• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

iplik fabrikasında çalışan var mı?

ben görüşme yapacağım bünyesinde olacak ama benim çevre konusunda tecrübem yok bana yardımcı olabilir misiniz_yıllar sonra kendi mesleğimi yapmaya karar verdim hem sevinliyim hemde bilgisiz olmam evrak anlamında kaygı veriyor
 
Çed proje tanıtım dosyası okumanızı öneririm. Bilgi verir. Aklınıza takılan soru olursa da yardımcı olmaya çalışırız tabiki. Tekstilde temiz üretim planı oluyor tekstile özel ama kapasiteye göre kapsam dışı olabiliyor. Onun dışında genel olarak sağlanması gereken şartlar da var çevre izni varsa zaten birçoğu sağlanmıştır.
 
Yeni işiniz şimdiden hayırlı olsun.
tekstil fabrikaların en büyük problemi atık suları genelde koi si yüksek olur. bununla ilgili çözümler okuyun ya da araştırın. Genel olarak bir iplik nasıl üretiliyor, fabrikaların akış şemasını bulabilirseniz onlara bakın derim. Gerisi zaten sorun çıktıkça araştırıp çözüme kavuşturmanız gerekecek.
 
Yönetmelikleri ezberlemeyin dediğim gibi sadece koi neden yüksek çıkar boi neden yüksek çıkar bunlara bakın. İşe başladığınız da ilk olarak arıtma tesisinin akım şemasına da bakın, son yaptırılan analizin sonuçlarına bakın ve çıkan değerleri yorumlayın. Okuyacağınız yönetmelik ise Su kirliliği ve kontrolü yönetmeliği ama bunun da hepsini okumanıza gerek yok orada tekstil suları için olan kısımları inceleyebilirsiniz.
 
@tanert can

Bir günde bu kadar yığılma yapmayın kendinize. Önce yapacağınız işi öğrenelim ve sırayla gidelim. Çevre Mühendisi olacaksınız ama firma danışmanlık hizmeti almaya devam edecek mi? Eğer sadece siz olacaksanız, öncelikle
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
yönetmelikten çevre görevlisi yükümlülüklerine bir bakmanızı öneririm. Firmanızla ilgili olarak
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
, Su
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ilk aşamada en çok uğraşacağınız yönetmelikler olacak. Sonrasında BEKRA, Atık Yağların Kontorlü, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü vb. yönetmeliklere de girişirsiniz.
 
Taner bey tekstil fabrikasında çalışmıyorum hatta kendi mesleğimi de yapmıyorum ama marmara bölgesindeki bütün tekstil fabrikalarını gezmiş, onlardan atıksu numunesi almış, ara ara da danışmanlık yapmış biriyim sadece. @Cem Yılmaz az buçuk tanır beni daha önce gördü ve onunla beraber de numune alımına gittik hatta denetlemeye katıldık :D
 
arkadaşlar bliyorsunuz tekstil suları organik ve inorganik kirliliği fazla sizce hangi arıtma yöntemi kullanılıyordur suyun tekrar kazanımı ve bu bulanıklığı azaltmak için?
 
@Cem Yılmaz AEM Çevre Laboratuvarında çalıştım bir zamanlar. Arıtsana da bol bol gelirdik arkadaşımla

@tanert can
yüksek ihtimalle biyolojik arıtma kullanılıyordur. genelde sıcak sudan ve boyamadan kaynaklı kirlilikler oluyor.
 
@tanert can

Genellikle Fiziksel ve Biyolojik Arıtma birlikte tercih ediliyor. Kaba ızgara-ince ızgara, elek, dengeleme (belki nötralizasyon), havalandırma havuzları (blower sistemi ya da jet airator kullanan), son çökeltim ve deşarj şeklinde çalışıyor sistemler. Son çökeltime bir de geri devir hattı kuruluyor. Genellikle havalandırma havuzuna devir yaptırıyorlar.

Eğer kimyasal da varsa; genellikle kimyasal kullanarak hızlı ve yavaş karıştırma ünitelerinden faydalanılıyor.

@Nuri Kartal

Yok artık :eek: Simadan daha çok isim tanıdık geliyordu. Demek ki bundanmış :D
 
@Cem Yılmaz öyle işte, Kamil Bayam abimi çok ziyarete gelirdik. Çorlu tekirdağ, çerkezköy buraları çok gezdim ve sizin çok suyunuzu aldık askıda olduğunuz dönemde. Şimdi net olarak hatırlarsın belki. Ayrıca senden bu sene hazırlattığınız hediyeliklerden istiyorum özellikle ajanda ve kalem varsa tabi bir de takvim :komik:
 
@Nuri Kartal

Kendisine selamını iletirim, ama ajanda ve kalem konusunda garanti veremem. Bu sene bize hiç gelmedi :utan: Yolun tekrar Çorlu'ya düştüğünde bir çaya kahveye beklerim o zaman :cool:
 
arkadaşlar ben şunu sormak istedim aslında tek tek yazayım


1) tekstil suyunun temini
2) fabrika bünyesindeki suyun kimyasal boyalarlaki süreci sormustum sonuçta organize sanayi bölgesinde arıtma tesisine gidiyordur
 
@tanert can

1) Kullanma suyu muhtemelen kuyulardan karşılanıyordur. Eğer şebeke varsa, orada da çekiliyor olabilir. Konuyla ilgili resmi evrakı bulmanız gerekli.
2) Her OSB'nin arıtma tesisi mevcut değil (Örneğin Çorlu'da Deri OSB'nin arıtması varken Ergene-1 ve Ergene-2 OSB'lerde henüz arıtma tamamlanmadı). Bu nedenle kendi bünyesinde arıtma tesisi varsa; atıksuyunu burada arıtıp, doğaya öyle veriyor olabilir. Firmanın Çevre İzni var mı öğrenin, atıksu deşarj konusu varsa arıtma tesisi vardır.
 
@tanert can
1- Yüksek ihtimal kendilerine ait kuyuları vardır çünkü yanlış hatırlamıyorsam yüksek oradan su kullanılıyor.
2- Suyun boyalarla olan süreci de şöyle ki iplik boyamaya verildikten sonra yıkanır boya burada suya karışır en büyük problemde burada olur zaten
 
Arkadaşlar şu anda ihtimaller ve varsayımlar üzerine konuşuyoruz. Aslında Taner Bey fabrikada işe başlasa, şöyle bir fabrikayı turlasa ve oradaki kişilere sorsa işin doğrusunu öğrenecektir. Bu kadar aceleye ne gerek var?

Varsayımlar, zannetmeler sizi yanılgıya götürür. Zannetmeyin, varsaymayın, sorun!
 
Üst