• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İSGB mi, OSGB mi?

Aykut Gökçay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Nisan 2011
Yeni İSG Yasasına göre 50 kişiden az çalışanı olan işletmelerin OSGB'den hizmet alması zorunlu mu? Yoksa kendi bünyesinde bulunduracağı İSG Uzmanı yeterlimidir? Konuyla alakalı bilgisi olan fikir belirtebilir mi?
 
Öncelikle 50 kişi altı çalışan işletmelerin ISG sorumlusu bulundurma zorunluluğu getirilmişmidir? (Tehlikeli ve ağır sektör kapsamında değil ise).......
 
@shalic
+1 ISG uzmanı kademesi C ve B olarak değişkenlik gösteriyor.
Tehlikesi ve ağır ise A seviye olması zorunluluğu olabiliyor.
 
4857 sayılı kanunda ve ısg yönetmeliğinde 50 altı işçi çalıştıran tesislere ISG uzmanı bulundurma şartı yoktu benşm merak ettiğim yni kanunda bu zorunlu halde midir? kesin bir koşul okuyamadım ben kanunda. cvp için teşekkürler..
 
Farklı bişey sordum arkadaşlar yeni yasaya göre 50 kişinin altında çalışanı olan işletmelere Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden hizmet alma zorunlu hale getirilmiş olduğunu söyleyenler var. Bu gerçekmidir?
 
"İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri
MADDE 6 –(1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;
a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir."

diyor ama 50 kişi üstünde veya altında ise diye belirtmiyor. O zorunluluktan bahsedenler neye dayanarak söylüyorlarmış bunu sorsaydınız.

Bu kanun ile ilgili birşey de ben sorayım. Belgenin bir üst sınıfta kullanma süresi uzamış mı oluyor bu kanunla. Kasım 2010'daki yönetmeliğe göre 1 seneden biraz fazla bir süre kaldı C sınıflarının Tehlikeliye bakabilme yetkisi için, bu şekilde 3 yıl mı oldu. GEçici maddeye göre öyle görünüyor.
 
Hayır zorunluluk şartı yok sadece Danışmanlık hizmeti alıken bu konuda ISG danışmanlığıda isteyecekler tabi bu yeni başlayan bi sureç. Çünkü bazı iş yerler 40 eleman olrak iki şirket kurmuşlar ki bazı sorumluluklardan kaça bilsinler. tabi bu da devlet bazında yeni düzenleme gerektirdi ve yakında isg danışmanlısı da türemiş olacak.
 
Dediğiniz doğru 2 hatta 3 şirket açanlar var. Anlamadığım şey "danışmanlık hizmeti alırken isg danışmanlığı" bunu biraz açarsanız. İsg uzmanı zaten isg danışmanı da olmuyor mu? İsg uzmanı olan birinin isg danışmanına ayrıca nasıl gereksinimi olabilir.
 
Öncelikle çok yadırgadığım birşeyi belirtmek istiyorum.Aykut bey, imzanızda iş güvenliği uzmanı olduğunuz yazıyor,ancak haziranda çıkan iş güvenliği kanunundan bihaber görünüyorsunuz.Yine de sorunuzu cevaplayayım.

Firma bünyesinde tehlike sınıfına göre uzman bulunduruyor ise ayrıca hizmet almasına gerek yoktur.Şöyleki OSGB lerden işyeri hekimi ve sağlık personeli konularında hizmet alabilir,biri veya birkaçı..

İş güvenliği danışmanlık hizmeti yoktur,yani bu firmaların yasal yükümlülüğünü karşılamaz,iş güvenliği uzmanlık hizmeti vardır.Bakanlığa bu hizmet alındıktan sonra bildirim yapılabilir.

Ayrıca iş güvenliği kanunu firmaların tehlike sınıfına göre yükümlülüğün başlama tarihleri değişmekte.Uzmanlık ,hekimlik ve sağlık personeli hizmet alma yükümlülüğü için bu geçerli ancak,OCAK 2013 tarihinden itibaren kanunun diğer maddeleri yürürlüğe giriyor.
 
@Tuğba COŞKUN
Meraba Tuğba hanım, 'iş güvenliği uzmanlık hizmeti vardır' derken tam olarak neyi kastediorsunuz ? bir kaç tane sadece iş güvenliği uzmanı bir araya gelerek mi bu hizmeti yürütebiliyorlar. Bu durum yasal zorunluluğu ortadan kaldırır mı ?
 
iş güvenliği danışmanlık hizmeti adı altında çalışma yapmak firmaların yükümlülüğünü karşılamaz.Uzmanlık hizmeti firmanın yükümlülük süresi kadar uzmanın çalışması ve sigortalanması şeklinde olurtabi bakanlığa bildirim yapılmalı
 
@Tuğba COŞKUN
şimdi daha iyi anlıyorum sizi, peki bir iş güvenliği uzmanının tesiste çalışma süreleri hk. bilgiye hangi yönetmelikten ulaşırım ? Ayrıca başka bir işte çalışan bir kimsenin bu işine ilave olarak iş güvenliği uzmanlığı yapabiliyor mu ? Sonuçta sigortalı olma ve bakanlığa bildirim şartları var anladığım kadarı ile ..
 
iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliğinde hesaplama vardı.
Yapabilirsin aslında,örnek ver mesela bazı mesleklerin icraasında yapamayabiliyorsun.
 
@Tuğba COŞKUN
çevre danışmanlık firmasında çalışıyorıum, örneğin gıda fabrilarına hemdanışmanlık hemde iş güvenliği verebiliyormuyum ?
 
bünyesinde iş güvenliği uzmanı var ise, osgb den uzman desteği almasına gerek yok. aynı şekilde hekim içinde böyle
 
maden sektöründe yeraltından madenin çıkarıldığı tesislerde iş güvenliği uzmanının A Sınıfımı olması gerekir yoksa C sınıfı iş güveniği uzmanı bakabilirmi.
 
Maden sektörü çok tehlikeli grupta bu yüzden A sınıfı uzman gerekli. piyasada A sınıfı uzman sıkıntısı var C sınıfı belge ile sözleşmeyi bakanlığa göndersende onaylayacaklarını sanmıyorum.
 
A sınıfı olması lazım normalde. Ama yeterince A sınıfı olmadığı için B sınıfı da bakabiliyor.

Fakat bildiğim kadarıyla firmalar bir tane A sınıfını sorumlu olarak gösteriyor ve C sınıfı çalıştırıyor. A sınıfı olanda arada uğruyor firmaya.
 
Üst