• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
İlgili yönetmeliği bulamadım;işletme içi verilen eğitim dışında dışardan sertifikalı eğitim aldırma zorunluluğumuz var sanırım,nasıl bir yol izlenebilir?
 
Tuğba Hanım, İş Güvenliği sertifikalı eğitimi Bakanlğın yetkilendirmiş olduğu A, B, C sınıfı uzmanlarından alınabilir.

Murat TEMEL
İş Güvenlik Uzmanı ( B )
Tel: 0537 4739116
 
Peki bünyemizde A uzmanı var ise yine de dışarıdan eğitim aldırmamız gerekir mi?Yani sertifika aldırmak zorundamıyız yoksa eğitim verildiğine dair bir liste yeterli olur mu?
 
Tuğba hanım dışarıdan almanıza gerek yok kendi bünyenizde bulunan bir mühendis arkadaşta eğitim verebilir çalışma bakanlığı teknik iş müfettişleri bunu kabul ediyor zaten sertifikaların durumu daha net değil mahkemede her an iptal olabilir
 
merhaba arkadaşlar;
ben belediyede çalışıyorum. belediyenin bünyesinde bulunan zabıta amirliğindeki temizlik işçileri fen işleri müdürlüğü, su ve kanalizasyon işleri müdürlüğü ve itfaiye amirliğinde görevli işçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmak istiyoruz. neler yapmam gerektiğini ya da nereden başlamam gerektiğini bilen arkadaşlarımız varsa yardımcı olurlarsa sevinirim. başkan eğitim konusunda olur izni verdi. eğitim kurumlarından mı yoksa bireysel olarak çalışanlardan mı aldırmalıyım. nasıl bir eğitim tercihinde bulunmalıyız. eğitim sonunda sınav yapılmalı mı yoksa sadece katılım belgesi verilse yeterli olur mu?(işçilerin eğitim seviyeleri çok iyi değil ne yazık ki) eğitimin hafta içi mesai saatinde olması isteniyor. bu eğitime teknik kadroda çalışan mühendis tekniker arkadaşlarımızı da dahil etmeli miyim? yoksa sadece işçilere yönelik mi olsun? vb. kafamda birsürü soru var yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
 
Öncelikle eğitim içeriğini belirleyen kurallarınızı ve işçilerin yapması gereken bir talimat hazırlayın, sonunda işçilerin ve eğitimi yapan kişinin imzası olan bir yer olsun. Yani işçiler ben bu eğitimi aldım ve yukarıda yazan kurallara uymayı taahhüt ediyorum diyecekler bu talimat ile.

Daha sonra talimata paralel olarak eğitim sunumu hazırlayın.

İşçi ve tekniker, mühendislere ayrı eğitim vermeniz faydalı olacaktır. Tekniker ve mühendislere mutlaka eğitim gerekiyor..

Sınav yanış bilmiyorsam mevzuatta geçiyor, geçmese bile yapmanızda ve sonuçları saklamanızda fayda var.
 
eğitimi dışarıdan aldırmam gerekiyor. yani sertifikası olan ya da eğitim vermeye yetkili olan kuruluşlardan. ben küçük çapta bir eğitim verdim. ama sonuçta bu konuda uzman değilim.uzman birinden bu eğitimi aldırmak daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.
 
Uzmanlık gerektiren bir konuda eğitim vermiyorsunuz, sertifikada aldırmayacaksınız. Bu işleme eğitim değilde talimatlandırma demek daha doğru bence..
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Çiğdem Hanım İSG eğitimlerini kanunen iş sağlığı güvenliği uzmanlarının verme yetkisi var. bir iş güvenliği uzmanı ile görüşerek eğitim aldırabilirsiniz yada Ortak sağlık güvenlik birimlerinden aldırabilirsiniz.
iş güvenliği uzmanına ulaşma zorluğu çekerseniz iş güvenliği uzmanlarının kurduğu danışmanlık firmalarıyla da görüşebilirsiniz.
dikkat edeceğiniz nokta eğitimi verenin iş güvenliği uzmanı olması.

