• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Güvenliği Uzmanlığı Hakkında Önemli Sorular

keremsalva

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Ekim 2011
Bazılarının hakim olduğu bazılarının net bilgisi olmadığı sorular için bizi aydınlatabilecek mühendis ve uzmanların bilgilerini paylaşmalarını rica ediyoruz.

S1.İş güvenliği uzmanı bulunduran firmaları kim ne sıklıkla denetliyor ve örneğin 50 den fazla çalışanı olup da uzman bulundurmayan firmalara ne tür yaptırımlar uygulanıyor?

S2.Bu yaptırımlar ülkemizde ciddi şekilde takip edilip uygulanıyor mu insanlar uzmanlık için bir sürü para harcıyor bu kanun sağlam bir kanun mu tmmob nin açtığı davalardan bahsediliyor bu davalar sonucunda kanunun değişme ve uzmanlara ihtiyaç duyulmaması gibi bir sonuç çıkması mümkün olabilir mi?

S3.İş güvenlik uzmanının çalışma sistemi ile ilgili detay nedir? Full time görev bölgesinde olma zorunluluğu yok sanırım doğru mu? Belirtilen aylık saat süresini tamamladığı sürece birkaç firmada çalışma olanağı var mı? Firmalar örneğin aylık 24 saat gelmesi yeterli diye bu yolu tercih edip ona göre mi ücret ödüyor? Hafta da 45 saat çalışarak görevini yapan uzmanlar var mı bunu kim nasıl tercih ediyor?

S4.Başka bir firmada çevre mühendisi olarak çalışan bir kişi uzmanlık alarak eş zamanlı iki işi birden yapma şansı var mı ve yapıp ek gelir sağlayabilir mi?

S5.Yeni çıkması muhtemel kanun uzmanların lehinde mi alehinde mi olacak?
Şu anda A sınıfı uzmanın çok fazla olmadığını biliyoruz gelecekte A sınıfı uzman olabilme hedefi koymak yatırım mıdır? 8-10 sene sonra A sınıfı uzman olmak ayrıcalık ve yüksek gelir sağlayacak mıdır yoksa piyasada pek aranmayan bir uzmanlık haline gelip önemini yitirme ihtimali nedir?

S6.Uzmanın hüküm giyme ihtimali nedir? Uzman hatasından kaynaklı bir inşaat işçisini ölümünde örneğin kanun önünde uzman ne kadar sorumlu tutulmaktadır? Bu meslekte bu risk nedir?
 
İş güvenliği konusunda herşeyi sormuşunuz :) tüm bu soruların cevapları henüz yok.İstediğim sorudan başlamak istiyorum :)
S6 bu ihtimal var,iş kazasını öngörememe ve uzman tarafından yapılması veya yaptırılması gerekenlerin işlerin durumuna göre kusur oranı değişir...
S5 A sınıfı uzman olma hedefine yatırım olarak bakılmaması kanaatindeyim A sınıfı çok tehlikeli firmalarada bakabilen uzman demektir..ciddi bir deneyime ihtiyaç vardır.
S4 isg uzmanları başka işte çalıştırılamaz ibaresi mevzuatta geçiyor.Ama yapan yapıyor.
S3 İSG Uzmanının firmada çalışma saati o firmanın tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre değişmektedir.OSGB de çalışıyor ise uzman tam zamanlı osgb de çalışır ve ayda çalışma saati 180 saat ile sınırlıdır.
S2 iş güvenliği ile kanun çıkarılacağı söyleniyor,takip ediliyor ama ciddiyeti konusunda birşey diyemem,tmmob artık bı çekse elini eteğini herşey daha güzel olacakmış gibi geliyor bana.
S1 isee bakanlık denetler yada müdürlük.. genelde iş kazaları olduğunda(ölümlü çoğunlukla) para cezaları çevre cezalarından daha az diye biliyorum

Umarım yardımcı olmuşumdur,deneyim kazandıkça paylaşmaya devam ederim.
 
@keremsalva

kişisel görüşüm şudur: yasasını boşverin, bu etik değil. ister çevre mühendisi olun, ister başka mühendislik dallarından birine mensup olun. iş güvenliği, standart lisans eğitimi/öğretimi ile yetkilendirildiğiniz bir meslek değil. tamamı özel alaka gerektiren imalat tecrübeleri, çalışma sağlığı bilinci, iş hukuku bilgisi gerektiriyor. bu haliyle altından kalkamazsınız demiyorum ama halihazırda projeci ya da teklif ya da vs mühendisiyseniz İSG sektörü vakit ayıramayacağınız kadar komplike diyebilirim.ek iş olarak değil ama emeklilik uğraşı ya da kriz zamanı can simidi olarak düşünebilirsiniz.
bu arada etik kısmını boş verin, İSG kavramları zaten her mühendisin bilmesi gereken mühendislik amentüsüdür. hepimiz eğer varsa yönettiğimiz her çalışanımızdan sorumluyuz. sadece İSG sorumlusu isek bu daha belirgin bir mesuliyet oluyor, o kadar.

not: zaten yasal müeyyidelerden haberdar oldukça İSG sektöründen çekinmeye başlayacaksınızdır diye düşünüyorum.
 
