• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İmhoff Hunisi

Nurhayat Karadağ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Kasım 2009
Arkadaşlar,

İmhoff hunisine koyduğum biyolojik arıtmadan aldığım numune, ilk 30 dakika düzgün bir şekilde çöküyor fakat daha sonra gidip baktığımda, çamurun yukarı çıktığını ve bir kısmının da dipte bulunduğunu ve orta kısımda hafif bulanık bir su oluştuğunu gördüm. Bunun sebebi nedir sizce?

Ayrıca sistemimin paket ve kesikli bir arıtma olduğunu belirtmek isterim.
 
bildiğim kadarıyla deney süresi 30 dk belkide daha sonradan böyle şeyler olması olağan bişidir.
 
Deney süresi 30 dk zaten. Daha sonra çamurun yavaştan yukarı çıkması normal. Büyük ihtimalle numuneyi havalandırmadan alıyorsun ve neticede hunide oksijen sağlayan bir blower yok. Bakterilerin ölmesinden dolayı olabilir.
 
Arkadaşlar bu durum olağan değildir. Normal şartlarda 30 dk dan sonra çamur dağılmaz aksine çökelme daha fazla olur. Ancak Çökelebilen katıların % 90'ın dan fazlası ilk yarım saat içinde çöktüğünden Imhoff Testinde bu değer dikkate alınmıştır.
Arkadaşımızın bagsettiği durum ise çöktürme havuzlarında sık yaşanan bi problemdir.. Çöken çamur içindeki anaerobik ortamda bir süre sonra Nitrifikasyon ve Denitrifikasyon süreçleri başlıyor. Açığa çıkan N2 gazı yükselirken çökelen çamuru dağıtıyor.. Hatta Yüzen Çamur Problemi olarak da bilirnir bu durum..

SAYGILARIMLA
 
Murat Beyin dediği gibi çamurun ilerleyen zamanlarda daha çok çökmesi sıkışması gerekli oysa bende tam tersi oluyor. Çözüm olarak ne önerirsiniz Murat Bey? :(
 
evet o halde nitr + dent oluyor ortamda. çözümü bende merak ettim su konum değil yanlış bişi demiyeyim.
 
bence çözüm için çamuru imorfa koymadan önce denitrifiye edecek bir sistem oluşturmalı.
bu sorun çamur yükselmesi olarak bildiğimiz sorun diye düşünüyorum.son çökeltime gelen suda fazlaca azot bulunuyorsa bu azot bileşikleri son çökeltimde N2 gazına indirgeniyor ve oluşan bu gaz yukarı doğru yükselirken çökelen çamuruda beraberinde yüzeye çıkartıyor..
sorun tamamen azot bileşiklerinden oluşuyor bence
 
Nitrifikasyon yüksek çamur yaşlarında oluşmaktadır.Havalandırma havuzunda bulunan kjeldahl azotu NO3 azotuna dönüşüyor.Denitrifikasyon için anoksik bir ortama ihtiyacımız var.Son çökeltim havuzu da anoksik bir ortam sağlıyor ve denitrifikasyon gerçekleşiyor.Bunun sonucu olarak çökelen çamuru oluşan N2 gazı dağıtıyor.Bu durumu ortadan kaldırmak için çamur yaşını kademe kademe düşürmelisiniz.Bunu da sistemden çamur atım hızını artırarak sağlayabilirsiniz.Bir yerlede okumuştum yanlış hatırlamıyorsam sistemin değişikliklere kendini adapte edebilmesi için; günlük olarak, değiştireceğiniz parametrelerin mevcut değerinin %20'sinden fazla artış veya azalış sakıncalı idi.Örneğin çamur yaşınız 10 gün yani bir gün içinde 8 güne düşürebilir veya 12 güne yükseltebilirsiniz.Siz yinede kaynakları bir kurcalayın derim aklımda kalan bu.Problem çözülene kadar çamur yaşını kademe kademe düşürür,çözüldüğünde çamur yaşını sabitlersiniz.Size çamur yaşını ve fazla çamur debisini hesaplayabileceğiniz bir formül atıyorum.

θc =Vr * X/(Qw *Xw + Qe * Xe )
θc = çamur yaşı, gün
Vr = havalandırma havuzu hacmi, m3
X = havalandırma havuzundaki uçucu askıda katı konsantrasyonu, mg/l
Qw = atılan atıkçamur debisi, m3/gün
Xw = atık çamurdaki uçucu askıda katı konsantrasyonu, mg/l
Qe = çıkış suyu debisi, m3/gün
Xe = Çıkış atıksuyunda uçucu askıda katı konsantrasyonu, mg/l

İnşallah yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar.
 
Arıtma ünitem paket sistem olduğu için, geri devir olayı yok. 200 kişilik bir sistem ve ardışık olarak faaliyet gerçekleştiriyor. Aynı hazne içinde hem karıştırma hem dinlendirme yapıyor. Çamur uzaklaştırma sistemi yok. Ancak vidanjörle çamuru çektirmem lazım. Yani çamur yaşı gibi bir durum söz konusu değil :( Ayrıca imhoff hunisinde yarım saat sonucunda gözlenen çökmüş çamur miktarım 200 ml civarında ki tankımın hacmi 32 ton. Suyum gitgide bulanıklaşıp pH seviyesi 6,4 lere kadar düştü-düştü diyorum ortalama pH ım 7-7,5 aralığındaydı. Çok hızlı bir çöküş söz konusu ama işte bir süreden sonra çamur havaya kalkıyor. Bu arada numunede ve sistemde hiç koku yok.
 