Bildiğiniz üzere iş güvenliği uzmanlığı da 3 sınıf. (A,B,C)
A sınıfı teoride en bilgili ve tecrübeli olanlarıdır. C sınıfıda yeni iş güvenliği uzmanlarıdır.

eğitim sonunda da bir sertifika ya da belge düzenletip bunları çalışanların özlük dosyalarında saklamanızda fayda var. genelde bu eğitimler mavi yaka ve beyaz yaka personellere farklı içeriklerde verilmekte. mühendis ve tekniker kadronuza vereceğiniz eğitimin daha yoğun içerikli olmasında fayda var sebebine gelincede bu kişiler genelde normal işçilerin yönetici konumunda olduklarından dolayı biraz daha mevzuata da hakim olmalarında fayda var.

eğitimi "eğitim vermiş olmak" için yaptırmayacağınıza inandığımdan dolayı fatih beyin dediği gibi sonunda sınav olacak olması çalışanlarınızın eğitime daha çok önem vermesini dolayısıyla eğitimin amacına bir adım daha yaklaşmasını sağlayacaktır.

bir diğer konuda çalışanlarınızın bölümlerine göre eğitimi özelleştirmenizde fayda var. mesela itfaiye ekibinize vereceğiniz yangın ve ilk yardım eğitimiyle sıradan bir işçinize vereceğiniz yangın ve ilk yardım eğitiminizin içeriğinin farklı olması gerekiyor bana göre. temel İSG eğitimlerinizi tamamladıktan sonra bölümlerinize özel konularda daha detaya inerek eğitimi çeşitlendirmenizde fayda olacağını düşünüyorum.

Kolay gelsin :)
 
İsg eğitimleri ancak uzmanlar verebilir,tabi pek bilinmedik bir durum var oda eğitimcinin eğitimi.Şöyle ki hem isg uzmanı olması hemde eğitimcinin eğitimi ne katılması veya formasyon eğitimi alması gerekiyor,..Çalışanları bölümüne göre ayırmakta fayda varki temel isg eğitimleri için spesifik bilgiler içersin.İSG eğitim sonrasında sınav yapılmakta,sınav sonucu başarılı olanlara sertifika geçemeyenler tekrar eğitime tabi tutuluyor...Bahsettiğim tüm özellikleri çalışmakta olduğum OSGB olarak karşılamaktayız..Bilginize..
 
c sınıfı sertifikada, dışarıdan alınan bireysel eğitimler için, 90 saat uzaktan eğitim, 90 saat örgün eğitim şartı var sanırım. uzaktan eğitim sonrası, örgün olan kısma katılmadan notlarla çalışma şansı olabiliyor mu? yoksa, devam şartı da göz önünde bulunduruluyor mu sınava girmeden önce? konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar, deneyimlerini paylaşırsa , sevinirim.
 
Öyküm hanım 90 saat örgün kısımda %10 devamsızlık hakkı var. devamsız olanlar sınava alınmıyor. devam durumunu bakanlık eğitim kurumlarından istiyor. onun dışındada eğitim sırasında bakanlıktan görevliler bizzat denetlemeye geliyorlar bazen. yani katılmamak gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil.
 
@Tuğba COŞKUN

iş güvenliği uzmanlarının çalıştıkları iş yerinde işçilere eğitim vermesi için eğiticilerin eğitimi eğitimini tamamlaması gerekiyormu? gerekiyorsa neye dayanarak bunu söylediğinizi öğrenebilirmiyim tuğba hanım?
 
birkaç yeri aradım bununla ilgili, ancak sadece hafta sonu eğitim veren bir yer bulamadım.
bu şekilde eğitim veren bir yer biliyor musunuz? çalışırken izin almak konusunda sıkıntı yaşadığım için, çok iyi olur eğer varsa.
 
öyküm hanım ben erciyes üniversitesi ersem den kursumu almıştım hafta sonu eğitimi açmışlardı hala da açıyorlar. ancak tahminimce kayseride eğitim almayı düşünmezsiniz
 
istanbul'dayım. internetten araştırdığım birkaç yeri aradım, ancak haftaiçi de eğitimlerinin sürdüğünü söylediler. eğer bildiğiniz yerler varsa, paylaşabilir misiniz ? - reklam olmaması açısından özel mesaj olarak da gönderebilirsiniz-
 
Üst