• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İnşaat mühendisliğinde yüksek lisans

  • Konuyu başlatan Silinen üye 9617
  • Başlangıç tarihi
S

Silinen üye 9617

Arkadaşlar Merhaba,

Ben inşaat alanında yüksek yapmak istiyorum.Mesela itü nün inşaatla ilgili yüksek lisans bölümlerine çevre mühendisi kabul edilmiyor...Hangi üniversiteler kabul ediyor?? çok farklı alanlarda yüksek lisans yapanlar vr bu alanda da oluyordur heralde..Birde farklı bi alanda yüksek yapınca o alanda da lisansınız varmış gibi mi muamele görüyosunuzz...??
Yardımcı olursanız çok sevinirm,,kafa karışıklığım sona erer...:)
 
Yıldız teknik kabul ediyor. Bu üniversitede görüşmelerim olmuştu kimya müh. için görevli kişi bitirdiğim zaman kimya yük. müh. ünvanın olacak demişti.
 
itünün temel inşaat mühendisiği dersleri arasında 2-3 sene önceki müfredatına göre betonarme 1-2-3, yapı statiği 1-2, çelik (bundan kaç tane var bilmiyorum), bazı fazladan hirdolik ağırlıklı dersler, topoğrafya vs gibi zorunlu fark dersleri var alınması gereken. siz de araştırmışsınızdır zaten. demiryolu, karayolu, su yapıları falan derken uzar gider. yani bu dersleri size vermeleri lazım aksi halde çoğu yüksek lisans derslerine geçemezsiniz. bu haliyle fark dersleri kapatmanız epey vakit alır. yüksek lisansınız normal lisans eğitimini de tamamen kaplar. zaten çevre mühendisliği kimya, inşaat ve makine mühendisliğinin mütevazı bir karması. hatta itü içinde maden fakültesinden tut fen edebiyat fakültesine her akademisyenin de konuyla ilgili görüşü yaklaşık olarak şudur: "çevre mühendisliği lisans değil yüksek lisans olarak açılması gereken disiplinlerarası bir uzmanlık alanıdır" derler.
aslında kendi bünyelerindeki bir lisans bölümünü dahi pek tanımıyorlar yani. başka bir üniverisitenin öğrencisine karşı daha da dışlayıcı olacaklardır.. (maden fakültesi üyleri bu bergama vs olaylarından sonra bize küllen düşman kesildi zaten).
ayrıca konuyla zamanında ilgilenmiş biri olarak (tesisat mühendisliğine heveslenmiştim) şahsi kanaatim hakikaten bir çevre mühendisinin özellikle inşaat ya da makine mühendisliği gibi milyon tane ödev proje çizilip hakedilmesi gereken ünvanları almamasıdır. bir defa emeğe yazık, her dönem üç dersten proje veren bir inşaatçıyı 2 yılda üstüne bir de yüksek mühendislik ünvanıyla geçmek pek doğru değil bana göre (sizi tenzih ederim).
 
ilk önce cevap verdiğiniz için teşekkür ederim..:)(geç kalmış olsamda)
Dediğiniz gibi çevre mühendisliği 2 veya 3 dalın mütevazi karması bizde bu 3 alandan en azından birinde daha bilgili olarak çalışabilmek için çareyi yüksek lisansda arıyoruz..itü deki hocaların çevre mühendisliği için yüksek lisans bölümü olmalıdır demeleri biraz saygısızca geldi bana.her üretim de veya insan yaşantısında,teknolojide,herşeyde atık çıkacaktır ve bizim bölümümz için atık mühendisliği denilebilir ama tabiki de herkesin kendi görüşü..ki dünyada ekoloji mühendisliği gibi daha ayrınıtya inilmiş bölümler olsa dahi birşey demiyorum..=))
inşaat mühendisliği konusunda haklısınız.ektra zaman ayırmak gerekli.bölümle daha ilgili bir yüksek lisans programı daha akıllıca olabilir.fakat bölümünü sevmemiş insanlar içinde farklı bir alternatif.
proje yönetimi,hidrolik gibi farklı bölümler var.düşünülebilir sanırım..
tekrar teşekkür ederim..:)
 
abilerim sonuç olarak çevre mühendisliğinden mezun olan bir arkadaş itü , ytü , ktü birinde inşaat alanı üzerinden yüksek lisans yapma şansı var mı ?
 
klape arkadaşım. sence eğitimsiz sadece bir sınavla çevre görevlisi olup bizle aynı işi yapan diğer mühendislik dalları üyeleri 4 yıl okumuş çevre mühendisleri için haksızlık değilmi ? inşaat üzerine yüksek lisans yapma adamların hakkını yemeyin ama onlar bir sınavla sizin işinizi yapsın çok adil gerçekten.
 
