• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Isg

Rıdvan Kılınç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Mart 2013
Firma
danışmalık firması
Merhaba,
bellonanin deri kol ve koltuk bedenlerini yapan bir tesiste 6 kişi çalışmaktadır. bu tesis için iş güvenliği uzmanı ve doktor bir fiil bulundurması zorunlumudur. teşekkür ederim.
 
Bu soruya yanıt verebilmemiz için firmanın NACE kodunu bilmemiz gerekiyor.

Ama merak ettiğiniz detay isg uzmanının ve doktorun tam zamanlı çalışmasının zorunlu olup olmadığıysa; zorunlu değil. OSGBlerden hizmet alabilirsiniz.
 
soruyu yanlış sormuş olabilirim ... şöyleki binalar için sadece risk değerlendirmesi yapıp 6 sene geçerli olması ve başka hiç birşeyle uğraşmaması bu tesis içinde risk değerlendirmesi yeterlimidir. yoksa OSGB den hizmet almak zorunda mıdır.
 
Merhabalar, ben TAT firmasında çalışıyorum, tesisimizde bir adet presleme ve bir de kırma makinesi var. NACE koduna göre tehlike listesine baktığımda 38.33 kodunu göremedim, bu durumda bizim herhangi bir hizmet almak veya isg uzmanı çalıştırma yükümlülüğümüz var mı? Teşekkürler şimdiden.
 
@Sena Çetinkaya

Sena Bey,
46.77 Atık Hurda Ve Toptan Ticareti başlığının altındaki kodlara bakın. Muhtemelen oradan göreceksinizdir faaliyet alanınıza uygun maddeyi. Vergi levhanızdaki ana faaliyet kodu ve adında yazılı olan koda göre belirlemeye çalışıyorsunuzdur herhalde değil mi?
 
Kapasite raporunda ki koda göre bakmıştım aslında birde oradan bakayım;

46.77.02 Atık ve hurda toptan ticareti(kağıt, cam, plastik vb. olanlar)(metal olanlar hariç)Az Tehlikeli

Sanırım bizim durumumuz bu koda giriyor.
 
@Sena Çetinkaya
benım bıldıgım artık her fırm ısg uzmanı bulundurmak zorunda bıze saglık bakanlıgından yazı gelmıstı.
 
Bir sitede şöyle bir bilgi buldum;

"MADDE 56- 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) 6 ve 7 nci maddeleri;
1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,
2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,” yürürlüğe girer yeni şekli ile;

02.08.2013 tarihli resmi gazetede yayımlanan 6495 sayılı Kanun'un 56. maddesi gereğince Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihine kadar, 50’den az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekim istihdam etme zorunluluğu 01.01.2014 tarihine kadar ertelenmiştir."


*** Ayrıca eski ve yeni nace kodları diye birşey de buldum, bizim kapasite raporumuzda 383200 yazıyor fakat biz yeni kodlara göre, 38.32.02 koduna giriyoruz sanırım bu kötü oldu...

(YENİ)38.32.02 Tasnif edilmiş metal dışı atıklar, hurdalar ve diğer parçaların genellikle mekanik veya kimyasal değişim işlemleri ile geri kazanılması// (ESKİ) 383200 Tasnif edilmiş maddelerin geri kazanımı
Sadece pres makinesi olduğu için "Çok Tehlikeli" kategorisine girmemiz sizce de biraz mantıksız değilmi? :S
 
@Sena Çetinkaya
Pres makinası olarak değerlendirmeyin bence TAT lar bence çok tehlikeli ve tehlikeli grupta olmaları çok doğal, çalışılan malzemelerin(kağıt, plastik çok çabuk yanıcıdır), ekipmanların(forklift ehliyeti olmayan kullanıcı, şehiriçi toplama yapıldığı için E sınıfı büyük araç ehliyeti yerine B sınıfı küçük araç ehliyetli şöförler) yarattığı tehlike çok büyük.Size sadece metallerin toplanıp araçtan indirilmeden 15 dk içinde yaşayan bir kazayı örnek vereyim.Rulo saclar kamyona halat ve takozla desteklenmeden gelişigüzel yerleştiriliyor.(tehlike görülemiyor.) virajı dönerken rulo kayıyor kamyon yan yatıyor, şöför araçta sıkışıp ölüyor.(Dilovası/Kocaeli 2012) TAT lar bence çok tehlikeli grupta olmalı.
 
@Gülay Kudret Birdal
zaten o kırma makınelerının cevresı beton bır malzemeyle kaplanmalı. ama maalesef ışcıler yeterı kadar onlen almıolar.
 
@Olgaç Sürmelihindi
Kırma makinasından bahsetmemiştim ama o da tesis içi bir tehlike kaynağı tabi, genel çerçevede bu tesisler aracıyla,ekipmanıyla,malzemesiyle çok büyük tehlikeler ortaya çıkarıyor.
 
Tamam anlaşıldı o zaman :)) Pazartesi ilk iş gidip bir isg danışmanlık ile görüşüp, fikir alayım :) Geç bile kalmışım, bu yönetmelikler çıktığında ben işe başlamamıştım, daha yeni gördüm 01.01.2014'den itibaren zorunlu olduğunu.
 
@Sena Çetinkaya
fiyatlar şuanda 250 TL (iş yeri hekimi+isg uzmanı) haberiniz olsun :D
 
@Gülay Kudret Birdal
mesela ben ısg kursuna gıttıgımde hoca vıdeo gostermıstı cogu kısının elı oyuzden kopmustu kırma makınesınde tehlıkelı bır makıne ama artık yenı yasayla mesela antepde cogu fırma onlem almaya basladı bızde dahıl sımdılık sıkıntı yok:D
 
@Gülay Kudret Birdal
Devlet 10 kişiden az çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli firmalar için yardım yapacak diye biliyorum yeni yönetmelik yayınlanmış, bu konuda bilgisi olan var mı peki ? :p
 
@Sena Çetinkaya
yeni yönetmelik sandım :D benim fikrim nitelikli eleman çalıştırırken maliyetinin bir kısmının karşılanması gibi olabilir.Giderler faturalandırıktan sonra devlet geri ödeme yapaaktır kanısındayım.Kendi uzman görevlendirmeyecektir çünkü imkansız.Siz anlaşmanızı yapın ödemelerinizi faturalandırsınlar.
 
Üst