Nitrifikasyon 6,3>pH olduğu zaman durur diyecem.Başka sakıncaları olabilir.Siz en iyisi çamur atmanın yollarını bulun derim.Hesap kitap yapma imkanınız yoksa arıtma verimini düşürmeyecek şekilde göz kararı bir çamur atımı gerçekleştirin.

Kolay gelsin.
 
Paket sistemde belirtilen talimatlara göre uygulanmış mı şimdiye kadar her şey onu bir araştırın öncelikle. Çamur yaşı yani mutlaka var ve o vidanjörün ne sıklıkla geleceği planlanmıştır. Olmazsa Çağrı arkadaşımızın dediği gibi çamur atışını biraz daha sıklaştırın. İşletmedeki proseslerde bir değişiklik olmuş mu onu bir araştırın. Daha önce benzer sorunu yaşayan bir arkadaşımız da vardı ve proseslerden kaynaklanan bir şeydi sebebi.
 
Tuğba Hanım,

Çıkış pH ı standartlar içerisinde fakat çıkış suyumun rutin sonuçlarının altına düştü ve bu çamurun kabarmasından sonra oluştu.
Peki bir soru daha sormak istiyorum klorlamayı denesem bir sonuç alır mıyım sizce?
 
Girişi neden sordum;benim de buna benzer bir problemim vardı.Kendi kendine düzeldi.Bir süre gözlemledim hiçbir müdahale etmedim.Çünkü bazı şeyler sizin dışınızda gelişebilir.İşletme içerisinden kaynaklı birşey olabilir.Proseslerde asit veya türevlerini kullanıyorlarmı?Kullanıyorlarsa bu ara bir artış oldumu?Asidik kaynaklı olmasa bile kullanılan bazik karekterli kimyasallar olabilir,bunlar fazla kullanılmamış olabilir.Yani arıtmaya giden suyun karekterini değiştirebilecek birşey olmuş olabilirmi?
 
Anlıyorum Tuğba Hanım, giriş suyumda herhangi bir değşiklik yok. Biyolojik arıtma o kadar garip ki ben de gözlem yapıp kendiliğinden iyileşen oluşumlara şahit oldum. Ama çamurun üstte kalması son 3-4 gündür devam eden bir sorun, ilk yarım saat çok hızlı bir çöküş ve buna bağlı olarak da suda bulanıklık, yarım saat sonrasında yaklaşık 1-2 saat sonra da çamurun havaya kalkması söz konusu. Klor bir çare olur mu acaba Çamurumun da miktarı çok değil üreme yavaş
 
Klor olayını başka biryerde okumuştum,faydası olacağını sanmıyorum(geç kalmış olabilirsiniz),çünkü ölen bakteriler su üstünde muhtemelen ve oksijen yetersiz geliyor olabilir bu sebeple bir kabarma oluyor ve bakteriler ölüyor.Havalandırmaya kostik vermek de bir çözüm olabilir,bu Phyı yükseltir fakat biraz uğraştırmalı ve açıkcası nasıl bir sonuç alırsınız bilemiyorum hiç denemedim.
Çamur atımınızı arttırın bu bir çözüm olabilir.
 
Çamur miktarım zaten yeterince azaldı :( Daha ne kadar atayım. Sistemi komple gençleştirmem en son çare ama ben bunu şimdilik yapmak istemiyorum. Besi maddesi verip çamuru belli bir seviyeye getirip sonra atmayı denesem nasıl olur? Evet daha bir tanesi bitmeden yeni ve hiç tanık olmadığım bir sorunla karşı karşıyayım... Hemen aktarıyorum, paket arıtma tankım dinlenmedeyken deşarj etmeden önce bi çıkıp bakiim dedim yüzeyde çamur var mı diye aynen gördüğüm kırmızı kahverengi ve yeşil renklerle bezenmiş bir örtü tabakası. Yosunlaşma gibi bişi olabilir fakat kırmızılık ne anlam veremedim. Kafam iyice karıştı :(
 
Bir kere şu bir gerçek;sudaki oksijen yetersiz kalıyor çünkü ipliksi bakteriler ürüyor ve bu tip bakteriler diğer normal bakterilere nazaran daha fazla oksijen tüketirler.Aynı zamanda dediğiniz gibi N-P takviyesi yapmak mantıklı gözüküyor.Organik yük azalmış olabilir.
Ama şu son yazdığınıza göre kafamda oluşan tek bir resim var konumuz göl olsaydı ötrofikasyon diyecektim..:) vallaha benim de kafam karıştı..:confused:
 
nurhayat hanım büyük bir olasılıkla sisteminizde sistenmeyen bakterilerin oluşumu söz konusu. eğer probleminiz çabu kabarması olsaydı (N2 gazından dolayı) imhoff hunisine çamurunuzu aldığınızda ilk etap çamur yükselmesi devam eder ve daha sonra çamur çökme eğilimi gösterirdi. problemin nedeninin özellikle son yazdıklarınızdan kesinlikle bu olmadığını düşünüyorum. ilk başta çamurunuz çöktüğü için ipliksi bakterilerde söz konusu olmayabilir. fakat istenmeyen bakteriler üremiş olabilir. eğer imkanınız varsa bakterilerinizi incelemenizi öneririm.
 
Üst