• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İSG

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
İSG konusunda çalışmadığım ama öğrenmek istediğim için sormak istediğim bir şey var. Bilgisi olan arkadaşlar görüşlerini bildirirse sevinirim.
Bir arıtma tesisi inşaatındasınız meselâ. Burada inşaat aşamasında Çevre Mühendisi olarak başladınız. İnşaatlarda biliyorsunuz, genelde İSG kuralları ihmal edilebiliyor. Şantiyelerde bulunan arkadaşlarımız görmüşlerdir. Yüksekte herhangi bir halat bağlamadan veya kasket takmadan iş yapan işçiler vs gibi.
Diyelim bu işçilere yapılması gerekenleri bildirdiniz. Allah Korusun herhangi bir işçi bu şekilde çalıştığından ya da müteahhit tarafından öyle çalıştırıldığından (!) dolayı başına bir şey gelirse, bunun sonuçları neler olabilir ?
 
Firme her türlü desteği vermiş ve gereken önlemleri almamışsa. Bu sefer davalık olan ISG mühendisi olur. tabi yanlış biliyor da olabilirim..
 
Eğer çevre mühendisi gereken eğimi vermiş gerekli kkd sağlamış bu kkd leri nasıl kullanacağını anlatmış, gerekli talimatlarla ilgili bilgilendirme yapmışsan ve çalışanı işe başlamdan bilgilendirirsen üzerindeki sorumluluğun buyuk kısmını atarsın. Fakat isg tüzüğü madde 77 işveren her türlü önlemi almakla yükümlü. Çalışanda kdd tam kullanmakla yükümlü işten çıkarılma sebei olabilr.
 
Firmaya acilacak davalarda tazminat acisindan olusacak tum cezalari firmanin sigortasi ustlenme ihtimali vardir, tabii sigorta kapsaminin uygun ve bu tip kazalari cover edecegini tahmin ediyorum. Eger sigortasi uygun degilse ve bu is genede bu uygunluga bakilmadan bu kontraktira verilmisse o zaman ceza ayni zamanda isi bu sirkete verenede kesilme ihtimali olur diye dusunuyorum. Bende construction alaninda calisiyorum ve alanda calisan general contractor (GC), onlarin ise aldigi elektrik isleri contractori, plumber contractor yiginla sub lar var. ve tum bu kisiler GC nin sigortasi bunyesinde ama GC bu sublara is vermeden aralarinda sozlesme yapiliyor ve o sozlesmede sublarin kendi sigortalarinin kazalari karsilayacagi beyan ediliyor. Health and Safety manual is bolgesindemi, safety meeting ler duzenlimi, herhangi bir not varmi, work permit formlari up to date mi, personal protection equipment verildiginde -hard hat vs- karsiliginda imza alinmismi, tum bunlara gore sonuclar degiskenlik gosterir. Diyelimki kisi 6 ay hard hat giymemis surekli uyari almis, onun isten cikarilmasi hemen gerekirki ihmal varsa, yok oyle calisilmasina goz yumulmussa, bu gene doner size gelir. Fatihin dedigi gibi ulkesine cok bagli, Amerikada olursa bu olay, kesin bir sekilde size dava acarlar. Cok seviyor buranin halki ona buna dava acmayi:-)
 
eğer bir şantiyenin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı iseniz şantiye sahasında sürekli kontrol durumunda olmanız gerekiyor. işci kaza geçirdiği an kazanın hangi sebeble, nasıl ve ne zaman gerçekleştiği, kazadan sorunmlu taraflar, gerekli önlemeler alınmış mı...vs ile ilgili tutanak tutulur. İşcinizin ssk sı yoksa durum çok vahim olur....kaza sonucunda bakanlık tarafında bir müfettiş atanır. kazaya sebebiyet veren durumun ilgili mühendisten mi kaynaklı olduğu yoksa işcinin kendi hatasından mı kaynaklandığı araştırılır. örneğin işci kask ve emniyet kemeri takmadı düştü yaralandı. müfettiş şantiyede kemer ve kask var mı diye bakar. varsa sorumlu mühendisin neden bu işciyi öyle çalıştırdığı soruşturulur. işciden kaynaklı bir sorun olsa dahi ilgili mühendis suçlu duruma düşebilir. ceza genelde 8 üzerinden veriler ve eğer mühendisin ciddi bir ihmali yoksa 8/2 gibi bir kusur alır ki oda para cezası olur.ancak 5 yıl içinde benzer bir durum olursa o zman sıkıntı olur soruşturma derinleşebilir. tabi bu arada müfettişler sürekli şantiyeyi kontrol eder:)))
 
