• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş yemeğinin de bir adabı var..

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
İŞ YEMEĞİNİN DE BİR ADABI VAR

10-business-dinner.jpg

Günümüz iş dünyasında giderek daha çok önem kazanan kavramlardan biri olan iş etiketi kavramının en önem verilmesi gereken bölümlerinden biri de iş yemekleridir. Unutmayın ki, iş yemeklerinizin başarısı ve iş etiketinizin kalitesi size rekabette güçlü özellikler kazandırır.

İş yemeği nedir?

İş yemekleri ofis ortamına karşın sağladıkları daha az resmi ve göreceli rahat ortamla, iş hayatında sorunların çözümlenmesi ve toplantılar için bulunmaz fırsatlardır. İyi bir yemek yemenin zevkiyle işin bir araya gelmesi sonucunda karşımıza çıkan iş yemeği kavramı kuşkusuz anne ve babaların çocuklarına öğrettikleri, yemek masasında 'lütfen' ve 'teşekkür ederim' gibi kelimelerin kullanılmasından çok daha ciddi donanım ve bilgi gerektirir. Kariyer merkezlerinin, imaj uzmanlarının ve eğitim şirketlerinin hakkında seminerler ve eğitimler düzenlemeye başladıkları iş yemeği kavramı hakkında bir şeyler öğrenmek; iş yaşamınızın hayatınızla birleştiği bu önemli zamanlarda kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Unutmamanız gerekenler...
  • İş yemekleri ile ilgili sürekli aklınızda tutmanız gereken en önemli şey, iş yemeklerinin yemek ile ilgili gibi görünse de aslında iletişim ile ilgili olduğudur dolayısıyla kendinizi rahat hissetmeniz ve çevrenizdekileri de rahat hissettirmeniz başarılı bir iş yemeği için en önemli kriterlerdir. İş yemeği, hayatınızla işinizi bir araya getiren dolayısıyla hayatınızın işinize yansımasını açıkça ortaya koyan bir alan olması ve sizin karşınızdakine karşı saygınızı ile detaylara olan ilginizi ortaya koyması bakımından önemlidir.
  • İş yemeği hakkında bilmemiz gereken en önemli ayrım davet edenle davet edilenin görevlerinin ayrı olduğudur. İş yemeğinin mükemmel geçmesi için bu ayrımın yapılması ve herkesin kendi rolünü oynaması önemlidir. İş yemeğinde uygun mekanı seçmek ve beğenilere uygun yemeği seçmek ev sahibinin yani daveti yapanın görevidir.
  • İş yemeklerine kesinlikle geç kalmamanız gerekir. Tercihen 10 dakika önceden orada olmak bu riski azaltmak için en etkili çözümdür. Geldiğinizde yemeği birlikte yiyeceğiniz insan henüz gelmemişse; masanın düzenini bozmadan beklemeniz ve herhangi bir şey yiyip içmemeniz gerekir.
  • İş yemeği göreceli olarak daha az resmi bir ortamda yapılsa da hazırlığınızı yapmalı ve ihtiyacınız olabilecek dosyaları yanınızda getirmelisiniz. Hazırlığınızın boşa gitmemesi ve yemeğin başarıya ulaşması için; yemeği bitirmeyi planladığınız vakitte aktarmak istediklerinizi açıklamış ve hedeflerinizi anlatmış olmalısınız. Yemek sırasında oluşacak olan iletişimi bozmamak için, yemeğin başlangıcında cep telefonu gibi sizi ve karşınızdakini rahatsız edecek faktörlerden kurtulmanız önemlidir.
  • İş yemeği konusunda bilginizin olması; kullanılması gereken uygun kaşık-çatal- bıçakları bilmeniz ve doğru kullanmanız, uygun yemeği ve mekanı seçmeniz gibi detaylar bütünün başarıya ulaşması için çok önemlidir. Yemeği küçük parçalar halinde yemeniz olası kazaları engelleyeceği gibi iletişim kurmanızı da kolaylaştırır. İş yemeğine çıkacağınız kesinleştiğinde, iş yemeği etiketi hakkında bir şeyler okuyup kendinizi geliştirmeniz önemlidir.
  • Yemeğe başlamak iş yemeklerinin en çok sorun yaşanan kısmıdır. Misafirinizin ya da patronunuzun yemeğe başlamasını beklemek bu sorunu kolayca halletmenizi sağlayacaktır. Kalabalık davetlerde ise beklemeniz gereken daveti yapanın baştaki konuşmayı bitirmesi, yemeğe başlamanız için doğru zamanı gösterir.

