• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş güvenliği onaylı defteri

ipek sağır

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Temmuz 2011
İş yerinde olagan toplantılarımızın gündem ve kararlarını A4 kağıdına yazıp karar defterimize yapıştırıyoruz ancak karar defterimiz noter onaylı degil.İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliginin 5. maddesi 6. bentinde derki:
"(6) İşyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının; onaylı deftere iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yazacağı tedbir ve önerilerin yerine getirilmesinden ve defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren veya işveren vekili sorumludur. Onaylı defter; seri numaralı ve kendinden kopyalı olur ve Genel Müdürlüğe, işyerinin bağlı olduğu Bakanlığın ilgili bölge müdürlüğüne veya notere her sayfası onaylattırılır. Defterin aslı işveren, suretleri ise işyeri hekimi ve/veya iş güvenliği uzmanı tarafından muhafaza edilir. Bu defterin, istenmesi halinde, iş müfettişlerine gösterilmesi zorunludur."

sormak istediğim sey kurul defterinden ayrı bi sekilde sadece tespit ve önerilerin olduğu bir defter mi olacak bu konuda bilgisi olan var mı? Cevap verenlere şimdiden teşekkür ederim.
 
Bizim firmada Toplantı notları (ISG Kurul defteri de olabilir sanirim) notları ayrı ayrı tutuluyor. Kurula ait Toplantı Notları hazırlanıyor ve katılan herkes imzalıyor. Kurul Yonetmeliği Md.8 tutanak tutulur diyor..
Kurulda ele alınan konular ve kararlar +doktor ve isguvenligi uzmani tesbitleri şantiyedeki tüm tesbit ve öneriler "Onaylı Defter"e yazılıyor.Hizmet Yonetmeligi Md.5 Onaylı defteri daha geniş tutmuş.
Benim bildiklerim bu şekilde..
 
Faruk bey teşekkür ederim.Ancak hala süphelerim var çünkü kararları da yazınca bildigimiz kurul defterine ilave olarak tespit ve onerilere sadece geniş yer vermiş oluyoruz ve her ay tespit ve öneri defteri (onaylı defter kastım )farklı bi defter olmuyor tek defter tutulamaz mı ?
 
Burda bahsedilen kurul karar defteri değil, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin firmada tespit ettiği eksikliklerin yazılı olduğu belgedir. Defter olması gibi bir zorunluluk yok belli bir matbu formatta tutanak şeklinde de tutulabilir ve notere onaylatılabilir.
 
Tespit öneri defteri 3 nüshadır,birini uzman diğerini işyeri hekimi alır.Son nüshada defterde kalır ve işverence saklanır.Kurul kararlarını;ister bir defter tutarak yazın ister tutanak hazırlayın ve tüm üyelere imzalatın.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik
Çalışma Usulleri
Madde 8
f) Her toplantıda, görüşülen konularla ilgili alınan kararları içeren bir tutanak düzenlenir. Tutanak, toplantıya katılan başkan ve üyeler tarafından imzalanır ve gereği yapılmak üzere işverene bildirilir. İmzalı tutanak ve kararlar sırasıyla özel dosyasında saklanır.
 
"Tesbit Oneri defteri" 3 nusha derken Uygulamanızı acabilir misiniz.
1 asıl defter tutuluyor= kopyaları 1 kopya Doktor +1 kopya isguvenligi (ve Asıl defter isverende duruyor)
3 nusha derken ozel bir defter mi hazırladınız?
 
İş Sağlığı ve Güvenliği Tespit ve Öneri Defteri piyasada satılmaktadır.Genellilke OSGB ler kendileri bastırıp,firmalarına verir,onlarda müdürlüğe veya notere her sayfasını onaylatarak,işyerinde bulundurur.
Noterler bile o defteri satıyormuş,diye duydum.Sizde bastırabilirsiniz.Kırtasiye firmasının reklamı gibi olacak ama,deftere ait fotoğraflar var verdiğim linkte
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
tuğba hanım firmamı tavsiye ettiğiniz için teşekkür ederim. Etik olmayacağından ve forumun amacının dışına kaçacağından ötürü firma sahibi olarak benim böyle bir paylaşım yapmam doğru olmazdı ama siz dostlarımızın tavsiye niteliğinde böyle paylaşımlar yapması bizi hem mutlu etti hem de gurulandırdı.

İsteyen arkadaşlara yardımcı olacağımı bu vesile ile belirtmek isterim firma ismi, web adresi vs. bir paylaşım yapmıyorum fakat ulaşılması açısından mail adresimi paylaşayım dileyenler defterlerin temini için kolaylıkla tedarik emek adına bana bu adresten ulaşabilirler. niembe@gmail.com

Saygılarımla
 
Tuğba hanıma katılıyorum. Defteri tanıtan bir konu açarsanız çok faydalı olacaktır. Niçin lazım bu defter? Yasal gerekliliği nedir? (Hangi yasa maddeleri kullanımını zorunlu koşuyor) cevremuhendisleri.net indirimi ne kadar :D Bu konularda aydınlatırsanız memnun oluruz..
 
