• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İmhoff Hunisi

Nurhayat Karadağ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Kasım 2009
Arkadaşlar,

İmhoff hunisine koyduğum biyolojik arıtmadan aldığım numune, ilk 30 dakika düzgün bir şekilde çöküyor fakat daha sonra gidip baktığımda, çamurun yukarı çıktığını ve bir kısmının da dipte bulunduğunu ve orta kısımda hafif bulanık bir su oluştuğunu gördüm. Bunun sebebi nedir sizce?

Ayrıca sistemimin paket ve kesikli bir arıtma olduğunu belirtmek isterim.
 
Şu kendinizi beğenmiş egosu yokmu... Her şeyi siz biliyorsunuz. Dünyada bu meslekte kendinizi bir tek siz geliştirmişsiniz. Kimse sizden yorum yazmanızı istemedi. Milleti aşağılayıcı şekilde konuşacaksanız yazmayın buralara veya cevap verip kendinizi yormayın.
Lafım gideceği yeri biliyor.
 
@Zsrl

Arıtma tesisinin çamur yaşına göre değişir ama geniş ifadeyle 30 dk da 250-600 arası olmalıdır. 600'den fazlası her zaman için sorun çıkartır.
Uzun havalandırmalı arıtmada yani geri devir hattından çok az çamur çekilip çamur yaşının yüksek tutulduğu arıtma için bana göre 450 ideal.
(çamur çekme: dipteki çamuru çamur susuzlaştırma havuzuna alma)
istediğiniz gibi çamur çekebiliyorsanız veya ölü bakteri sorunları çok oluyorsa 300-350 arasında tutun derim. yine de bu bilgi uygulama üzerine edindiğim birşey, değişken çok faktör var.
 
arkadaşlar merhaba;
Aktif çamurda OTH(oksijen tüketim hızı) analizi hakkında bilgisi olan var mıdır? yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Arkadaşlar merhaba,

600 Kişilik biyolojik arıtma tesisimiz neredeyse 1 senedir devrede. Bugün imhoff deneyi sonucunda 600ml çöken katı ile karşılaştım. Arıtmada tam çökme olmuyor. Normal koşullara gelmesi için ne gibi süreçler yapılmalı yardımcı olursanız sevinirim.
 
Tam çökmeye engel olan bir çok parametre var. Gelen kirlilik yükünüz nasıl ve havalandırmada oksijen seviyeniz hakkında bilgi verirseniz daha net bilgi verilebilir.
 
Merhaba arkadaşlar ,
İşletmesinden sorumlu olduğum arıtma tesisinde bu aralar imhoff değeri her zaman okuduğumuz değerden yüksek çıkıyor .410 civarında iken 480 değerlerini görmeye başladım. Tesisin kapasitesi 3500 m3/gün . Biyolojik -kimyasal arıtma tesisi ama şu an sadece biyolojik kısmını çalıştırdığınızda tablo 19 standartlarını sağlayabiliyoruz . Koi en fazla 1000 mg /L değerini gördü. Şu an görünürde bir sıkıntımız yok ama ben daha da iyileştirmek istiyorum. İki haftada bir bertarafa çamur gönderiyoruz. 3 günde bir yoğunlaştırmaya tankına çamur çekiyoruz. İyileştirmek için neler yapabiliriz.
 
Geri deviri nereden yapıyorsunuz? yoğunlaştırma tankından mı son çöktürmeden mi? eğer yoğunlaştırmadan yapıyor iseniz çok riskli sürekli bu problemi yaşarsınız. diğer türlü ise çamur çekimini arttırın geri deviri azaltın iyi olacaktır.
 