Tatlı ve kahve, iş yemeğinin en önemli kısmıdır dolayısıyla zamanı iyi planlayıp bu bölümü atlamamanız gerekir. Alınması gereken kararlar ve yapılması gereken anlaşmalar çoğunlukla bu bölümde gerçekleşeceğinden; tatlı ve kahve konusunda dikkatli olmanız gerekir. Tatlı ve kahvenizin siparişini verdiğinizde, yemek boyunca anlattığınız şeylerin kısa bir özetini yapıp ana noktaları tekrar vurgulamak, yemeğinizin başarısını artıracaktır.

  • Eğer yemek teklifini getiren sizseniz, hesabı ödemeniz gerekir. Bu noktada, hesabın doğru olduğuna göz atmakla birlikte, hesabı uzun uzun incelememenizi öneririz. Eğer hesapta bir yanlışlık varsa bunu iletmek için misafirinizin mekandan ayrılmasını bekleyin.
  • Alkol kullanımı iş yemeklerinin en büyük soru işaretlerinden biridir. Alkol kullanımı, iletişimi duraksatacağı ve yanlış algılamalara yol açabileceği için sorun yaratabilmekle beraber; akşam yemeklerinde öğle yemeklerine göre daha çok tercih edilir. Öğle yemeklerinde alkol kullanımı ise yemeğe davet edenin seçimlerine göre şekillenebilir.

İş yemekleri hakkında genel ipuçları...
İş yemekleri hakkında size yardımcı olabilecek bazı ipuçları aşağıdadır. Davet edilen ve davet eden tarafın rolleri farklı olduğu için bu konuda özellikle dikkat etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

