• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Imhoff ölçümü

Didem

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2012
merhaba, işletmekte olduğumuz atıksu arıtma tesisinin imhoff değeri 30 dk için 950, 2 saat için 900 civarlarında. neredeyse hiç çökme oluşmamakla beraber, aradan 2 gün geçince 700 civarlarına çöküyor.
Havuzların rengi normal ama imhoff değerleri neden böyle olabilir sizce?
 
Arıtmanız hakkında daha detay bilgi verseydiniz daha fazla yorum yapabilirdik ama ilk etapta bahsettiğiniz duruma göre sanki havuzdaki bakteri için yeterli karbon kaynağı kalmamış ya da nütrient eksikliği var görünüyor. Çamur atımını arttırarak MLSS'nizi düşürün. Sonrasında floklaşma olacak mı gözlemleyin. Bu arada giriş atıksuyunuzun BOİ, toplam azot ve toplam fosfor analizlerini yaptırın. Ayrıca tuz, ağır metal vb toksisite açısından giriş olabilir mi bunu da düşünmek gerekli.
 
@hakanme yorumunuz için teşekkürler,
giriş atıksuyu özellikleri şu şekilde; boi 868, fosfor 3,6, toplam organik karbon 775,8
ağır metal, toksisite girişi yok
 
Merhaba tekrar. Bu analize göre fosfor düşük görünüyor. Azotu belirtmemişsiniz. Onu da netleştirdikten sonra 100:5:1 oranını sağlayacak şekilde sisteme üre veya dap veya her ikisini birden dozlamanız gerekiyor. Mevcut durumda flamentli büyümesi de gözlemlenebilir. Mikroskop altında da incelemenizi tavsiye ederim.
 
@hakanme teşekkürler hakan bey, Karbon:775, toplam azot:11, Fosfor: 3,6. Belirttiğiniz orana göre karbon epey fazla oluyor.
Üre ve dap ne için kullanılıyor, sisteme ne eklememi önerirsiniz? Flamentli büyüme varsa sistemden çamur atmak mı gerekiyor?
Yardımlarınız için teşekkürler,
 
Merhaba. %46 N li üre ve %46 P %23 N içeren Dap gübresi kullanabilirsiniz. Dap ın içinde de azot olduğundan hesaplamaya fosfordan başlayın. Eksik kalan azotu üreyle tamamlayın. Hesaplananın %10 kadar fazlasını sisteme atıksuyla vermeye başlayın. Havalandırma havuzunda da eksiğiniz olduğundan hacmine göre ekleme yapmanız gerekiyor. Sonrasında birkaç güne kadar toparlanması muhtemeldir. Flamentli büyümesi konusunda eğer baskın kültür haline gelmemişse problem yok ama baskın hale gelmişse geri deviri klorlamak en garantili yol. O yüzden mikroskopta incelemenizi öneririm tekrar. Zaten hemen belli eder kendini. Kolay gelsin
 
@hakanme teşekkürler, dediğiniz gibi üre ve dap'ı temin ettikten sonra dozajlama methodu nasıl olmalı? Direk havuzlara boşaltım gibi birşey mi yoksa çözelti hazırlamak mı daha iyi?
 
Çözelti daha iyi olur. Zira özellikle DAP hemen havuzun dibine çökelir. Size devamlı gerekeceği için giriş suyuna dozaj pompası ile vermenizi tavsiye ederim.
 
Üst