• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumları

Sadiye Yüce

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
Firma
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Merhaba;

İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimini verebilecek bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurumlar ekli listede yer almaktadır.

Eğitim almak isteyen arkadaşlar istediği eğitim kurumunu seçebileceği gibi eğitim için Çasgem'e de gidebilir. İşlevsellik anlamında özel eğitim kurumları ya da Çasgem arasında bir fark yoktur. Eğitim sonunda herkes aynı haklara sahiptir ve aynı sınava girer.

Bilginize.
 

Ekli dosyalar

  • yetk_egt_kur-1.xls
    32 KB · Görüntüleme: 522
Sadiye Hnm, paylaşımınız için teşekkürler. Sanırım bu en güncel liste.

Daha önceki listede olmayan yeni eğitim kurumlarının olduğunu da gördüm eklediğiniz listede...Dikkatimi çeken Okan Üniversite'si oldu. Böyle bir eğitim için nasıl yetkilendirildi? Aklıma takılan bu eğtim kurumlarında eğitim veren uzmanların yeterliliklerinin olup olmaması...Merak ediyorum acaba bakanlık neye göre yetkilendiriyor?

Daha önce bu kurumlardan eğitim alan kişiler varsa kurumlar hakkında bilgi verirse çok faydalı olur.
 
Merhaba;

27.11.2010 tarihinde yayınlanan İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK'e göre bahsettiğiniz konular ile ilgili tanımlamalar yer almaktadır.

(Eğitim veren uzmanların yeterlilikleri) b) Eğiticilerin eğitimi belgesi: En az kırkbeş saatlik eğitim sonunda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler veya 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre yetkilendirilen kurumlar tarafından verilen eğiticilerin eğitimi belgesini,

(Yeterlilik belgesi alabilecek eğitim kurumları) c) Eğitim kurumu: İş güvenliği uzmanlarının eğitimlerini vermek üzere, gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren şirketlerce kurulan ve işletilen müesseseleri,

(Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?) d) İş güvenliği uzmanı: İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş mühendis, mimar veya teknik elemanı,

f) Teknik eleman: Teknik öğretmenler ile üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri veya iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını ifade eder.

Bunların dışında ben listede adı bulunan özel bir eğitim kurumundan mart 2010 tarihinde ilgili eğitimi aldım. Kurumlar ile ilgili tam olarak neyi merak ediyorsunuz bilmiyorum ama şöyle söyleyebilirim ki öss hazırlık dershanesi vb gibi düşünebilirsiniz. Biraz daha eğitim alanların aktif olduğu yoğun bir ders dönemini içeriyor.
 
Sertifikayı yine bu kurumlar mı veriyor sınav sonucunda yoksa bakanlığın sınavı var ve buna mı hazırlıyorlar?
 
Kurumlar eğitimin tamamlandığına dair bir sertifika "Eğitim Katılım Sertifikası" veriyorlar sadece. Eğitim tamamlandıktan sonra açıklanan tarihte MEB'in düzenlediği merkezi sınava giriliyor ve sınavda başarılı olanlara uzmanlık sertifikaları veriliyor. Henüz alamadım sertifikayı kimler onaylıyor bilmiyorum.
 
Açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim Sadiye Hnm.

Dediğiniz gibi bu eğtim kurumları birer dershane niteliği taşıdığı için , eğitimcilerin kalitesi de önemli diye düşünüyorum.Yukarıda bahsettiğiniz yönetmelikte olduğu gibi eğitimcilerde sınavdan geçiyor demektir. Eğitim kurumlarının bakanlık tarafından yetkilendirmiş olması bu konuda uzman bir kadrosunun olduğunu gösteriyor.

Birden çok alternatif olunca acaba hangisi en iyisi diye de düşünmüyor değilim?

Sadiye Hnm siz hangi firmadan aldınız eğitiminizi ? Kurum hakkında izlenimiz nasıldı?
 
Merhaba tekrar;

Ders verecek kişilerin yetkinliği ile ilgili bişey söylemek istemiyorum açıkçası. Çok iyi olanlarda mevcut (kendini yetiştirenler), çok kötü olanlarda mevcut (tamamen memur zihniyeti ile çalışanlar kendine bişey katmayanlar)
Ancak iş ile ilgili daha teknik konularda genelde emekli baş iş müfettişleri (A sınıfı iş güvenliği uzmanı) ders verirken, diğer konular üniversite hocalarına kaydırılabiliyor.
Bununla birlikte eğitimimi hangi kurumdan aldığımı sormuşsunuz ama bana çok etik gelmediği için isim vermek istemiyorum. Ancak eğitimimi Bursa'da aldığımı söyleyebilirim.
 
Sertifika ÇSGB'ndan geliyor arkadaşlar. Siz bir dilekçe ile başvuruyorsunuz bakanlığa; ilan edilen tarihler arasında.. Eğitim kurumunun verdiği katılım belgesi + diploma + belge ücretinin dekontunun ekli olduğu bir dilekçe olacak, bu şekilde bakanlıktan sertifikanız geliyor. ama tüm bu işlemler geç oluyor, çok seri bir çalışma yok. Saygılar...
 
Merhaba Sadiye Hanım;
Bakanlığın sayfasında (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) yetkilendirilmiş eğitim kurumları 51 adet sizin verdiğinizde 23 adet yetkilendirilmiş kurum yer alıyor. Aralarında bir fark var mı? Çünkü ben sizin verdiğiniz listede yer almayan bir kuruma gidecektim ( evime yakın olduğu için) aralarında bir far yok değil mi? sizinki güncel mi değil acaba?
Teşekkürler,
Seher
 
Sadiye hanım, verdiğiniz eğitim kurumu listesini güncellemekte fayda var. En son bakanlıktan tarafından yayımlanan eğitim kurumu listesini yüklüyorum. Ayrıca ingilenenler ;
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu linkten en son güncel listeye her zaman ulaşabilirler. Zira yetki alan eğitim kurumları her gün artmakta. Dolayısı ile benimde şu an yüklediğim liste belli bir müddet sonra güncelliğini kaybedecek. Burda verdiğim linki baz almak en doğrusu olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • yetkilendirilmis-egitim-kurumlari-03-05-2012.xls
    88.5 KB · Görüntüleme: 94
Merhaba arkadaşlar;

Eğitim kurumları ile ilgili listeyi Ocak 2011'de yayınlamışım dolayısıyla değişiklik olması muhtemeldir. Serdar Bey'in eklediği link üzerinden güncel halinin takibini yapabilirsiniz.

İyi Çalışmalar..
 
Günaydınlar:)
siteye yeni üye oldum. Jeoloji mühendisiyim. istanbul da iş arıyordum. orda çalışan bir arkadaşım İSG sertifikan var mı die sordu:)) ve benim bu konu ile ilgili hiçbir bilgim yok. yardımcı olabilir misiniz?
 
@Bahar Alataş

çeşitli firmalar ve bakanlığın eğitim kurumları tarafından iş güvenliği uzmanlığı eğitim verilmektedir. Daha sonra bakanlığın açtığı sınavı geçerek iş güvenliği uzmanı olup, bu konuda çalışabilirsiniz.
 
@Fatih Özcan
Biraz araştırdım da şu 21 ekimdeki sınavdan mı bahsediyorsunuz. bu sınavlar yılda 1 kere mi açılıyor? sorular saçma gelebilir cidden bu konuda oldukça cahilim.
 
Yılda 2-3 kez sanırım ama emin değilim yanlış yönlendirmeyeyim. Evet bakanlık iş güvenliği uzmanlığı ve iş yeri hekimliği adı altında sınavlar açmaktadır.
 
Üst