• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

iş güvenliğine uymayan işçiye uygulanacak prosedür

Nesibe Bahtiyar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mart 2011
Merhaba Arkadaşlar;

Bir geri dönüşüm tesisinde çalısıyorum..işçilere maske ve kulaklık kullanma sartı getirdim.ama maskeyi terliyorum,su içemiyorum,bunalıyorum gibi bahanelerle takmak istemeyen işçiler var.bu işçilere ne tür bir yaptırım uygulayabilirim.tutanak tutmak mı gerekiyor??ya da iş güvenliği kurallarına uymadığı için savunma mı almalıyım??yardımlarınız için şimdiden tesekkürler..
 
İşçiye patron nezaretinde (geçerli olamayacağını işçi bilmeyecek:))" iş güvenliği kurallarına uymadığım takdirde başıma gelecek her türlü kazadan ben sorumluyum " diye bir kağıt imzalattırabilirsiniz :p

Şaka bir yana uyarın, anlatın, baktınız dinlemiyor (ki %90 dinlemeyecektir.) yukarıdaki numarayı uygularsınız :)
 
tamam uymuyorlarsa öyle bir yazı imzalattırabilirsiniz ancak uymaları için her türlü yola başvurun derim, işçi kabul ediyo deyipte onların sağlıklarını bence tehlikeye atmamalısınız, mesela maske eldiven seçerken işçilerin de görüşlerini almak daha mantıklı onların hangi maskeyle daha rahat çalışacaklarını onlar seçsin siz de üç beş kuruştan kaçınmayın ne şirketinizin başı ağrısın ne de işçinizin sağlığı tehlikeye girsin.
 
onların çalısabildiği terletmeyen hafif maske tercih ettim..onların istediği seyleri alıyorum ama gene de mızmızlar :) bu ülkemizin kanayan yarası bence..kendi sağlıkları için insanlarla kavga ediyoruz resmen..bana onları düşündüğüm için tesekkür ediyorlar bir taraftan da kuralları çiğniyorlar..
 
Öncelikle bahsettiğiniz çalışanlar benimkilerden kötü olamaz. Yaptırım çeşitleri değişkendir fakat öncelikle yapmanız gereken çlışanlara maskeyi neden takması gerektiğini anlatmak, anlamasını sağlamaktır. Bahsettiğiniz maske toz maskesi ise ventilli toz maskesi öneririm. Yinede uymuyorsa ve yaptırım gerekiyorsa,

1. yazılı ihtar verebilirsiniz 3 yazılı ihtar alanıda kapı dışarı edebilirsiniz.
2. Maaşından para cezası kesebilirsiniz.
3. Direk çıkarıp yeni personel alabilirsiniz.

Zaten yapılacaklar kısıtlı, personelinize göre bir yaptırım şekli seçmenizde en uygunu olacaktır. Kimisi param gitmesin der, kimi işten çıkmaktan korkar.

Ama tekrarlıyorum öncelikle eğitim vermelisiniz, bu alzemeler neden gerekli?
 
tesekkür edrim fatih bey önerileriniz için..ama benim çalısanlar inanın işten çıkarılmaktan bile korkmazlar..asgari ücretle çalısan insanlara yaptırım uygulamakta zor oluyor maalesef..burdan çıkarım baska bir yere girerim çok sıkarsa diye düşünüyorlar bence..eğitim konusuna gelince;anlatıyorum neden gerekli olduğunu ama maalesef :(
 
Ceza yolundan önce ödül yolunu tercih edin o zaman. Yönetim ile görüşüp bu işe ufak bir bütçe ayırılmasını sağlayıp bir puantaj ile İSG gereklerini yerine getiren çalışanlara maaşlarında prim şeklinde bir yol izleyebilirsiniz. Ya da prim olmazsa ilgi çekecek başka güzel ödüller belki biraz motive edebilir.
 