@Burcuoztufekci

o zaman son son çöktürmeden geri devri azaltın çamur çekiminizi arttırın. bunu yaparken geri devir MLSS'i ölçmenizde yarar vardır. tasarım kriterine kadar ulaştıktan sonra çamur çekimine ve geri devire normal seyrinde devam edersiniz.
 
atık çamurdaki uakm dediğiniz nedir?

merhabalar, tesis dizayn kriteri: 8900 m3/gün olan ancak son 2 aydır 12-13.000 m3/gün debi alıyoruz. ve giriş analizlerinde KOİ birgün 400-500 lerdeyken ertesi gün 200-300 civarına düşmektedir. Havanlandırma havuzlarının ortalaması AKM:3200 mg/L ,UAKM: 2300 mg/L civarında SV: 300-350 arasında. son çöktürme havuzunun üstünde artık çok çok kalın bir tabaka çamur var. imhoff analizinde de çamuru koyar koymaz dibe çöküyor ancak üstte hiç çökelmeyen bir tabaka var. Havalandırma havuzu oksijen değeri de artmıyor max kapas

merhabalar, tesis dizayn kriteri: 8900 m3/gün olan ancak son 2 aydır 12-13.000 m3/gün debi alıyoruz. ve giriş analizlerinde KOİ birgün 400-500 lerdeyken ertesi gün 200-300 civarına düşmektedir. Havanlandırma havuzlarının ortalaması AKM:3200 mg/L ,UAKM: 2300 mg/L civarında SV: 300-350 arasında. son çöktürme havuzunun üstünde artık çok çok kalın bir tabaka çamur var. imhoff analizinde de çamuru koyar koymaz dibe çöküyor ancak üstte hiç çökelmeyen bir tabaka var. Havalandırma havuzu oksijen değeri de artmıyor max kapasite çalışmasına rağmen. ne yapmam gerekir?
 
Son düzenleme:
Merhabalar ;

160 m3/gün kapasiteli fiziksel + biyolojik atık su arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Uzun havalandırmalı aktif çamur sistemimizde difüzor ve karıştırıcımızı bakım sürecinden geçirdik fakat arıtmamızın havalandırma havuzun karıştırıcının bulunduğu bölümde yoğun köpük tabakalanması yaşanmaktadır.İlave olarak çökeltim havuzumuzdaki ph değeri 4.78 civarında olması gereken ph aralığı 7-9 arasında bu problem neden kaynaklı olabilir

Ekli dosyayı görüntüle IMG_20230720_144915.jpgEkli dosyayı görüntüle IMG_20230720_144923.jpg
 
Hülya SerbestFotoğraflarda aşırı bir köpük yok. Düzgün çalışan bir aktif çamur sisteminde köpük olur zaten; fakat bu fotoğraflardaki köpük pek sağlıklı köpük görüntüsü değil.

pH'ı giriş suyunda ve havalandırma havuzunda takip ediyor musunuz? Başka ölçebildiğiniz parametreler var mı? Çözüm yolları sunmak için daha fazla bilgiye ihtiyaç var.

Nerelerde hangi ölçümleri yapabiliyorsunuz?
 
Adem PiştofoğluAdem Bey merhaba ;

Geri dönüşünüz için teşekkürler

Havalandırma havuzunda dün yapılan analizlerde ph,iletkenlik,Akm miktarları sırasıyla
4,281561 µs5,00%

Çökeltim havuzunda ph değeri ve iletkenlik : 4.32 , 1545 µs
Deşarj noktasındaki ph değeri ve iletkenlik şu şekildedir:
4,941298 µs

İlave olarak hangi noktalardan ve parametrelerden ölçüm yapmalıyız.

Teşekkürler
 
Hülya SerbestpH 4,28 seviyesinde çalışmanız pek mümkün değil. Havalandırma havuzunun öncesinde toplama/dengeleme haznesi varsa orada pH dengeleme işlemi yapmalısınız. pH'ı 7-8 aralığına çekebilecek bir baz dozlama sistemi gerekli.
Ama pH bakılacak birçok parametreden sadece birisi. Göze çarpan ilk büyük problem.
 
Üst