• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İşe Alımda Aranan Teknik ve Sosyal Beceri

hakanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Şubat 2019
Şehir
İstanbul
Firma
OYAK
1595490298487.png
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

İnsan kaynakları profesyonelleri tarafından işe alım sürecinde adaylarda aranan beceriler 2 ayrı biçimde değerlendiriliyor. Teknik ve sosyal beceri.

Blog yazımda ele aldığım konu başlıkları;
  • Teknik Beceriler Nedir?
  • Sosyal Beceriler Nedir?
  • Sosyal Beceri İşe Alım Kararını Etkiliyor
  • Sosyal Becerisi Kuvvetli Aday Bulmak da Zor Eğitmek de Zor
  • En Çok İhtiyaç Duyulan Beceriler
  • Mezun Olmadan Önce Kendimizi Tanımamız Önemli
Blog yazımın devamına
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ulaşabilirsiniz;
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Yararlı olmasını dilerim.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sizler de aşağıya yorum olarak ilgili pozisyon ismi ve bu pozisyon için gerekli teknik ve sosyal beceri örneklerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu sayede, öğrenimine devam eden ve/veya yeni mezun çevre mühendisi adayları için de güzel bir kaynak olmuş olur.
 
Elinize sağlık hocam, videodan sonra böyle bir yazının gelmesi gerekliydi. İlginç anahtar bilgiler mevcut, umarım çıkarımlar sağlayabilecek kişiler okurlar. Katkı olması açısından ben de belirtmek isterim:
Danışmanlık firmasında çevre mühendisi&çevre görevlisi sıfatı ile çalışacak arkadaşlara
-Araç kullanmayı iyi bilmeniz gerekmektedir. Patronun size verdiği araba için değil, kendi can sağlığınız için gereklidir. Günde 4-5 saate varan araba yolculuklarınız olacaktır.

-Bilgisayar kullanım becerilerinizi geliştirin ve her gün üstüne koymaya çalışın. Office uygulamaları artık herkes tarafından biliniyor ve bilinmek zorundadır. Adobe uygulamaları (Photoshop, Illustrator, After Effects vb.) öğrenmek, kişisel web sitenizi idare ettirecek kadar tasarım ve programlama yeteneğine sahip olmak, sosyal medyayı aktif ve doğru şekilde kullanmak (LinkedIn üzerinden CUMA MESAJI ya da FIKRA paylaşmamak gibi), vakit buldukça Udemy ve YouTube'dan ilginizi çekecek konularda eğitimler izlemek sizi bir adım öne taşıyacak etmenlerdir.

-Yazınızda da belirttiğiniz üzere iletişim becerileri, danışmanlığın anahtar yeteneklerindendir. Birden fazla müşteriniz olacağından, danışmanlık firmanızın patronu dışında aslında birden fazla patrona da sahip olacaksınız. Onlarla iletişim, gittiğiniz firmalardaki en alt kademeden en üst kademeye kadar iletişim, atık firmaları ile iletişim, resmi kurumlarla iletişim gibi konularda gelişme kaydettikçe özgüveniniz artacak ve işinizi severek yapmaya başlayacaksınız.

-Bilgisayar kullanmanın dışında dilekçe yazabilmek de bu mesleğin elzem kısımlarındandır. Hepimiz üniversite bitirmiş olsak da, maalesef dilekçe yazıp kendimizi yazılı ifade edebilme konusunda yetenekli değiliz. Çözümü kısa ve uzun vadeli olarak ikiye ayırabiliriz. Kısa vadede ne kadar çok dilekçe örneği incelerseniz, o kadar çabuk kavrarsınız. Uzun vadede de kullandığınız dili geliştirmek açısından ayda veya yılda kendinize okumanız gereken kitap sayısı belirleyip bu rakama erişmeye çalışabilirsiniz. Okuduğunuzu anlayabildiğiniz zaman, yazma konusunda da kocaman bir adım atmış olacaksınız.

-Yenilikçi olun ve yeniliklere çabuk adapte olmaya çalışın. Yeni çıkan bir yönetmeliği önce siz okuyup anlamaya çalışın ki müşterinize ilk siz haber vermiş olun. Yeni çıkan bir eğitim veya kursu erkenden tamamlamaya çalışın. Geleceğini parlak gördüğünüz ve iş imkanı yaratabilecek, işinizi geliştirebilecek belgelere yoğunlaşmaya çalışın.

