• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İSG uzmanı başvurusu ve merak ettiğim konular?

kadir kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Ocak 2012
Firma
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
selam arkadaşlar suan altyapı projeleri yapan bir firmada çalışmaktayım hazır çalışırken ilerisi için İSG C sınıfı uzamanlı sertifikasınıda almak istiyorum suan çalıştığım sektörde bir getirisi bulunmamaktadır. bu sertifikayı almak istememin sebebi suan ki talebi ve iş potansiyelinin fazla olması.

Şuan çok revaçta olan İSG uzmanlığı ilerde ne olur? sürekli bakanlık tarafından değişliklere söz konusu.

İSG uzmanı olarak aramızda çalışan arkadaşlarımız sizce bu sektörün artıları eksileri nelerdir?
 
Merhaba Kadir bey,
Evet iş güvenliği uzmanlığı revaçta fakat bu şekilde devam ederse birkaç sene daha revaçta kalır diye düşünüyorum. Türkiye ye izne geldiğimde şunu gördüm iş güvenliği şefleri 2500 tl civarı maaş alıyor. Tabi daha yukarı alanlar vardır ama kaç kişidir bunlar araştırmak lazım. Bu paraya bu risk alınır mı bilmiyorum.
 
Altyapı projeleri hazırladığım için sunu fark ettim bizim metropolitan olarak bildigimiz istanbul aslında bir köy gibi yenı yenı yerleşim yerleri yapılıyor sürekli, istanbulda hersey bir iki yere sıkışmış yaşanıyor....

sürekli bir inşaat sürekli bir yenileme olduğu için uzun zaman İSG uzmanlarının işleri bitmez gibi geliyor tabi tek çevre mühendisleri olmuyor, tüm mühendis bölümlerinden mezunların bu sektöre girişleri mevcut ve kendı bölümlerinde iş bulamayanlar ilk girişicekleri sektör bu oluyor.

birde her yerde İSG uzmanı çalıştırılabiliyor saglıktan tutun tekstil, fabrikalar, otomobil, vs vs

suda var büyük bir firmada işe başladıgında kendınız ispatlarsınız mevkinızde terfilerde olabilir. tabi hersey burdan yazmak gibi kolay olmuyor iş dunyası çok farklı olduğu için hersey iyi bir temennide kalıyor....
 
İş alanı olarak soruyorsanız bende söylüyorum. ISG nin önü gerçekten açık. Ama laf dinlemeyen patronlar yüzünden aldığınız risk, ciddi stres, herkesi idare etme çabası, işleri yürütme telaşı vs vs. Bu konuyu gerçekten prensip edinmemiş bir yere girerseniz karşılaşacağınız durumlar.

1.5 senede saçlarım 3 kat beyazladı. Kafayı yememek elde değil. Altyapı projeciliği de yaptım 3 sene şimdide iş güvenliği şefliği yapıyorum. Projecilikte huzur varmış..
 
evet ama sizinde bildiginiz gibi maddi getiri su hayat şartlarında bayabi düşük oldugu için benımde bir iki baglantım var düzgün kaliteli bir firmada çalışırsam bu sorunlarla karşılaşmam sanırım...
 
:) Hepsi aynı. BP 'de tanıdık varsa Shell 'de tanıdık varsa farklı. Türk firmalarında da Tekfen ve Enka olabilir. Onlarda Türkiyede fazla iş yapmıyor..
 
tabi onlar çok ayrı ben toyota ya başvurdum türkiye fabrikasının müdürü akrabam onunlada görüşmelerimiz var bakalım kısmet ama gercek anlamda bilmıyorum projeciliği çok sevmedim gibi birsey bana göre değil sürekli pc başında oturup bir ekrana bakmak suan yaptıgım buda o yuzden söyluyorum...
 
Denemekte fayda var, biz sadece gördüklerimizi yaşadıklarımızı aktarmaya çalıştık. belkide size çok uygun gelecektir isg sektörü..
 
tabi bende sizin tecrübeleriniz yararlanmak ve hayatımı şekillendirirken bu tecrübeleri dikkatte alarak iş hayatıma yansıtmak istiyorum. çünkü sizin kadar tecrübeli değilim.

" Hayat herkese adil olsaydı herkese aynı fırsatı sunsaydı farklılıklar nasıl olurdu ki ? herkes aynı şartlarda yetişmediği, başka başka muhitlerde çevresi olmasından, okullarının etkisinden, önüne cıkan fırsatları iyi değerlendirmekten ve değerlendirememekten dolayı hayatın farklı yerlerinde rollerini oynarlar."
 