işveren her türlü önlemi almış olsa bile herhangi bir kazada işveren %20 suçludur her zaman. İş müffettişi geldiği zaman bu hata oranına göre değerlendirme yaparak işverenin durumla ilgili suçu hangi oranda onu kestirmeye çalışır. Cezalar, kazanın ciddiyetine ve suç oranınn durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. tazminat davası açılabilir, kazanın durumuna göre hapis istemiyle dava açılabilir, işyeri aksalığın giderilmesi için geçici süreyle durdurulabilir, uyarı verilebilir vs.
 
İş müfettişleri, öncelikle İş Güv. Uzmanlık belgenizin olup olmadığına bakarlar. Belgeniz yoksa ve işveren sertifikalı uzman çalıştırması gerektiği halde çalıştırmıyorsa, kusurlu işverendir.
 
@waztez

Benim de bilgim bu yönde. Yani şirket sertifikalı uzman çalıştırması gerektiği halde çalıştırmıyorsa herhangi bir kaza olduğunda sorumluluk işverene yüklenmişse isg mühendisi bundan sorumlu tutulamaz. Ama uzman sertifikanız ve işverenle aranızda uzmanlık sözleşmeniz varsa o zaman sorumlusunuz.
 
iyi günler arkadaşlar benimde kafam biraz karıştı şimdi isg kanunu gereği tüm işyerlerinde isg düzenlemesi yapılması gerekiyormuş heralde benim pek bilgim yok bu konuyla ilgili bizim işyerimizde 7çalışanız bunun için neler yapmamız gerekiyor biz tehlikesiz atık toplama- ayırma yapıyoruz ,herhangi bir üretim yapmıyoruz .Teşekkürler.
 
Hamdiye hanım önceden 50 ve üzeri çalışanlardı ancak şimdi bu sayı kalktı. Böyle olunca sizin de isg uzmanı ile sözleşmeniz olması gerekecek. Apartmanlarda bile sigortalı çalışan 1 kişi bile olsa onlara da gerekli. Ama bildiğim kadarıyla bu geçiş aşaması için bir süre verildi onu da tam bilemiyorum.
 
Hamdiye Hanım

Firmanız tehlikeli sınıfta

2013 yılı itibariyle isg konusunda sorumluluklarınız mevcut

Araştırmanızı öneririm
 
ben bilmiyorum ama muhasebecimiz baktı ben şöyle söyleyeyim biz tekstil ürünlerin toptan ticaretini yapıyoruz aynı zamanda tehlikesiz atık toplama-ayırma belgemiz var geri kazanım firmalarında üretim sonucunda çıkan tehlikesiz atıkları toplayıp geri dönüşüm firmalarına satıyoruz. Herhangi bir üretim falan yapmıyoruz .
 
Tehlikesiz atık toplama işi - tehlikeli
Tehlikeli atık toplama işi- çok tehlikeli

Nace kodu işinizi tam olarak yansıtmıyor olabilir

Kolay Gelsin
 
anladım Kenan bey çok teşekkürler peki benim ne yapmam gerekiyor daha doğrusu çevre mühendisi olarak ben mi gerekli tedbirleri alacam yoksa isg uzmanı mı devreye girecek
 
Ben bir meslektaşım olarak iş güvenliği uzmanlığı sertifikasını alıp bu işi sizin yapmanızı öneririm. fakat sertifika alınana kadar cezai bir duruma düşmemek açısından İSG konularında bir osgb ile görüşmenizi tavsiye ederim.
 
Üst