Tuğba hanım merhaba,
Ben direk olarak kouya gireceğim çünkü inanılmaz bir muallakta yaşanıyor şu anda. Konu Tehlike sınıfının belirlenmesi bunula ilgili 25.11.2009 tarihli tebliğ var fakat 4857 sayılı kanun iptal olduğu için bunun da iptal olduğu söyleniypr diğer bir yandan muhasebecilerin kullandığı bir sistemde iş kolu belirleme ve pirim ödeme de belirlenen bir tehlike sınıflandırması var o d roma rakamlarıyla yapılan bir sınıf belirlemesi. yükümlülüklerimizi belirleyeceğiz fakat net bir referans bulamıyorum. bu arada faaliyet materyallerin geri kazanımı başlığı altında hurdaların ayrıştırılması, parçalanması dır. Yardımcı olursanız çok büyük sevaba gireceksiniz:)
 
SGK kısmında bir sınıf varmış ancak o bizim buradaki sınıfımızı belirlemiyor.Mevcut tebliğ yenisi gelene kadar kullanılıyor.Yeni tebliğin taslağı şu an gündemde Tebliğ taslağına göre ;"Tasnif edilmiş metal atıklar, hurdalar ve diğer parçaların genellikle mekanik veya kimyasal değişim işlemleri ile geri kazanılması" maddesinden çok tehlikeli sınıfta olabilir firmanız yine sizinde incelemenizde fayda var.
Ben emin olmadığım firmaların bakanlık veya bölge müdürlüklerinden tehlike sınıflarını belirlemeye dair görüş almasını öneriyorum.
Sevaba girmişimdir herhalde :)
 
:) Sevaba girdiniz şu konuyada açıklık getirebilirsek beraber daha çok gireceğinizden eminim:)
Yeni iş kanununa göre ISG danışmalığı yalnızca OSGB lerden alınabilir ya da Tesisin kendi bünyesindeki C sınıfı uzmanı tarafından yapılabilir diye sürekli okuyoruz. Bu durum netleşmiş midir yani Herhangi bir danışmanlık firmasından alınan ISG danışmalık sözleşmelerini iptal etmek gerekir mi sizce. Bazı danışmanlık firmaları(OSBG) olmayanlar yönetmeliklerin çıkmamasından ve iş kanununun tam anlamıyla yürürlüğe girmediğinden dolayı danışmalıklarının hala geçerli olduğunu savunuyor sizce?
 
@shalic

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

Kanun No. 6331 Kabul Tarihi: 20/6/2012

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri

MADDE 6 –(1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;

a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.

b) Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar.

c) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlar.

ç) Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirir.

d) Çalışanların sağlık ve güvenliğini etkilediği bilinen veya etkilemesi muhtemel konular hakkında; görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşları, başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen çalışanları ve bunların işverenlerini bilgilendirir.

(2) 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, Sağlık Bakanlığına ait döner sermayeli kuruluşlardan doğrudan alabileceği gibi 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde de alabilir.

(3) Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.
 
Teşekkür ederim bende İş kanunun 6. maddesine dayanarak netleşmek amaçlı sormuştum, bu durumda Çevre danışmalık firması ile olan sözleşmenin iptali gerekiyor sanırım çünkü birşey ifade etiyor bu durumda her nekadar Danışmanlık firmaları kabul etmesede.
 
@shalic

danışmanlık firmaları nın hizmeti yasal yükümlülüklerini karşılamayacak.Zaten onlarda uzmanları gönderiyorlar,firma onları sigortalıyor..nasıl yetki buluyorlarsa,olan uzmanlara oluyor....
bir müddet daha yapılabilecek,ancak sonrasında ya OSGB ya bireysel yada tam zamanlı bulunduracak firmalar
 
30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6331 No’lu İş Sağlığı
Güvenliği Kanunu’nun ve 27 Kasım 2010 tarihli 27768 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan
1- İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
2- İşyeri Hekiminin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
3- İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği

kapsamında bu defterin tutulması gerekiyor.
İlgili yönetmeliklerde "ONAYLI DEFTER" olarak geçiyor ve defter tarif ediliyor. Kurul Karar Defteri (Bildiğimiz karar defteri aslında) karıştırılmamalı zira

Kurul Karar Defterine: Kurulun toplantı sonucu aldığı kararlar yazılıyor
İş Güv. Tespit ve Öneri Defteri yani Onaylı Deftere: İş yerinde İş Güv. Uzmanı veya hekimin gördüğü eksikler tespitler işverene bir tebliğ bir tutanak olarak yazılıp imzalatıyor ve asıl suret işverende vi diğer kopyalardan birisi iş güv. uzmanında diğeri de iş yeri hekiminde kalıyor.
Defter Notere onalattırılıp her sayafanın arkası mühürlü olduğundan dolayı resmi bir delil niteliği kazanmış oluyor.

Burada fiyat vs. zikretmenin etik olmayacağını düşünüyorum ve bundan dolayı fiyat vermiyorum ama bize ulaşan arkadaşlara fiyat konusunda yardımcı olacağımı bilmelerini isterim. Mailim: info@isguvenligidefteri.com
 
Üst