bence güzel paylaşımların olduğu bir konu oldu bu. Yönetici arkadaşlar Üst Konu yaparsa iyi olur.
Nurhayat hanım, gelişmelerden haberdar ederseniz ayrıca seviniriz :)
 
Aynen katılıyorum, hele bide güzel bir sonuç alırsam çok daha güzel olcak. Gelişmelerden haberdar etcem şimdilik besi verip, çamur yaşını gençleştirmek için sistemden çamur alıyorum..
 
Ben de şimdi çok benzer olmamakla beraber bir problemimi paylaşıcam.
Biyolojik bir arıtma tesisinde,dengeleme,tanbur ızgara ve daha sonra nötralizasyon havuzuna geçen atık suyun,giriş Phsı 10 iken nötralizasyon havuzunda kendiliğinden (hiçbir asidik madde verilmeden) 7,5lara düşüyor.Çok sinir bozucu bir durum.Daha önce de buna benzer bir problem yaşamıştım fakat o zaman girişteki suyun Phsı da düşüktü.Üretimden kaynaklı birşey olduğunu anlamıştım.Fakat durum burda biraz daha karışık.
Ayrıca havalandırmada aşırı bir kabarma var ve çamur miktarım huniden baktığımda normalden çok fazla çıkıyor.Fakat Nurhayat Hanımın gözlemlediği gibi çöküp tekrar yüzeye çıkma problemini yaşamıyorum.
Oksijen seviyesini de ölçemiyorum ona imkanım yok şu an için.Ne yapmalıyım bilemedim... :/
 
Tuğba hanım,
İkinci paragrafta anlattığınız imhoff hunisindeki fazla çamur gözlemi, benim çamurumun bu hale gelmeden önceki gelişme aşamasıydı. Yani sizin çamurunuzun da akıbeti benimki gibi olabilir. Benim ilk belirtilerim; çamurun aşırı çok olması ve bir anda böle oldu, daha sonra 1-2 hafta öle devam etti, huninin dibinde iyi bir sıkışma yoktu ama çamur seviyesi yüksekti. Daha sonra da malesef ki çamur yükselmesi gözledim.

Çözüm olarak, dinlenme sırasında belli bir süre sonra yüzen çamuru tanktan aldım ve üreyle çamur besliyorum, çünkü çamur seviyem epey düştü. Ama çamurum iyi sıkışıyor ve çöküyor, yani belirtiler iyiye döndü, bulanıklığım da azalıyor. Kısım kısım üreyle besliyorum.

Bilemiyorum bu yazdıklarım ne kadar yardımcı olur size ama en azından yaşanmış ve bizzat karşılaştığım olaylar bunlar.
 
Gelişmelere sevindim,teşekkür ederim,esas çamur öncesi olan durum kafamı bulandırıyor.Yüksek gelen Phın bir anda kendiliğinden düşmesi..Onu çözebilirsem çözüme daha yaklaşmış olucam.
Kolay gelsin.
 
Merhabalar,
Tugba hanım nötralizasyona gelmeden suyun pH ının düşmesi sizin için avantaj değil mi? Herhangi bir kimyasal kullanmadan ph ınız düşüyor:) Havalandırma havuzuna zaten olması gereken ph değeri geliyor böylelikle.Bu durumun bence zararı yok faydası çok.

Arıtma tesisinizde hangi tip atıksu arıtılıyor. Analiz sonuçlarınız var mı? Biraz detaylandırırsanız daha net cevaplar verebiliriz.

İyi çalışmalar...
 
Merhaba Çağatay Bey, Evet o açıdan ben de bakıyorum ve maliyetim düşüyor :) bu açıdan güzel bir durum,fakat daha önce böyle düşmezdi,bir problem olması muhtemel.Bunun çözümü benim için heyecan verici :) Ama tabii maliyet derken suda bir reaksiyon oluşup bu daha sonraki üniteleri etkiliyorsa pek de iyi bir durum değil açıkcası. Bu arada yeni gözlemlediğim hoşuma gitmeyen bir durum daha var; çamurumun çökmemesi...huniye baktığımda suyun üstünde köpük de fazlasıyla var.Gitgide sağlıksız bir durum ortaya çıkıyor. Nurhayat Hanım sanırım sizinde giriş suyunuz daha yüksek geliyordu ve Phnız 6,5lara kadar kendiliğinden düşmüştü değilmi? Çağatay Bey bu arada tekstil atıksuyu,normalde bazik karekterli su,analiz sonuçlarım şu ana kadar iyidi,bir problem yoktu.Ama bu ara analize de yollayamadım o konuda bişey diyemem malesef.
 
