• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İnşaat şantiyesinde yangın

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Esenyurt'ta bir AVM inşaatının şantiyesinde işçilerinin kaldığı çadırda elektrik kontağından çıktığı sanılan yangında 11 işçi yaşamını yitirdi.

slide.jpg

Yangın, saat 21.00 sıralarında Güzelyurt Mahallesi 12. Cadde üzerinde bulunan inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı 3 çadırda çıktı. Elektrik sobası ile ısınan ve 15 kişilik olduğu belirtilen çadırda işçiler yangına uykularında yakalandı. Yangın kısa sürede bitişikteki 2 çadıra daha sıçradı. Alevler, bez çadırların tamamını sardı ve işçilerden bazıları yanarak bazıları da dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans gönderildi. Yangını söndüren itfaiye ekipleri, tamamen yanan çadırlarda yapılan incelemede 11 işçinin cesedine ulaşıldı. Olay yerine gelerek inceleme yapan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ölü sayısını ilk olarak 14 olarak açıkladı. Kadıoğlu, "14 işçi hayatını kaybetti diye bilgi geldi bize. Polisimiz burada savcımız burada gereken çalışmalar yapılıyor. Gerekeni yapacağız" dedi. Ancak İstanbul Valiliği ölü sayısını 11 olarak açıkladı.

Sefa KIDIK- Çağatay KENARLI / İSTANBUL DHA
 
yamuk yumuk ranzalar. brandalarla sarmalanmış, aslen yazın sauna, kışın buzhane olarak kullanılmak için tasarlanmış sahra çadırı bir barınak. fotoğrafta görünmüyor ama orta yerde bir soba. meydanlık niyetine soba kenarına 5 metrekare yaşam alanı yapılmış. en az 30 kişinin soğukta karda kalacağı, yaşayacağı alan o 5 metrekare. bazı büyükbaş yetkililer açıklamadan ben diyeyim: ölenlerin çoğu aynı köyden ve hatta aileden, ilk tahminim güneydoğu, ikincisi doğu karadeniz ya da belki başka bir geri kalmış bölgenin insanları bunlar.

değinmeden geçemeyeceğim, bu merhumların şantiye şefleri de o kadar zeki o kadar tecrübeli bir mühendis ki.. en az kalıpla, en kısa sürede en çok perde duvarı dikecek kadar "şahane mühendisliği" var bu şantiye şefinin ve o soğuktan korunmak için, içinde icabında soba yakılan naylon çadırların en ufak kıvılcımda tutuşup yanacağını düşünemeyecek kadar da meşgul biri kendisi. yaşı da geçkindir bu şefin, o yüzden "yetkin mühendislik" belgesi almaya heves etse, sınava falan da girmek istemez bu şef. çünkü o "her bi şeyin" "en iyisini" bilir. bir takdiri hakediyor. personel barınma harcamalarını "optimize" ederek şantiyesine kazandırdığı birkaç yüzbin lira sayesinde inşaat sektörü gelişen türkiyenin lokomotifi oluyor.

bir de talihsizliğe dikkat çekmek isterim, gece denetim firmasının gözünden kaçırılarak yapılması gereken işler olsaydı şimdi belki hepsi yaşıyor olurdu.

yav 11 insan böyle nasıl açıkhavada diri diri yakılır? akıl var izan var. şu adamlara 3 milyarlık çadır yerine 5 milyarlık prefabrike bi konteyner verseler? yok mu öyle bi teknoloji yoksa? kuyrukluyıldızlara numune almaya insansız uzay gemisi yollayan japonlar daha icad edememiş mi bu en temel barınma ve ısınma sorununun çözümünü?
 
Eyüp beyin yazısı üzerine ne yazılır bilmiyorum. Bu tarz projeler birkaç aya bitecek işler değil. Neden çadır kurarlar çözmek gerçekten zor iş ki kışın ortasında Türkiye gibi bir bölgede çadır hangi akla hizmet. Yangın olmamış olsa bile başla başına engellenmesi gereken bir konuyu hiç bir yetkili görmemiş midir merak içerisindeyim.