iyi paralar talep etmek lazım başlarken, o kadar ucuza ülser olmaya değmez. isg sektöründe işini iyi yapmak en nefret edilen çalışan olmak demek, ofiste bile bareti kafadan çıkarmamak lazım icabında :) hepi topu 10 aylık şantiye geçmişimde 4 çok net ölümlü kazayı şans eseri kılpayı ya da hafif yaralanmalarla atlattık. üstelik bunlar benim bildiklerim sadece. hatta anlatayım tek tek, ibret olsun:

ilki aşırı rüzgarda (şu ido karaköy iskelesini batıran meşhur lodostu) ufak beşe onlar ve plywoodlar aşağıdaki araç geçişine düşmesin diye konan bir çesan (hasır çelik) parçasının üzerindeki sık dokunmuş naylon ağın, çesanı yelken gibi havalandırıp 8. kattan fırlatması. aşağıda olaydan tamamen habersiz bir ziyaretçinin 2,5 metre önüne düşürmesi. o çesan destekli ağı oraya gerdiren de şantiye tecrübelerini tek tek toplasan 200 yılı bulacak bir grup mühendisin (danışmanı, inşaatçısı, mimarı, mekanikçisi her cinsi mevcuttu ve boldu) aldığı ortak karardı. (kararı onlar almış olsa bile sorumlusu öncelikle bendim tabii ama bana sorarsanız o ekibi ben dahil komple kurşuna dizmek lazım gelirdi diktatöryel bir rejimde yaşasaydık)

ikinci olay zatürre olduğu halde, 40 derece ateşle iskeleye tırmanan sıvacının çıktıktan 15 saniye sonra 5. katta iskeleye yığılıp kalması. titremeyle beraber nöbet geçiren sıvacının apar topar iskeleden indirilmesi. neyseki şans eseri ne kendisinin ne de onu taşıyan arkadaşlarının başına bir şey gelmemesi. günlük yevmiyesinden vazgeçemediği için hasta olduğunu birkaç gün gizlemiş. ya da belki dahil olduğu taşeronun kalfası (ki bunlar aynı zamanda akraba) "bişeyin yok çık çalış" demiştir de bize sızdırmamışlardır hadiseyi, emin değilim.

üçüncü olay 130 kilo çeken bir ustanın (alüminyum doğramacı, yaş 40+) yemek paydosunda 2. kattan şen şakrak hoplaya zıplaya inerken kendi döşediği çürük kalası kırıp yerdeki arkadaşının üzerine düşmesi. (sadece ufak sıyrıklar ve basit birkaç kırıkla kurtuldu kendisi, arkadaşları bir hafta sonra olayı itiraf ettiler. kazayı takip eden iki gün en ufak bir bilgi vermediler kazayla ilgili, topluca işlerinden olmaktan korktular galiba)

son olay vince bağlanan demonte haldeki iskelelerin teker teker bağlayan halattan kurtulup aşağıda çalışan düz işçilerin etrafına düşmesi. (olay gözümün önünde olmuştu, sorumlularını mum gibi yapmıştım hey gidi hey)

bonus olay: şantiye şefinin emri üzerine (nerden baksan 20 yıllık tecrübeli mimardı bu adam) bir iskelenin kaldırılması esnasında ona bağlı bir başka iskelenin tamamen desteksiz bırakılması. farkettim. bildirdim. durdurdular. bir hafta sonra bir daha yaptılar. yine durdurdum.

"bu ne ki? sen kaza görmemişsin hiç" tipi olay: binanın arkasına yük indiren vincin hepi topu 1 metre mesafede yükü hızlandırabildiği kadar hızlandırıp sıvacıların iskelesini yatayda yarım metre içeriye göçürmesi. hala anlamıyorum, vincin ulaşabildiği maksimum mesafede o kadar ağırlığı neden bağladılar, üstüne o kısa mesafede o hıza ulaşmayı nasıl başardılar? bu olay sanırım gece saati oldu (utanç verici olan hiçbir zaman nasıl olduğunu anlattıramadım), olayı sadece vinç operatörü, sorumlu kalfa ve şantiye şefi biliyordu ben farkettiğimde. şantiye şefine söyledim görür görmez. "daha yeni mi farkettin?" diye dalga geçtiydi benle. işi bıraktım kurtuldum zaten sözüm de geçmiyordu şefe falan ama bu adamlar bi daha karşıma çıkarsa bir vesileyle bi yerde, canlarına okumazsam bana da güvenlikçi demesinler (şantiyedeki lakabım).
 
Sıkıntı şu ; İsg şuan bir tek inşaatlarda yapabiliyoruz.Ve bence bu iş için en uygunsuz yerde inşaatlar , isgnin geleceğini hiç ama hiç parlak görmüyorum.Çünkü inanılmaz bir yığılma var herkes isgye merak sarmış durumda yeni çıkacak kanun ciddi rahatlık ve gelir artışı sunarken bundan 5 sene sonra kişi fazlalığından dolayı aç kalmasakta düşük ücretlere katlanmak durumunda kalabiliriz.
 