Bizim de arıtma tesisimize %80 oranında boyahane atıksuyu gelmektedir. Durumunuzu şimdi gayet iyi anladım. İlk olarak tavsiye edeceklerimi şöyle sıralayabilirim. Ham atıksuyun analizlerini mutlaka yapmalısın ve bu analiz işlemlerini rutin hale getirmelisin. Analiz ekipmanların yoksa temin edip daha sık analiz yapabilirsin. C/N/P oranının tesisinde sağlanmaması yüksek ihtimaldir. 100/5/1 oranını bulup buna göre dışarıdan azot ve fosforlu gübre ilavesi yapabilirsin. Ayrıca boyar maddelerin içerisinde ağır metaller olabiliyor. Bu da dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı. Bütün bu işlemleri yapıncaya kadar tesise müdahale olarak fazla çamuru çekip çamuru gençleştirmelsin.
 
Evet Tuğba Hanım, benim pH larım giriş suyunda 7 civarlarıyken çıkışta kendiliğinden 6,4 lere kadar düştü. Daha önce de yazdığım gibi bendeki belirtileri sizde yaşıyorsunuz. 1-2 haftaya kalmaz çamurunuz yüzer ve yüzen çamuru alarak besi ilave etmelisiniz. Şuan sistemim düzeliyor benim.
 
Bİyolojik paket arıtma sistemindeki tankımı dinlenme esnasında gözlemlediğimde, yüzeyde yaklaşık 1-2 cm lik çamur tabasına rastladım. Altında kalan kısım duruydu. Ben artık yorum yapmaktan yoruldum, tam düzeliyor derken baştan sorun yaşuıyorum.
 
Nuriye Hanım,düzenli çamur atımı yapmazsanız maalesef hep aynı şeyi yaşayacaksınızdır.Gerçi bir arkadaşımında başına aynı şey geldi.Paket arıtma benzeri bir arıtma sistemi var.Düzenli çamur atmaya dair bir düzeneği yok.Çamur yükseliyor,ama deşarj standartlarını tutturuyor.Sizde deşarj standartlarını tutturabiliyorsanız görmemezlikten gelebilirsiniz bence.
 
bencede standartlar tutuyorsa çok kurcalamayın birazda kendi haline bırakın :)
 
Arkadaşlar Imhoff hunisinde ortalama kaç ml/L ile işletiyorsunuz havuzu? Ben önceden 300 ml/L ile çalışıyordum ancak başka bir sebepten bakteriler yok olmuştu, havuzu temizletip yeni aktif çamur besledim sisteme ancak ne kadar nütrientle beslesem de çözünmüş oksijeni sağlasam da bir türlü 100 ml/L'den yukarı çıkamıyorum. Geri döngü oranım 1, 10 m3/gün evsel atıksu debim var.

Arkadaşlar bilgisi olan yok mu?
 
bana kalırsa yeteri kadar bakteri olmamasından dolayı bu durum kaynaklanmaktadır. Mevcut bakterilerinde sistemi besleyememektedir. Benim önerim şu olacaktır; vidanjör ile sistem içerisinde bulunan çamuru komple boşaltın. Sonrasında ise stabil çalışan biyolojik arıtma tesisinden bakteri aşılaması yapın. 1 hafta içerisinde düzelme sağlanacaktır.Ayrıca havalandırma sisteminizi de gözden geçirmeniz gerekmekte. 200 kişilik paket arıtmanız için yaklaşık 3 m^3 bakteri aşılamak yeterli olacaktır. 3-4 gün sonrasında çamur miktarına tekrardan kontrol edin. Eğer ki çamur oranınız az ise ciğer, şeker vb. bir kaç maddeyi deneyin. Kesin sonuç alacaksınızdır.
 
Üst