• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İmza yetkisi

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Bu konuda biraz bilgi paylaşımı yapmalıyız bence.
Çevre Mühendisi olarak mezun olduktan sonra neyle ilgili bir imza yetkimiz var ? Ne yapınca neyle ilgili bir yetkimiz daha oluyor vs ?
Yani atıyorum bugün benim bildiğim kadarıyla bir Elektrik-Elektronik Mühendisi bazı seçmeli dersleri alınca Elektrik Mühendisinin imza yetkisine sahip olabiliyor.
Bizde durum nedir ? İmza yetkisi nerelerde geçerlidir, hangi imzayı atmak için odaya üye olmak şarttır, hangisi için kaç yıl tecrübe gereklidir, lisans sırasında bir ders almayla imza yetkilerinde değişiklik olabilmekte midir ... vs ?
Tecrübeli ve/veya bilgili arkadaşlar yorum yaparlarsa iyi olacaktır.
 
slm arkadaşım şu an için çevre mühendisleri yerine herkes imza atabiliyor ama çevre müh. kimsenin yerine imza atamıyor. benim gördüğüm bu belki biraz karamsarız ama şu an için öyle galiba sanırsam zannedersem kesinlikle :)
 
Hamit Bey'in yorumu güzel olmuş :) evet benimde bildiğim kadaryla biz baka bir mühendisin yerine imza atamıyorz hatta bazı projelerde sadece bızım ımzamızda gecerlı olmuyor ek olarak bır makına muh. veya insaat muh vs. ımzası gerekli oluyor maalesef bağımsız hareket edemıyoruz sanırım galiba bazı bazı :)
 
Benim konuşulmasını istediğim açıkçası nelere imza atamıyoruzdan çok, nelere imza atabiliyoruz meselesiydi :)
 
benim bildiğim kadarıyla herhangi bir seçmeli ders aldığımızda o konuda imza yetkisine sahip olabilme imkanımız yok...ben olumsuz birşey yazdım ama olumlu şeyler duymak isterimm:)
 
@Tarik Can

Tarık bir ÇED de imza görürsem adına, buraya taratır eklerim ama :D
Ya atamadığımızı bildiğim ve kafamı dumanlandırdığı için belki olumlu bir şeyler yazılır dedim. Buraya konu açtım, oldu mu şimdi ? :D
 
Tamam kanka kızma şakayı kenara bıraktım;

bulamazsın ama :p ÇED yönetmeliği'ne göre yeni mezun çevre mühendisi madde 5.ç'ye göre imza atabiliyor. 3 yıllık tecrübe dolunca ve 15 proje tanıtım dosyası ( 5 çed dosyası) hazırlamış olunca 5.a.çevre mühendisi baslıgına geçebiliyor.

ÇED sektöründe durum böyle yönetmeliklerle konusarak imza yetkimizi söylersek daha iyi olur. sanki ihalelere de girebiliyormuşuz ama tam bilgim yok.

selamlar,

@ECK
 
birşey sormak istiyorum arkadaşlar en uygun başlık burayı buldum. küçük bir arazimiz var ve oraya basit bir ev yapmayı planlıyoruz. Çevre mühendisi olarak (yeni mezunum ve odaya kayıtlıyım) ben planını çizip yığma ve tek kat olmak şartıyla imzalayabiliyor muyum. ayrıca ben bunu yapsam dahi yine de inşaat mühendisi mimar v.s. imzası gerekiyor mu? birileri beni bu konuda tez zamanda aydınlatırsa sevinirim. Amacımız oradan su ve elektriğin geçmesini sağlamak ve arazimizi kullanmak yani aman aman bir ev yapmak gibi bir niyetim yok.sadece yetkilerim neler bilmek istedim. okulda 2 kata kadar yığma inşaat yapma yetkimiz olduğu söylenmişti bize ancak nedir nasıl olur bu iş hiç bilmiyorum. yardımlarınızı bekliyorum.
 
Buyrun arkadaşlar:

MADDE 6 – (1) Serbest çevre mühendisliği hizmetleri şunlardır:

a) Çevre kirliliğinin önlenmesi kapsamındaki çevre mühendisliği hizmetleri,

b) Çevre yönetim sistemleri ve planları kapsamındaki çevre mühendisliği hizmetlerinin ilgili meslek disiplinleri ile birlikte yürütülmesi ve koordinasyonu,

c) Çevresel etki değerlendirme çalışmalarının ilgili meslek disiplinleri ile birlikte planlanması, koordinasyonu, ÇED raporlarının hazırlanması ve uygulanması,

ç) İçme ve kullanma suyu, evsel ve endüstriyel atık sular ile yağmur suları kapsamında, yapıların parsel içi tesisat projeleri hariç, çevre mühendisliği hizmetleri,

d) Katı atıklar,

e) Zararlı ve tehlikeli atıklar,

f) Evsel ve endüstriyel atıklar,

g) Hava kirliliği kontrolü,

ğ) Gürültü kirliliği kontrolü,

h) Toprak ve yeraltı su kaynaklarının kirliliği kapsamındaki çevre mühendisliği hizmetlerinin ilgili meslek disiplinleri ile birlikte planlanması, eşgüdümü ve yürütülmesi.

