• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

iş sağlığı ve güvenliği

ilknur aslan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eylül 2018
Firma
okuyorum
Merhabalar ben İlknur. 3. sınıf çevre mühendisliği öğrencisiyim, 2. bir üniversite de ( İstanbul Üniversitesi) bir yandan da İş sağlığı ve güvenliği bölümü okumak ne kadar mantıklıdır? Bana iş hayatında neler katar ? Teşekkürler
 
Aramıza hoş geldin, daha 3. sınıf olmana rağmen böyle bilinçli şekilde kendini geliştirmeyi düşünmen gerçekten senin için büyük bir artı. Benim şahsi fikrimi soracak olursan, gerçekten mühendislik yapmaksa hedefin projelerde ya SEÇ biriminde yada İSG-Ç biriminde görev yapman gerekecek. Bu noktada senin Hem Çevre Mühendisi olman hemde İş Sağlığı Güvenliği uzmanı olman iş veren adına bulunmaz nimet oluyor. Şimdi bunu düşününce gene önünde bir kaç seçenek çıkıyor;Örneğin; Çevre Mühendisliğini bitirip İSG yüksek lisans yapıp B sınıfı sınavına girip kazanıp direk Hem Çevre Mühendisi Hemde İsg B sınıfı Uzman olabilirsin.Bir diğer seçeneğin ise yine Mezun olursun C sınıfı eğitimini alıp sınavı kazanırsın, Çevre Mühendisi olarak bir yerde başlayıp hemde burada İSG ile ilgili tecrübe edinip 3. senenin sonunda B sınıfı uzman olmaya hak kazabilirsin. Ben senin yerinde olsam imkanlar doğrultusunda 2. seçeneği seçerdim. Gerçekten işini doğru ve hakkıyla yapmak istiyorsan İSG için tecrübe çok çok önemli.. Zaten Çevre Konusunda 4 sene aldığın eğitimin üstüne mevzuatlara hakim olursan üstesinden gelirsin. İSG Tecrübenlede 4-5 senin sonunda piyasada aranan mühendislerin arasında olursun. Tabi ki bu süreçte kendini mesleki anlamda geliştirmeyi hiç bir zaman ihmal etmemen gerekiyor. Çünkü her projede spesifik olarak bir çok farklılıklar barındırıyor. Bu benim fikrimdi, daha tecrübeli olan arkadaşlarımda mutlaka fikirlerini sunacaktır. Şimdiden hayırlı olsun...
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim fakat sizin önerilerinizin ikisi de mezun olduktan sonrayı kapsıyor, peki ben bunun yerine uzaktan eğitim 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü okursam direk olarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmayacak mıyım ?

Teşekkürler :)
 
@ilknur aslan

Yapabileceğin bütün planlamalar kanuna göre mezun olma şartı gerektiriyor. 2 yıllık bölümü bitirdiğinde C Sınıfı uzmanlık sınavına girmen gerekiyor. Başarılı olman takdirde uzman olabiliyorsun yani direk 2 yıl sonra mezun olduğun gibi sertifikayı alamıyorsun. Bu bir çok belge için aynı MEZUN şartı var. 2 yıllık İSG bölümü okumanın tek avantajı, C sınıfı İSG Uzmanlık eğitimine katılamayan bölümler için yapılan bir program. Kapsam dışı kalan bölüm mezunu arkadaşlar bu 2 yıllık eğitime katılarak başarılı oldukları takdirde sınava girmeye hak kazanıyorlar. Sanırım sorduğun sorunun yanıtı buydu.
 
Bence öncelikle kendi branşınızı bir bitirin güzel bir şekilde okul bittikten sonra yönelmek istediğiniz alanda yönelirsiniz okulunuzu en iyi şekilde bitirmeye bakın :) ernerjini bölmeyin :) ha ama sıkıntı yok dersler cok ıyı çokta vaktım kalıyor dersenız neden olmasın :)
 
Benim sorum biraz farklı olacak :)

Çevre mühendisliğinin yanında İş Güvenliği Uzmanlığı da yapsam, örneğin bir Sağlık & Güvenlik & Çevre departmanında, SGK hangi meslek dalından gösterilmeli, İş Güvenliği Uzmanı olarak gösterilmese, çevre mühendisi olarak gösterilse, iş güvenliği uzmanlığı yapılabilir mi? Yoksa İSG uzmanı olarak mı gösterilmeli? Tabii işin içine İSG Katip de giriyor bu durumda.
 
@Serkan Çiçekay

Dediğiniz gibi İSG Katipte bu kodun bir önemi yok ise, B Sınıfı olmak için şart olan çalışma gün sayısı Çevre Mühendisi iken de sayılıyor ise, belirttiğiniz şekilde olması daha mantıklı bence de. Teşekkür ediyorum. :)
 
İş güvenliği uzmanı olarak görev yapma konusunda tam zamanlı, yarı zamanlı konusu önemli. Çevre mühendisi olarak görünürseniz de ancak yarı zamanlı isg uzmanı olabilirsiniz diye biliyorum. İsg katipte bu şekilde düzeltme yapmak zorunda kalmıştım.
 
@Gizem Sunar

Tam zamanlı olmuyor mu acaba? Ya da kısmi zamanlı İGU olunursa, B sınıfına yükselmek için gereken 3 yıllık fiili çalışma süresinde bir değişiklik oluyor mu? Bilginiz var mı bu konuda acaba?
 
Tam zamanlı bir isu başka bir iş yapamıyor, o yüzden olmuyor. Bildiğim kadarıyla da 3 yıl şeklinde değil hesaplama, çalışma saati üzerinden.
 
@Gizem Sunar

Evet çalışma saati üzerinden, haklısınız. Teşekkür ederim paylaştığınız bilgiler için. :)
 
Hayır çalışma saati üzerinden değil. C sınıfından B sınıfı uzmanlığa geçebilmeniz için 3 yıl fiili çalışma sürenizin olması gerekiyor (1095 gün). Zaten isg katip artık bunu kendisi hesaplıyor, fiili çalışma sürenizi oradan takip edebilirsiniz. Kısmı veya tam zamanlı olmak da bunu etkilemiyor. Sizin çalışan sayınız kaç ise ona göre görevlendirme süresi belirleyebilirsiniz. @Beril Çataltepe
 
  • Beğen
Tepkiler: Oze
Ben de dün biraz araştırdım, kısmi zamanlı da olsa, tam zamanlı da olsa, İSG uzmanı olarak bildirildiğimiz tarihten itibaren 3 yıl sonra B sınavına girmeye hak kazanıyormuşuz. Bu konuda bir açık var yönetmelikte ama düzenlenecek diyorlardı, son durumu nedir bilmiyorum.
 
Üst