@keremsalva

bir çalışan sizin denetiminiz altında çalışırken; fakat sizin kendisini hakkında hiç bilgilendirmediğiniz, imalat yöntemini denetlemediğiniz, vardiya şefine ya da şantiye şefine uygunsuzlukları bildirmediğiniz herhangi olası iş kazasından gördüğü zararı doğal olarak bağlı olduğu sigorta kurumu olan SGK'dan tahsil eder. SGK çalışanın yerine geçer. çalışana ödediği iş göremezlik tazminatını, iş kazası sonucu ölğm tazminatını şirketinize, şirketiniz size rücu eder.

rücu belalı bir iştir:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
arkadaşlar ben bi firmayla görüştüm ve firmanın isg bölümü myokmuş beni orda değerlendiricekler ve benim sertifikam yok ben bu firmada isg uzamanı olarak çalışabilrmiyim cevaplarsanız sevinirm.
 
firmanın yasal yükümlülüğünü karşılayamazsınız,sonuçta istenilen ünvan verilebilir ancak isg uzmanı olmanın prosedürünü biliyorsunuzdur,eğitim+staj+sınav gibi
 
A,B,C sınıfı bir uzman varsa firmada ona yardımcı olursunuz raporlama yaparsınız sahada ki yada çalışılan alanda ki eksiklikleri tespit eder raporlarsınız, giderilmesi için çözüm üretirsiniz vs. Bunların dışında pek bi rolünüz olmaz.
 
Arkadaşlar İş Güvenliği uzmanlığı C sınıfı sertifika almak için kursa bvaşlamak istiyorum ancak bu eğitim+staj+sınavı geçip belgeyi aldıktan sonraki ksımda neler yapılması gerekir.

Hemen bir firmada iş güvenliği uzmanı olarak başlayabilir miyim?
Şartları var mı?
İş güvenliği uzmanı sertifikalı arkadaşlar bu bilgilere çok ihtiyacım var tşk ederim şimdiden
 
@Abdurrahman KAYA

İşyeri B ya da A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı gerektiren bir iş koluysa bakanlık C sınıfı iş güvenliği uzmanının sözleşmesini onaylamayabiliyor. Kanun tasarısı geçerse C sınıfı iş güvenliği uzmanı 3 yıl B sınıfı gerektiren işyerlerinde çalışabilecek.
 
c1 - denetleme bu saatten sonra her an bekleyebilirsin ... calısma ve sosyal güvenlik bakanlığı iş güvenliği uzmanı personel alımı da yaptığına göre denetlemelerde sıklaşacak

c2.uzmanlara ihtiyaç duyulmama gibi kanun daha cıkacağını zannetmiyorum daha da ciddileşecek gibi duruyor.

c3İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri
MADDE 10 – (1) İş güvenliği uzmanları, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
a) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 12 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 36 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 10 dakika.
(2) Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 1000 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(3) Tehlikeli sınıfta yer alan 750 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 750 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 750 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(4) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 500 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(5) İş güvenliği uzmanları sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunar. Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden düşülür.


c4- var tabi tam süreli çalıştığın firmadan arta kalan zamanın olurda ek işlerde bulabilirsen neden olmasın :)

S5.ben yerinde olsam daha dogrusu a sınıfı iş güvenliği uzmanlarının tavsiyesini aynen aktarsam yeteli olur herhalde.. 4-5 yıl bu
sektör canlı olur ama asıl mesleğini sakın bırakma

S6. eğer ölümle sonuclanmış bir riski sen risk değerlendirmende yazmamışsan işvereni uyarmamış veya dökümantasyonunu tutmamışsan mümkün olabilr .. ama iş kazası şekline ihmallere bakar kazaya göre değişir bence
 
Arkadaşlar merhaba,

Bende c sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi almak istiyorum. Bu sınavlar hangi tarihlerde yapılıyor başvuru ne zaman başlıyor bunlarla ilgili bilgilere nereden ulaşabilirim?

Ayrıca nisan ayındada sınav olacağını duydum doğru mudur?

Teşekkürler.
 
evet aysun arkadaşım. bende araştırmaya basladım bu işi. bir sonraki sınav 13 Mayıs 2012 tarihinde. Ancak 19 mart ta kadar eğitimin bitmesi gerekiyor. ayrıca eğitim ücretide uçuk bir fiyatta.
 
Ben bursada oturuyorum fiyatlar cok yüksek 2500 tl + kdv 2000 tl +kdv birde bazı firmalar dolandırmış filan çasgemden almak isterim ama oda ankarada ne yapıcam bilemedim :(

Siz sınav tarihlerini nerden öğrendiniz
 
ben gebzedeyim çalışıyorum. işimde güzel çok şükür ama iş güvenliğinde sanki piyasa daha canlı. başak isg diye bir firma var maltepede onlarla görüştüm. sınav tarihini oradan öğrendim. ayrıca fiyatta aynı sizin dedğiniz gibi 2250 TL dediler . araştırıyorum bakalım ama zate sayılı firma var.
 
Üst