Bunlar şu ana kadar rastladığım başlıca konular diyebilirim. Elbette daha farklı şeyler aklıma geldikçe ekleme yaparım. Buluşmalarda da bu konulardan bahsettiğimiz arkadaşlar oluyordu, aynı sektörde çalışsak bile karşı karşıya kaldığımız problemler veya gereken yetkinlikler değişiklik gösterebiliyor.
 
Müthiş bir paylaşım, teşekkürler..
Ne kadar çok paylaşım olursa mesleki beklentileri netleştirmemiz kolay olacaktır.
Aynı pozisyon için farklı firmalar farklı beceriler talep edebiliyor ya da çalışan firmasına/pozisyonuna özel becerileri ile destek olabiliyor. Bunları da görebiliriz. Örneğin, çevre mühendisi stajyerimiz aynı zamanda program da yazabiliyor. Kendisinden bu tarz bir beklentimiz yoktu fakat kendisi lavoratuvar uygulamalarını hızlandırmak adına bir app yazdı. Bu beklenen ötesi bir beceriydi ve büyük takdir gördü, gibi gibi örneklerinizi de ekleyebilirsiniz.
 
Eklemek istediğim bir husus var işe alımlardan önce. Çoğu Cv' de karşılaşmış olduğum vesikalık fotoğraf yerine instagram fotoğrafı konulması durumu. İşveren olsaydım kesinlikle öyle bir cv yi ben değerlendirmeye almazdım. Kendinizi ifade edebileceğiniz 2 sayfalık bir yazıyı bile düzgün hazırlayamıyorsanız işe de gereken özveriyi vermeyeceğinizi düşünürüm.
Ayrıca profesyonelliğe yakışmayan, beni sinirlendiren bir diğer durum iş yaptığımız insanların mesajı "OK" diye bitirmesi. Bunlar artık lisede kalan durumlar ve dikkat edilmesi gerekmektedir.
 
teşekkürler...
siz çalışıyor musunuz bilmiyorum..
herhangi bir pozisyonda çalışıyor veya çalışıyor olsaydınız, o pozisyonun gerektirdiği teknik ve sosyal beceriler hakkında da eklemeleriniz olabilir mi?
 
Daha öncesinde danışman olarak çalışıyordum ancak şu an geri dönüşüm sektöründeyim. Kurumsal olmayan bir geri dönüşümcü :) Aslında sektörden daha çok insanın kişisel gelişimini tamamlaması gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar ithalat dışında çalıştığım yerlerde aktif olarak kullanmasam da ben İngilizce için adımlar attım, kurslara gittim ve kendimi pratikte ifade edebileceğim bir seviyeye ulaştım. Altın bilezik misali Kalite Eğitimlerine katıldım. Yine mesleğimizi değersizleştirdiğini bildiğim ancak bizi piyasa şartları sebebiyle bu zorunluluğa iten İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yüksek lisansa başladım. Birden fazla işyerinde çalıştım mezun olduğumdan beri ancak hepsinden ne alabilirim diye kendimi motive ettim her defasında. Çok defa mobbinge uğradım ama pes etmedim. En önemlisi kendinize güvenmeniz ve altını dolduramadığınız hiçbir bilgi için kendinizi küçük düşürmemeniz. Konu hakkında bilginiz yok ise açın yönetmelik okuyun bir biline danışın ama kimseyi yanlış yönlendirmeyin. Önce kendinize sonra da işinize saygınız olsun.
Hurdacı diye tabir edeceğim çalıştığım yeri ve onun üzerinden örnekler vereceğim. Siz çoğu noktaya değinmişsiniz zaten benim sadece ufak eklemelerim olabilir konuya ilişkin. Çoğumuz bu sektörde belli bir eğitim seviyesinin altındaki insanlarla çalışıyoruz. Bu hususta önemli olan aradaki saygı çizgisini aşmamak ve olayı samimiyete dökmemek. İşverenle "abi, abla" diye iletişim kurmaya başladığınız anda geri dönüşü olmayan bir suistimale yol açarsınız. Küçük bir yerde çalışmanın en büyük dezavantajı herkesin her işe burnunu sokması olayıdır. O yüzden en başta çizgilerinizi korumanızı ve mesai arkadaşlarınızla ilişkilerinizi belli bir seviyede tutmanızı öneririm. Ki kadın olunca bu durum beş on kat daha dikkat edilmesi gereken bir husus. Mesleki olarak mutlaka her arkadaşımızın Entegre Çevre Bilgi Sistemi' ni bir şekilde aktif olarak kullanması gerektiğini düşünüyorum. Ambalaj Bilgi Sistemi ve MOTAT arasındaki ilişkiyi çözmesi gerekiyor. Bunlar en sık kullandığımız sistem olduğu için özellikle ikisine birden değindim. Yine kurumsal dili her ne kadar karşınızdaki insanlar önemsemesede maillerinizde, raporlarınızda özellikle dikkat etmenizi öneririm. Yazılı olmayan hiçbir beyanın geçerliliği bulunmamaktadır. Rapor edemediğiniz bir hata ile karşılaşırsanız bunu mail ile işvereninize ve ya yetkili kişiye bildirmeniz de önemli bir diğer husus.
Benim yazım biraz hayat tavsiyesine dönüştü ancak yeni başlayan arkadaşlara belki küçük bir tavsiye niteliğinde olur :)
 