Link:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
''ç) İçme ve kullanma suyu, evsel ve endüstriyel atık sular ile yağmur suları kapsamında, yapıların parsel içi tesisat projeleri '' kısmını okuyunca bi an heyecanlandım ama ''hariç'' kısmını görünce bir kez daha yıkıldım.

Bize de okulda 2 kata kadar yetki var diyorlardı ama mezun olunca olmadığını öğrendim ne yazık ki.
 
Teşekkürler arkadaşlar bilgilendirme için. Ben o maddeleri okumuştum ama işte belki bir umut bir şeyi bari yapmaya bir yetkimiz vardır diyordum.Zaten moralim bozuktu iyice bozuldu.. Boşa okumuşuz..
 
Amacım moral bozmak değil ancak malesefki burada yazan o maddeleri bile yapamıyoruz. Bina vs işlerini geçtim şurada yazan maddeleri sadece çevre mühendislerine bıraksalar yine bir nevi rahatlama olacak. İşte sorun burada başlıyor, ortada resmi gazetede yayınlanmış bir kanun var ancak uygulamaya geçemiyor bir türlü. a ve b - maddesini zaten kimsenin önemsediği yok, ucu açık ne olduğu belirsiz maddeler. Ayrıca bu maddelerden artık sadece çevre mühendisleri değil tüm çevre görevlileri sorumlu yani aklınıza gelebilecek her branş a ve b maddesi ile ilgili çalışma yapabilir. b- maddesindeki çevre yönetim sistemi kavramının ne olduğunu tam olarak bilen yok. c- maddesindeki ÇED olayında farklı dallardan bir yığın mühendis imza atıyor ve bunlardan sadece birinin çevre mühendisi olması yeterli. ç- maddesi tamamen inşaat mühendislerinin elinde. d, e, f maddelerinde nispeten çevre mühendisleri iş yapıyor oda bakanlığın son yıllarda geri dönüşüme gösterdiği ilgi sebebiyle. g maddesi makine mühendislerine ihale edilmiş durumda bu işi bayağı benimsemişler kimsede ses çıkarmayınca bu işte onların olmuş. ğ- maddeside ortada, gürültü konusu bakanlıklardan alındı ve belediyelere verildi. Belediyede artık hangi mühendis varsa o ilgileniyor. Bazende fizikçiler bakıyor o işe. Mesela bir çok fabrikaya gürültü ölçümü için fizik bölümlerinden adam çağırıyorlar. h- maddesinde de zaten farklı disiplinler demiş, genelde jeoloji, jeofizik, ve hidrojeolojiciler bakıyor. Ayrıca arıtma tesislerine kimyacı, kimyager, kimya mühendisleri, biyologlar, biyolojiciler mikrobiyologlar, makina mühendisleri (proses arızalarına hakim olduklarından), inşaat mühendisleri bakıyor. Her türlü su analizleride yine çeşitli laborantlara mikro biyolog, kimyacı, kimyager, kimya mühendisilerine bırakılmış durumda. Bu saydığım değerlendirmelerin istisnası vardır tabiki ama genel durum böyle. Bakalım daha elimizden neler alacaklar. Bize diplomaları yaktıracaklar anlaşılan. Ben ençokta üniversitedeki hocalarımıza bu sorunlarımızı anlatamadığımıza yanıyorum. Biz bu durumlardan bahsederken bunlardan hiçbirini kabul etmiyorlardı üstüne üstün birde çevre mühendisliğini met edip duruyorlardı. Hayır bizim bölümün bu gibi sıkıntılarından haberdar olmamaları mümkün değil öyleysede vay hallerine! Haberleri varsa neden imza toplamıyorlar neden ses çıkarmıyorlar onuda anlamıyorum. Anlaşılan onlarda bırakmışlar bu işleri kendi haline.

İlave:

Arkadaşlar tehlikeli atıkların taşınmasınıda tüm branşlara ihale etmişler. Odanın sitesinde gördüm, buyrun:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


MADDE 34 – (1) Tehlikeli maddelerin taşınması için gerekli olan eğitimler, 3/9/2004 tarihli ve 25572 sayılı Resmî Gazete’deyayımlanan Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği ile Bakanlıkça belirlenen mevzuat kapsamında gerçekleştirilir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik çalışmasını önemli bulduklarını ve olumlu karşıladıklarını söyleyen Bozoğlu, bazı maddelerle ilgili eleştirileri olduğunu dile getirdi.

Yönetmelikte, üniversite mezunlarının on günlük eğitimden geçirilerek tehlikeli işlerde çalıştırılmasının önünün açıldığına dikkati çeken ÇMO Başkanı, ‘Ancak öyle işler var ki, mühendislik bilgisi gerektiriyor. Yani edebiyat fakültesinden mezun bir arkadaşın böylesine tehlikeli bir göreve, on günlük eğitimle getirilmesini doğru bulmuyoruz. Özellikle çevre ve kimya mühendislerinin buralarda çalıştırılması daha doğru olur diye düşünüyoruz` dedi.
 
Üst