İngilizce sınav yapıyorlar geçersen giriyorsun. Profeciency sınavı diye geçiyor. Geçemezsen bazı üniversiteler 1 sene daha hak veriyor gel sadece ingilizce sınavına gir diye. Kimisine de tekrar sıfırdan başvurman gerekiyor.
 
Arkadaşlar ben ktü-inşaat müh de yüksek lisans yaptım. eğitimde ilk olarak ingilizce şartı arıyorlar eğer ingilzceniz yeterli değilse bir yıl yabancı dil hazırlık programına dahil olabiliyorsunuz. ingilizce muafiyetiniz varsa direk derslere geçebilirsiniz. ktü-inşaat müh bölümünde yüksek lisans yapmak isteyenler, eğer hidrolik anabilim dalında eğitim alacaksanız bilimsel hazırlık programına dahil olmuyorsunuz ve direk yüksek lisans derslerinden eğitiminize başlıyorsunuz. ancak diğer anabilim dallarına başvurmak istiyorsanız bu sefer bilimsel hazırlık programına dahil ediliyorsunuz. bilimsel hazırlık programında ise gitmek istediğiniz anabilimdalı bünyesinde kurulan komsyon tarafından sizlere verilmesi gereken lisans derslerini alıp o eğitim süresi içerisinde geçmek zorundasınız. dersleri verdikten sonra yüksek lisans eğtimine geçebiliyorsunuz.

ünvan olarak çevre mühendisleri odası tarafından, çevre mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapmışlar direk yüksek mühendis olarak kabul ediliyor. çevre bilimleri ve diğer mühendislik dallarında yüksek lisans yapmış olanlar okullarından "yüksek mühendis olmaya hak kazanmıştır" ibareli beyan üzerine yüksek mühendis sayılmaktadır. ayrıca lisans diploman hangi birimdense sadece onun ünvanını taşırsınız.

başarılar dilerim..
 
Bu konu ile ilgili YÖK'e bilgi edinde yasası çerçevesinde farklı alanda yüksek Lisans yapanların ünvanı ile ilgili başvuruya aşağıdaki şekilde cevap verilmiştir: Üniversitelerarası Kurul ve Yürütme Kurulu?nun unvanların lisans kademesinde kazanılacağına ilişkin aldığı kararlar dikkate alınarak, lisansüstü (yüksek lisans, doktora...) öğrenim sonunda alınan unvanlar lisans öğrenimi sonunda kazanılan unvanı değiştirmemektedir.
Yürütme Kurulu?nun 16/10/1989 tarihli toplantısında; ?Mühendis? unvanı alanların aynı alanda master öğrenimi görmeleri sonucu ?Yüksek Mühendis? unvanını almaları, farklı alanda yüksek lisans veya doktora öğrenimlerini tamamlayanların ise ? Bilim Uzmanı ve Doktor? unvanı verildikten sonra diplomalarına uzmanlık alanlarının parantez içinde belirtilmesi uygun görülmüştür
 
Arkadaşlar Merhaba; İnşaat Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaparsak. Bir İnşaat Mühendisinin sahip olduğu yetkilere sahip oluyormuyuz? Örneğin; Şantiye şefi olabilirmiyiz?
 
@Sumeyye Yalçın
sümeyye hanım ben inşaat müh. geoteknık anabilim dalında yüksek lisans yapıyorum gaziantep üniversitesinde size temel dersleri verip birde yüksek lisans dersi alıyorsunuz ama bransıp farklı olduğu için hocalar ilk önce garipsemıstı ama kendimi kabul ettirebildim.
 
ben şuan inşaat mühendisliği yapı malzemeleri bölümünde yüksek lisans yapıyorum...bilimsel hazırlıkğı aldıktan sonra inşaat müh yüksek lisans yapabilirsin
 
merhabalar, niğde veya çevresindeki ünilerden, inşaat mühendisliğinde yüksek lisans yapabileceğim bir üniversite var mı
 
Aksaray Üniversitesi var sanırım, bende onu bekliyorum ağustos ta başlıyordu başvuruları. Hiçbir şey istemiyor :)
 
Üst