  • Masaya menü geldiğinde ilk başta davet eden tarafın menüyü alması beklenmelidir. Davet edilen taraf genellikle davet edenin yönlendirmesini bekler. Menüyü masada açık bıraktığınız sürece garsonun sipariş almak için gelmeyeceğini unutmayın.
  • Yemek sırasında birbirleriyle tanıştırmanız gereken insanlar varsa, ilk başta daha önemli olan (tercihen davet ettiğiniz) kişiyi tanıştırmanız gerekir.
  • Yemeği düzenleyen sizseniz, herkesi doğru yere oturtmak da sizin görevinizdir dolayısıyla özenli bir oturma planı yapmalısınız.
  • Yemek başlamadan önce garsonunuzu önce misafirinize servis yapması konusunda uyarabilirsiniz. Servisi siz yapıyorsanız, ilk misafirlerinize en son kendinize servis yapın.
  • Yemeğe davetliyseniz tam zamanında gitmeniz doğruyken, davetli olduğunuz bir kokteylse kesinlikle başlangıç zamanından önce orada olmamalısınız. Kokteyle gitmek için en ideal vakit, başlangıcından sonraki ilk yarım saat içerisinde orada olmanızdır.
  • Sizin için kadeh kaldırılıyorsa içkinizi içmemeniz gerekir aksi takdirde kendinizi kutlamış olursunuz.
  • Yemek esnasında herhangi bir şekilde masadan kalkmanız gerekirse, peçetenizi sandalyenin üstüne bırakmalısınız.
  • Yemek sırasında konuşurken davetlilerinizin gözlerine bakmak, iletişimi sağlamak açısından çok önemlidir.
  • Davetli olduğunuz yemekte, davet eden içki içmeyi tercih ettiyse ve siz istemiyorsanız başta bardağınıza konulmasını reddetmeyin.
  • Eğer ofiste bir yemeğe davet edildiyseniz, davet edenin size oturacak yer göstermesini beklemelisiniz.
  • Eğer iş yemeği için davet edildiğiniz yer bir ev ise peçetenizi, ev sahibinden ve sizden daha yaşlı insanlardan önce kullanmaya başlamamalısınız.
  • Ağzınızda yemek varken asla konuşmayın, bunun içinde yemeğinizi küçük parçalar halinde yemeyi tercih etmelisiniz.
  • Çatal, kaşık ve bıçaktan herhangi birini kullanmak için kaldırdığınızda onun bir daha masaya değmemesi gerektiğini unutmayın.
  • Çatal, kaşık ve bıçak servisinizi dışarıdan içeriye doğru kullanın.
  • Masayı düzenlerken tuzu ve biberi yan yana yerleştirin. Birisi tuzu ya da biberi istediğinde, ikisini birlikte uzatın.
  • Masayı düzenlerken dikkat etmeniz gereken şeylerden ekmekleri oturan kişinin soluna, bardakları ise sağına yerleştirmeniz gerekir.
  • Yemek yerken karşınızdaki insanın yeme hızına uyum sağlamaya çalışın. Yemeği karşınızdakinden çok önce ya da çok sonra bitirmemelisiniz.
  • Davet edilen tarafsanız ve karşınızdaki bir menü hazırlamadıysa kesinlikle menüdeki en pahalı yemeği tercih etmeyin.
  • Davet edilen tarafsanız, alkollü içkiyi ilk tercih eden siz olmayın ve bu kararı davet edene bırakın. Davet eden taraf alkollü içki tercih etmişse ona uyum sağlayın ama ikincisini sipariş etmeyin.
  • Yemek sırasında dik oturun ve dirseklerinizi vücudunuza paralel tutmaya çalışın.
  • Ne giydiğiniz iş yemeklerinde önemlidir dolayısıyla iş yemeğine çıkmadan önce uyumlu ve abartısız giyime özen gösterin.
  • Peçetenizi dizinizin üstüne yemeğe başlamadan önce yerleştirin.
  • Masanın öbür ucundaki bir şeye ulaşmaya çalışmayın, o kenarda oturan birisinden size istediğinizi uzatmasını rica edin.
  • Yemeğinizin tadına bakmadan baharat kullanmaya başlamayın. Ketçap ve mayonez tercihen kullanmamanız gerekenler arasındadır.
  • Masada parmaklarınızı kullanarak yiyeceğiniz tek şey ekmektir. Ekmeği küçük parçalar halinde kopararak yiyiniz.
  • Sigara içmemeye çalışınız.
  • Yemek sırasında saçınızı düzeltmek, ruj sürmek gibi kendinizle ilgili şeyler yapmaktan kaçının.
  • Yemeğin sonunda el sıkmak, vedalaşmak için en ideal yöntemdir.
  • Yemekten sonra ofisinize döndüğünüzde, sonuç ne olursa olsun teşekkür notu göndermeyi unutmayın.

Olası Kazalar
  • Yemek boyunca isteğiniz dışında, sizi zora sokan küçük kazalar yaşayabilirsiniz. Telefonunuzun çalması, davetlinizin alerjisi olduğu yemekler seçmeniz ve yemek hakkında şikayet etmeniz bu küçük kazalardan bazıları.

Asıl dikkat etmeniz gereken kazalar; karşınızdakinin dinsel ve politik nedenlerle yememe olasılığının olduğu yemekler seçmemek, karşınızdaki sizden tamamen farklı bir kültürden geliyorsa kültürü hakkında bilgi edinmek, fazla alkol almamak, fazla konuşmak ve seçtiğiniz yerin personeline kaba davranmamaktır.

