• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelik

Özgür Tırınk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Mart 2009
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
MAddi 28/(6) Yetki belgesi iptal edilen kurumlar ve bu kurumlarda kurucu veya ortak olanlar ile eğitici belgesi sahipleri ve iş güvenliği uzmanları beş yıl içinde tekrar yetki belgesi başvurusunda bulunamaz ve iş güvenliği uzmanları beş yıllık sürenin sonunda bir alt sınıfta yer alan belge sınıfı için yapılacak sınava başvuruda bulunabilirler.

Denilmektedir bu kanuna göre OSGB'si bakanlık tarafından İptal edilen İş Güvenliği Uzmanlarının Belgeleri iptal mı oluyor?
 
Özgür Bey Merhaba.
Yönetmelik açık ve net...Eğer sizin çalıştığınız (tabi bir osgb de çalışıyorsanız) OSGB 'nin yetki belgesi iptal edilirse, 5 yıl süre ile OSGB tekrar yetki belgesesi alabilmek için yetki belgesi iptal tarihinden itibaren 5 yıl beklemek zorunda. Bu OSGB de çalışan uzmanlarda örneğin A iseniz B, B iseniz C, C iseniz 5 yıl sonra yeniden C sınıfı sınava katılma şartı arayacağından bahsetmektedir. Yani bir nevi rütbenizi de düşürürüm demek istemektedir. Tabi şu anda çalışan OSGB lerin genel durumuna bakıldığında işyerleri ile yapılan sözleşmelerin çoğu danışmanlık sözleşmesi adı altında yapılmaktadır. Yani kendi gözlemlediğim kadarı ile yapılan sözleşmelerin çoğu bakanlığa bildirilmiyor bile. E hali ile bunlarda ancak teftişte ortaya çıkıyor. Teftişlerde, bakanlık personel sayısı az olduğu için (iş müfettişi olarak) düzenli olarak yapılamamakta. Fakat iş kanunun çıkması ile birlikte her şey çok değişecek. Ancak,ben bu alanda kariyer yapıp , A sınıfı Uzman olacağım diyorsanız attığınız her imzaya, yaptığınız her sözleşmeye dikkat edin. Özellikle kurumsal firmaların, iş güvenliği uzmanım çevre mühendisi olsun arayışı bulunmaktadır . Yani bana sorarsanız OSGB lerde değilde büyük firmalarda bu alanda kariyer yapmanızı öneririm.
 
Serdar Bey,

Keşke dediğiniz gibi gerçekten "kurumsal" olabilseler de hem "çevre görevlisi" hem de "iş güvenliği uzmanı" olsun diye tutturmasalar :)
 
Üst