@C.. Eklemek istediğim bir diğer hususta işi bulmak istediğiniz gibi bırakmanız. Sizden sonra göreve başlayacak arkadaşın işinizi devam ettirebilmesi ve sizi tekrar tekrar rahatsız etmesini istemiyorsanız kendinize bir düzen oluşturun :) Dosyalamalarınızı, dijital arşivinizi herkesin anlayacağı bir şekilde açık ve okunaklı olarak düzenleyebilirsiniz :)
 
@C.. çok saygı duydum🤝 İyi çalışmalar dilerim🤗
İşini sevmese de en iyisiyle yapmaya çalışmalı insan. Benim için önemli olan azimdir. Yapilacak is bir sekilde öğrenilir, dil bir sekilde öğrenilir, autocad bir sekilde öğrenilir, hersey eninde sonunda ogrenilir . Bir isi birine 10 defa yaptirirsaniz 11.de kendi basina aynisini elbet yapar. Ama dusunmez dogru mu yanlis mi diye. Ve teyit etme arzusunda da olmaz. En basit hatalari eksikleri gozlemleyemez. Belki de yanlis yonlendiriliyordur ama bunun farkina bile varamaz. Benim kisa sureli deneyimlerimden tavsiye edecegim tek sey azimli olmaktir. En guzel bilgi kendi kendine muhakeme ettigin bilgidir. Herkes oyle yapiyor diye birebir yapmaya baslamadan once mantigini kavramak gerekir. Mantiginiza oturmayan, yanlis gelen seyleri yapmamalisiniz ve sorumluluk almaktan asla korkmamalisiniz. En fazla isten kovulursunuz, belgeniz askiya alinir ya da sanmiyorum ama kanunu islem uygulanir. Korkmamalisiniz😌 Elbette bazen sorgulamadan yapilmasi gereken seyler olabiliyor. Onlara ancak dogrusu uygulamaya konulana kadar ilgili yerlerle mucadeleye girerek cozum bulabiliriz😅 Yani bu da sizi yildirmamali😄 Cok yorum yapmak istememistim ama kendim gibi meslektaslarimi gorunce asiri derecede mutlu oluyorum.
Ve vaktinizi caldigim icin ozur diliyorum☺
 
Herkese Merhaba,

Çevre Mühendisliği bölümü okuyan arkadaşlarımız mutlaka erasmus ile en az 1 sene yurt dışına gitmesini tavsiye ederim. Ayrıca inşaat mühendisliği veya uygun olan bölümlerden çift ana dal yapabilirsiniz. Bu size 2. Diploma alma hakkı kazandırır. Inşaat mühendisliği aslında bize en yakın olan meslek gruplarından biri. Arıtma tesisi projelerinin çoğunluğunu inşaat mühendisleri çizmekte ve işletmeciliğini bile bu mühendislik dalı yapmaktadır. Bu bakımdan inşaat mühendisliğinde çift ana dal yapmak iş bulma da olsun veya arıtma tesislerinde çalışmada bir adım öne geçirir. Bunun yanında okulu bitirdikten sonra mutlaka yüksek lisans yapın. Enerji, kimya veya inşaat bölümlerinden yapabilirsiniz. Son zamanlarda enerji sektörü popüler olmaya başladı. Öğrenci olın ya da çalışan olun iyi bir şekilde araştırın. Araştırmadan hiçbir şey öğrenilemez. Bizler araştırarak ve birbirimize sorarak öğrendik. Hata yapmaktan korkmayın. Sürekli geliştirmek ve öğrenmek gerekir. Bu sitede bulunan bilgiler bence başka yerde yoktur.
 
Üst