  • Çorbayı içmeye başlamadan önce olası kazaları engellemek için kendinizden biraz uzaklaştırın. İş yemeğinde; dişinize takılacak, kesmesi zor ve elle yenecek yemeklerden kaçınmanız gerekir. Bunlar yerine yemesi kolay ve sossuz yiyecekleri tercih edin böylece yemeğin üzerinize sıçraması gibi olası kazaların önüne geçmiş olursunuz.
  • Yemeği beraber yiyeceğiniz kişi geç kaldıysa beklemeniz gereken süre 30 dakikadır. 30 dakika sonunda hale gelmediyse, yemeğinizi sipariş edebilirsiniz.
  • Yemeğe davet eden ya da davet edilen tarafsanız ve yemeği unutursanız; en kısa zamanda yemeği beraber yiyeceğiniz insanı arayıp özür dilemeli ve uygun olan en kısa zamanda yeni bir yemek planlamalısınız.

Ya kültürel farklar...
İş yemeklerinin yemekten çok bir gündemi tartışmak için yapıldığını; bundan dolayı da önemli olanın iletişim olduğunu asla unutmayın. İş yemeklerinde istediğiniz ortamı yaratabilmek, iletişimi güçlendirmek için karşınızdaki insanın şirketi, kültürü, görevi… vs ile ilgili önceden bilgi sahibi olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. İşte bulabildiğimiz kültürel farklılıklar…

Hindistan: Hindistan'da menü geldiğinde menüyü daha yaşlı ya da daha yüksek pozisyonda olanın alması gerekir. Hindistan'da iş yemeklerinde davet edenin müsrif olması beklenir dolayısıyla davet edenin pahalı bir restoran seçmesi ve menüden istenebilecek her şeyi sipariş etmesi uygundur. Yemek başladığı anda iş konuşulmaya başlanması Hindistan'da hoş karşılanmaz çünkü kişisel iletişim işin yapılması için çok önemlidir. Aile gibi kişisel konular hakkında sorular sorulmasını garip karşılamazlar.

Avrupa (Genel): Genel olarak Avrupa'da, yemek sırasında ellerin dizlerin üzerinde olması uygun karşılanmaz dolayısıyla yapmanız gereken bir elinizi masanın üstünde tutmaya çalışmaktır. Elin sürekli dizlerin üzerinde olması güvensizlik belirtisidir ve insanların ilgisi elleriniz üzerine yoğunlaşır.

Fransa: Fransa'da kişisel konular konuşmak uygunsuzdur bunun yerine politika gibi gündem maddelerine yoğunlaşmalısınız. Fransa'da iş yemeği dediğinizde akla 1-2 saat gibi tahmin edebileceğinizden çok daha uzun süreler gelir çünkü yemek Fransa'da kültürün bir parçasıdır. Akşam yemeklerinde olduğu kadar öğle yemeklerinde de şarabı tercih etmek normal kabul edilir.

İsveç: İsveç'te iş yemeğinde resmilik çok önemlidir. Resmiliği sağlayabilmek için davet edenin yemek başlamadan bir hoş geldiniz konuşması yapması ve bu sırada davet edilenin de teşekkürlerini belirtmek için ayakta durması beklenir.

Almanya: Almanya'da yemeğe başlamadan önce herkese 'Afiyet olsun' demek adettir. Yiyebileceğiniz kadar yemek sipariş etmeniz önemli bir özelliktir çünkü Almanlar yemek sonrasında tabakta bir şey kalmamasına dikkat ederler. Masaya yakın ve dik oturmanız; ellerinizin masanın üstünde olması, yemek sırasında göz kontağı kurmanız ve masadaki herkese servis yapılmadan yemeğe başlamamanız gerekir.

Çin: Çin'deki toplum yapısı hakkında bilmeniz gereken en önemli şey hiyerarşidir. Yemek sırasında yapabileceğiniz en büyük hata insanların pozisyonlarını unutup bir insanı olduğundan daha düşük bir pozisyondaymış gibi hatırlamaktır. Masadaki en önemli kişi, davet edenin sağında oturan; ikinci en önemli kişi ise solunda oturandır. Davet edenin yüzünü masaya dönerek oturması gerekir.