Bu işçilere iş güvenliği ile ilgili bir eğitim verdiniz mi? Bunları neden kullanması gerektiğini biliyorlar mı? eğitimi verdiyseniz eğitimle ilgili imzalı bir tutanak var mı? iş kanunu 77. maddesine göre işçinin yapması gereken tek şey işverenin almış olduğu ş güvenliği kurallarına uymak zorundadır. iş müfettişi gelidiğinde denetimde neden kullanmadklarını sorarsa terletiyor diye şikayet ediyorlar o yüzden kullanmıyorlar gibi bir savunmayı asla kabul etmezler ve sizi sorumlu tutarlar. dolayısı ile sizinde böyle bir şikayeti kabul etmemeniz gerekiyor.
maskeyi kullanması için somut örnekler verin. mesala ona deyin ki bak arkadaşların takıyor hiç şikayet etmiyorlar sen neden şikayet ediyorsun diye sorabilirsiniz ya da maske takmadığı takdirde kronik akciğer hastalığına yakalanma ihtimalinin yüksek olabileceğini söylemelisiniz. yani bunu kendi sağlığı için yapıldığını ona göstermelisiniz. maskeyi kullanmamakta ısrarcı olursa savunmasını alın. 2 defa savunmasını aldıktan sonra hala aynı davranışı sergiliyorsa tazminatsız işten çıkarabilirsiniz.
 
Merhaba;

Öncelikle kişisel koruyucu kullandırmak istediğiniz alanlar için ölçüm yaptırmalısınız. Evet ben istiyorum sende kullanmalısın olmamalı. (Örneğin gürültü ve toz ölçümü) Ölçümler sonunda çıkan değerleri yönetmelikteki sınır değerler ile karşılaştırdıktan sonra limit üstünde yer alıyorsanız;
#Riskleri kaynağında yok etmeye çalışmak,
#Tehlikeli olanı, daha az tehlikeli olanla değiştirmek,
#Toplu koruma önlemlerini, kişisel korunma önlemlerine tercih etmek,
#Mühendislik önlemlerini uygulamak,
#Ergonomik yaklaşımlardan yararlanmak
#En son KKD Kullandırmak olmalıdır.

Oluşturulan Risk Analizi ve alınan tüm önlemlerin sonunda işçinin KKD kullanması zorunlu hale geldiyse ve kullanmıyorsa öncelikle sözlü uyarı sistemi devreye girmeli, hala iyileşme yoksa yazılı uyarı ile kişinin savunması alınmalıdır. Uyarıların tekrarlanmasına bağlı olarak işçinin iş akdi tek taraflı olarak tazminatsız fesh edilebilir.
 
Merhaba arkadaşlar,
ambalaj atığı toplama ayırma tesislerinde iş güvenliği konusunda ne gibi prosedürler uygulanır? işçilere nasıl bir eğitim verilebilir?
konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?
 
Şu andaki çalıştığım yerde ödül ve ceza sistemi var. KKD kullanmıyorsa birincisinde sözlü uyarı ( yazılı formatta ), ikincisinde yazılı uyarı, üçüncüsünde son uyarı veriliyor ve tekrarlarsa projeden çıkartılıyor. Ödül sisteminde ise her hafta Çarşamba günü tüm işçilerin katıldığı iş güvenliği toplantısı yapılırken iş güvenliği uzmanları tarafından seçilmiş haftanın en güvenli çalışan grubuna herkesin önünde para ödülü veriliyor. Sonuçta ceza ve ödül sistemi hiç taviz ve kesinti verilmeden devam edilmelidir. Kesinlikle işçiyle de tartışılmamalıdır. Şirket politikası bu yöndeki en büyük dayanağınız olmalıdır.
 
Her şeyden önce işveren arkanızda durmalı. Kanunda var işte biz de yerine getirdik adam tuttuk yapıyor mu yapıyor. Var mı var modunda olmamalı bu iş. Kim ne derse desin şu anda bi çok iş verenin olaya bakış açısı bu maalesef. Ceza - Ödül sistemi en güzeli. Sadece ceza ya da sadece ödülle de olmaz bu iş. Aslında eğitimlerden anlayanlar için buna bile gerek yok. Ama maalesef herkesin bu durumu idrak etmesi çok zor. Fakat öyle bir anlatırsınız adamın içine öyle bir işlersiniz ki bütün gereklilikleri yerine getirir. Zira kullandığı KKD'nin ne işe yaradığını takır takır anlatan standardını bile söyleyen personeller var :)
 
Üst