• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Tasarısı Taslağı

Tuğba Coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2009
Firma
Serbest
İş sağlığı ve güvenliği kanun tasarısı taslağı incelemeniz için paylaşıyorum.
http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/668169-is-guvenliginde-tarihi-adim
 

Ekli dosyalar

  • is-sagligi-ve-guvenligi-kanun-tasarisi-taslagi.doc
    223.5 KB · Görüntüleme: 112
Cevap: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Tasarısı Taslağı

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmak için kaç çalışan olmalı?
hangi sektör için hangi uzmanlık sınıfı gerekli? (A,B,C)
C sınıfı uzmanlar maden sektöründe görev alabiliyor mu?
 
Cevap: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Tasarısı Taslağı

Sayın qrafiqer,

1)İş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmak için kaç çalışan olmalı?

MADDE 4 – (1) Yönetmeliğin yayımından önce işyeri sağlık birimleri bulunan işverenler bu birimlerini İSGB olarak düzenleyeceklerdir. Bu birimlerde; 50 ve daha fazla işçi çalıştırılan bütün işyerlerinde en az bir işyeri hekimi, sanayiden sayılan işlerin yapıldığı işyerlerinde ise en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir.
(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde, işyerinde koruyucu sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak üzere işverence hekim dışındaki diğer sağlık personeli görevlendirilebilir.
(3) Ancak;
– Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 1000 (bin) ve daha fazla işçi çalıştıran,
– Tehlikeli sınıfta yer alan ve 750 (yediyüzelli) ve daha fazla işçi çalıştıran,
– Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 500 (beşyüz) ve daha fazla işçi çalıştıran
işverenler işyerlerinde İSGB kurmakla yükümlüdür.

2)hangi sektör için hangi uzmanlık sınıfı gerekli? (A,B,C)

MADDE 5 – (1) İşverence iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecekler, bu Yönetmeliğe göre geçerli iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olmak zorundadır.
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
(3) Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, en az bir iş güvenliği uzmanının işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.

3)C sınıfı uzmanlar maden sektöründe görev alabiliyor mu?

Ekte vermiş olduğum üçüncü yönetmelikte maden sektörü yer alıyor.Maden sektörüne tek başına C uzmanı bakamaz.Bir A uzmanı gerekmektedir.
2. sorunuz için de bu yönetmelik yol gösterici olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • isgb ve osgb hakkında yönetmeliğin uygulanmasına dair tebliğ.doc
    95.5 KB · Görüntüleme: 35
  • İş güvenliği uzmanlarının görevleri ve eğitimleri hakkında yönetmelik.doc
    104.5 KB · Görüntüleme: 22
  • isyeri tehlike siniflari tebligi.doc
    96.5 KB · Görüntüleme: 28
Cevap: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Tasarısı Taslağı

Bir not eklemem lazım,Tuğba Hanım'ın dediği gibi değişen durumlar var.Bunu da dikkate almamız lazım.
 
Cevap: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Tasarısı Taslağı

Şöyle genel bir şekilde baktım.Çok ayrıntıya inemedim.
Genel olarak beklentileri karşılayacak gibi dursa da bu kanunu yeterli görmeyecek birçok kişi yada kuruluşlar olacaktır.
Öncelikle Tmmobun istediği İş güvenliği mühendislerin işi olsun isteği , unvan uzman ve teknik eleman olarak ayrılmış.Kısmen tmmobu memnun edebilir.Tabii bu kanundan dolayı çıkacak yönetmeliklerin içeriğide çok önemli olacak.Sayı sınırlaması olmadan tüm işyerlerine uygulanıyor olması sevindiirci.İş güvenliği uzmanı zorunluluğu İsig kurulu uyarınca gene 50 kişi ve üstü çalışanlar, 6 ay yerine 3 ay ve sanayiden sayılan ibaresi çıkartılması ile kanun kapsamına giren tüm işyerleri olarak değiştirilmesi de bence olumlu
Ayrıca 2 temmuzda belgeyi alan bizler içinde çıkacak yönetmelik geçici maddelerinde durumumuzun devamı şeklinde olur diye ümit ediyorum.
İş kanununda isg uzmanı osgb ve kruluş bünyesinde olma şartı olmasına rağmen insanlar dışarıdan danışmanlık veriyorlardı.Bu kanun da ise 3 durumuda (kuruluş bünyesi , osgb , danışmanlık ) şartlarını kabul etmesi iyi
Açıkcası dikkat ettiğim unsurlarda olumlu buluyorum.Diğer yerlerde de bir yanlış yoktur ve bu şekliyle çıkıp yaklaşık 8-10 senedir 1 arpa boyu yol aldığımız ve kesintilere uğrayan bu önemli konu büyük ölçüde halledilmiş olur...
 
Cevap: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Tasarısı Taslağı

Arkadaşlar, bahsettiğim isg kanun tasarısı taslağı yalan habermiş.Bu olaya alet olduğum ve sırf bilginiz olsun diye paylaşmak istediğim bu haberi yine bilginiz olsun diye önemsememenizi rica ediyorum.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının üzerinde çalıştığı isg kanunu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir ve 2011 yılı içerisinde çıkarılması planlanmaktadır.Ayrıca şimdilik yılda 2 uzmanlık sınavı söz konusu olmakla birlikte,yılda 4 sınav açılacağı duyumu mevcut.
Dayanağı olmayan bilgileri sırf duyum olması itibari ile aslında bahsini dahi açmak istemiyorum.Çünkü insanlar ona göre plan programlarını yapıyorlar,ancak böyle birşeyin olabileceğini de bilmenizi istiyorum.İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı malesef çevre alanından daha karışık ve belirsiz.Yine yeni gelişmeler olduğunda buradan bilgilendirmeye devam edeceğim.
Saygılar,
 
Cevap: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Tasarısı Taslağı

@Tuğba COŞKUN


Bu paylaştığın taslak mı yalan yoksa çıkması muhtemel kanun haberi mi yalan
Eğer kanunsa kanunun çıkacağını bakan bizzat fuarda kendisi açıkladı.Artı ILOnun ve Avrupa birliğinin isteğide bu yönde
 
kolay gelsin öncelikle merhaba c sınıfı sertifikalı biri hangi tür iş yerlerine bakabilir ve en fazla kaç iş yerine bakabilir?düşük yerli işyeri statüsüne hangi işler girmektedir?
 
C sınıfı uzman az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta olan işyerlerine bakabilir.Bakabileceğiniz firma sayısı; firmanın tehlike sınıfı ve kişi sayısı ile yapılan hesaplama sonucu kaç saat gideceğiniz belirlenir.Şu kadar firma diyemeyiz o nedenle
 
@mehmet_66470
İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma Süreleri
MADDE 10 – (1) İş güvenliği uzmanları, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
a) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 12 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 36 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 10 dakika.
(2) Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 1000 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(3) Tehlikeli sınıfta yer alan 750 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 750 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 750 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(4) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 500 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(5) İş güvenliği uzmanları sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunar. Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden düşülür.
 
Üst