Sonuç ne oldu 11 masum can gitti, ortalama 40 kişilik bir aile bireyi mağdur oldu. Bu işten direk sorumlu olanlar kadar denetleme görevini yerine getirmeyenlerde sorumludur.
 
Ek olarak Sayın Çelik yeni ISG tasarısıyla tüm işverenler güvence altına alınacak diyor. Sanki mevcut olanı yedik yuttuk her şey yolunda gidiyor da yönetmelik yenilemek kaldı. Resmen şans eseri yaşıyoruz bu memlekette.
 
Ülkemizde maalesef birileri ölmeden,yaralanmadan bir şeyler yapıldığını kaç kişi görmüştür.? Deprem olur evleri sağlamlaştırmak o zaman aklımıza gelir, bir yolda birkaç kişi ölmeden üst-alt geçit,ışık vs. konulduğu nadirdir.Kaza önlemleri genelde kaza olduktan sonra alınır.Ölenlere Allah rahmet eylesin.Yaklaşık bir ay kadar bu konu tartışılır, göstermelik bir şeyler yapılır ve unutulur gider.
 
Esenyurt'taki Yangın Faciasına 5 Gözaltı
Esenyurt'ta 11 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. Esenyurt'ta 11 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.

ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Esenyurt'ta bir AVM inşaatındaki çadırlarda çıkan yangında ölen 11 işçiden 10'unun adı belirlendi. Belirlenen isimler şöyle:

Bayram Ege Pehlivan (48), Çetin Coşkun (42), Seyfettin Topal (38), Abdurrahman Deniz (42), Sevdin Özen (28), İsa Topal (22), Ahmet Yağal (30), Barış Kıyak (30), Hakim Akçam (46) ve Fatih Acun (24)

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi de yangının gerçekleştiği olay mahalinde bir araştırma gerçekleştirdi. Şuana kadar elde edilen bilgiler ışığında 11 işçinin yaşamını yitirdiği yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangının elektrik kontağından çıktığının tahmin edildiğini açıkladı.

Belediyeden yapılan açıklamada, "Esenyut'da bir inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda çıkan yangında 11 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine kısa sürede intikal eden itfaiye ekipleri alevleri kısa sürede söndürdü. Yangının ilk bilgilere göre yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Olay yeri incelemeleri ekipleri araştırmalarını sürdürüyor. Cumhuriyet savcısı olaya el koydu." denildi.

Açıklamada ayrıca, yangın yerine ilk itfaiye ekibinin 21.14 sıralarında ulaştığını, yangına 6 araç ve 21 personelle müdahale edildiği belirtildi.

Emniyet ekipleri de söz konusu yangında ihmali bulunanlar ile ilgili geniş kapsamlı bir soruşturma yürütüyor. Bu bağlamda emniyet 3 kişiyi daha arıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de olayla ilgili "İhmaller tüm yönleriyle araştırılıyor. Olay yerinde inceleme yapacağım. İşverenin görevi sağlıklı çalışma ortamı kurmak" açıklamasını yaptı.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
İnsan hayatı bu denli ucuz olmamalı ama öyle bir hale gelmiş ki ülkemiz insana verilen değer denen olgu yok ne yazıkki ortada :(
Allah sonumuzu hayır etsin..
 
şimdi haberlerde rastladım, sgk başkanı açıklama yapmış televizyonda, onun tekrarı vardı, yangında ölenlerden iki işçinin yangın çıktığı günün gecesinde, yangından 1-2 saat kadar sonra sigortalarının yapıldığını söylüyor. mevzuatta inşaat sektörü için bu durumun cezası yokmuş. sgk başkanı zat bu durumun içine sinmediğini falan söyledi. yani o anlamda bişeyler geveledi. belli ki bu olayda kendi hiç kendi sorumluluğunun olduğunu düşünmüyor. çürümüşlük ve yozluk o kadar kanıksanmış ki, her kademede, her yetkilide en belirgin karakter özellikleri ürkeklik, yer yer korkaklık, çekingenlik, icabında inkar ve ekseriyetle sözünü sakınma olmuş. zaten haberin sunucusundan haber metnine kadar her bişey falsoydu.
 
Üst