Japonya: Japonya'da yemek daveti yapmak bile çok önemlidir çünkü iş adamları güvenmedikleri insanlarla yemeğe çıkmazlar. Geleneksel bir Japon restoranında genellikle davet eden sizin için sipariş verir dolayısıyla beklentilerinizi bilmesini sağlamalısınız. Yemek bitiminde mutlaka teşekkürlerinizi davet edene iletmelisiniz çünkü bu geleneklerinin önemli bir parçasıdır. Eğer siz Japon bir iş adamını yemeğe davet ediyorsanız mümkün olduğunca kendi kültürünüzden bir restoran seçmelisiniz çünkü Japonlar için kendi kültürünüzü tanıtmaya çalışmak önemli bir prestijdir ve iletişimi sağlamak konusunda size çok yardımcı olur. Aynı şekilde bir Japon sizi davet ediyorsa bu kültürel bir yere gideceğiniz anlamına gelir dolayısıyla gitmeden kültürleriyle ilgili bilgi edinmelisiniz. Konuşmalarınız sırasında Japonca cümleler kullanmanız onları etkileyecektir. Japonya'da diğer ülkelerin aksine resmi yerlere karşı patronların da eğlenceye katılabilecekleri 'karaoke' barları ve gece kulüpleri tercih edilir dolayısıyla iş yemeğinin sabaha kadar sürebileceğini ve kadınların mutlulukla karşılanmayacağını da hesaplamanız gerekir.

Rusya: Diğer ülkelerin aksine Rusya'da kahvaltılar iş kültürünün bir parçası sayılamaz. İş yemeklerinin genelde toplantı için değil anlaşma imzalama için tercih edildiği Rusya'da, yemekler için sakin ve kalabalık olmayan yerlerin tercih edilmesi, akşam üstü 6 civarında yemeğe başlanması, kadın çalışanların yalnız başına yemeğe çıkmayı tercih etmediğinin dikkate alınması ve en önemli pozisyondaki insanın merkeze oturtulması önemlidir. Alkol yemeklerin kaçınılmaz bir parçasıdır ama alkol olmasa bile şerefe kadeh kaldırma gelenekseldir. İçmenin Rus kültürünün önemli bir parçası olduğunu unutmayın çünkü içki içmeyi reddetmek son derece kaba bir davranıştır dolayısıyla ya sağlık gibi geçerli bir sebep açıklamalı ya da içer gibi yapmalısınız. Ruslar çatalı sağ, bıçağı sol elle kullanırlar dolayısıyla sizin için doğru olan onlar için yanlıştır.

Kaynak: jobnak.com

10-business-dinner.jpg
 
Cevap: İş yemeğinin de bir adabı var..

Arkadaşlar forumun amacı birlik ve beraberlik gibi güzel kavramları güçlendirmek ve devamını sağlamaktır. Foruma her türlü katılım, destek ve katkı sağlanabilir. Ancak ikili tartışmalara girmeyi gereksiz buluyorum. Tartışmaları lütfen özel mesaj yoluyla yapınız.
Öte yandan forumda paylaşılan dış kaynaklı yazıların kaynağı belirtilmelidir ve herkes konuya çok alakasız ve kırıcı olmadığı sürece uslübüyle istediği gibi yorum yapabilir ve fikrini paylaşabilir. Hepimiz belli bir olgunluğa erişmiş insanlarız. İkili tartışmalara konu başlığı altında girmeye gerek yok eğer tartışmaya açılmış bir başlık değilse.
Son olarak forumda Çevre Mühendisi veya değil, insanları ayırmıyoruz. Ayırmayız. Ayırmamalıyız.

Bu sebeple aşağıdaki tüm yorumları siliyorum.
 
Üst