İSG ciliği sadece inşaatlarda yapmıyoruz tüm fabrikalarda yaptığımızı biliyorum araştırmalarıma göre suan çıkıcak yasaylada en az 10 kişi çalıştıran firmalar bile İSG uzmanı bulundurmak zorundadır.

bazı seyleri değerlendirmek gerekli bence ve sizin 5 yıl boyunca çalıştıgınız firma kalkıpta düşük ücretli diye yenı birisini almaz diye düşünüyorum...
 
@kadir kurt

Tabiiki bir tek inşaatlar değil ama girip kariyer sitelerine bakın ilanların %90 belki daha fazlası inşaatdır.Bunu söylemek istedim.
 
İş güvenliği para kazanmak için yapılacak bir meslek değil.. herşeyden önce bir hayat tarzıdır. Bu tarz güzel firmalar türkiyede ne kadar var tartışılır fakat iyi firmalar da yok değil tabikide var... İsg nin tamamen insan ilişkileri olduğu bir ülkedeyiz... Bence adaylar bu işi meslek edinecek ise önce insan ilişkileriyle ve empati yapma ile ilgili bir takım seminerlere katılmaları bir olayı biranda ve bütün yönleriyle görmeleri gerekmektedir. İSG nin geleceği türkiyede çok parlak değil diyebilirim. Aynı çevre görevlisi gibi hayatında sahaya çıkmamış bir yığın isg uzmanı var... sizin isteyecek olduğunuz paranın 1/2 sine çalışacak da bir ordu var... Umarım güzel olur tabiki ( şahsen ben pek sanmıyorum )
 
Arkadaşlar benim bir sorum olucak belki biraz saçma olabilir ...Ben Çevre mühendisiyim. Çevre Görevlisi belgem var ve en son yapılan İSG sınavından başarılı oldum . Kendime yeni bir kaşe yaptırmak istiyorum . Acaba buradaki ünvanı nasıl yazdıracam bir bilgisi olan var mı ? ..
 
Arkadaşların paylaştıkları hususların yanı sıra şu konularda da dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum:

1) Çevre mühendisi iseniz, iş güvenliği uzmanlığı konularında kendinizi yetiştirdikten sonra bir karar verin. Ya çevre mühendisliği yapın ya da iş güvenliği uzmanlığı... Bu seçimi yaptığınızda kafanız da rahat olur, az paraya bol iş yaptırma mentalitesi de sekteye uğrar.

2) Benim görüşüm, bir iş güvenliği uzmanının kesinlikle tam zamanlı olarak bir yerde çalışmaması gerektiği yönündedir. Unutmayın, bu sistemin özü danışmanlık üzerine kurulu. Tam zamanlı olarak çalıştığınız her iş yeri sizden bu işleri doğrudan yürütmenizi bekleyecek, diğer taraftan da ikili oyunlarla yolunuza taş döşeyecektir el birliğiyle... Bırakın gerisini onlar düşünsün, siz danışmanlığınızı yapın, kesinlikle günah keçisi olmayın...

3) Bakım işleri yapılan ve sanayiden sayılan her türlü iş kolu iş güvenliği uzmanlığının konusu içerisinde. Böyle geniş bir alanda elbette işini doğru düzgün yapan ve dürüst işleyişe sahip firmalar da vardır. Ama " ben kurumsalım" diyip diğer taraftan farklı prosedürlerle kılıfına uyduran firmalardan uzak durun, sonradan fark ettiyseniz ve imkanlarınız uygunsa bırakın kendi pisliklerinde debelensinler, siz hiç uğraşmayın bile. Çok katmanlı holdinglerden, yönetim üstünde yönetim şirketlerden de çok medet ummayın. Dışıyla içi birbirini tutmaz çoğu zaman, sonra size arka toplamak düşer yine... Mümkünse otomasyonun yerleşik olduğu, bir işin yapılabilmesi için ucuz alternatiflerin bol olmadığı bir sektör seçin.

4) Bu işler kesinlikle tek adam kültürüyle üstesinden gelinecek işler değil. Dediğim gibi, kendinizi kaptırıp ne karar merci gibi davranın, ne de işlerin üstüne yıkıldığı adam olun, işleyiş ile ilgili herşeyi belirledikten sonra herkesin ne kadar sahiplendiğini takip edin (patron dahil). Patrona ne yapabileceğim diye düşünmeyin, zurnanın çeşitli sesler çıkardığı yerde bir fesih yada (istifa) patrona da dersini verir çok güzel...
 
@cemba82

Çok güzel yazmışssın aynen katılıyorum , gülümseyerek okudum.Artı bişey daha ekleyelim.Genç yaşta mahkemelerle belkide hapisde takılmak istemiyosanız arada bir olsada bazı şeylere hayır deyin.Herkesin paraya ihtiyacı var ama 3 kuruş para içinde geleceğinizle oynamayın
 
@mutu149

Bir firmada mı çalışıyorsun,orada isg uzmanlığıda yapacakmısın? evet ise haliyle kaşenede yazdıracaksın.Sorumluluğunu almadığın konuda kaşende bişey yazdırmamalısın.
 
Üst