• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği

İbrahim Eker

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Mayıs 2010
Arkadaşlar benim bir sorum olacak.Fabrikalardaki idari binaların ısıtılması ile ilgili mevzuat gereği yapmamız/yaptırmamız gereken herhangi bir önlem,ölçüm,analiz vs gibi yükümlülüklerimiz var mıdır? Isınmadan kaynaklı hava kirliliği yönetmeliğini okudum fakat yükümlülükler sürekli "yakma tesisi" kavramına atıf ile maddelendirilmiş.kapsam kısmı da çok net değil.bilgisi olanlar yönlendirirse sevinirim.mümkünse yönetmelik maddelerine atıfta bulunarak direktifleri verirseniz makbule geçer...şimdiden ilginize teşekkürler...
 
Resmi Gazete Tarihi: 03.07.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27277 Sanayi Kaynaklı Hava Kirliğinin Kontrolü Yönetmeliği EK-1’ e göre;

Ek-1



Ek 8, Liste A ve B de yer alan izne tabi bir tesis için Ek 5 de herhangi bir emisyon sınırlaması getirilmemişse Ek-1 de verilen emisyon sınırlarına ve Ek-4 de belirtilen esaslara uyulması mecburidir.

Sanayi tesislerinde bulunan ve ısıl güçleri >1 MW olan ısınma amaçlı kullanılan yakma tesisleri emisyon iznine tabi olmamakla birlikte bu Yönetmelikte yer alan emisyon sınır değerlerini sağlayacak şekilde faaliyet göstermek zorundadır. Isıl gücü 1 MW olan ısınma amaçlı kullanılan yakma tesisleri, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü hakkındaki mevzuatın hüküm ve sınır değerlerine tabidir.
 
herkese merhaba,

Bu konularda yeni olduğum için sizlere bir konuda danışmak istiyorum.
Çalıştığım firmanın çevre izin muaf yazısı var ve Isınmadan kaynaklı baca gazı ölçümleri yaptırılmaktadır. İzinden muaf olan bir firma bu ölçümleri yaptırmak zorunda mıdır? Sadece ısınma amaçlı kullanılmakta ve ısıl gücü toplamda 600kW dır. Yönetmeliği okudum ama tam olarak anlayamadım.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

@m_mpeath

Cevap verecek kimse yok mu :(
 
  • Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.zaten aldığın muafiyet yazısında hava emisyonundan muaf olduğun söylenmiştir ha ne olur bir şikayet gelir müdürlük senden ölçüm yapmanı ister okadar bunun dışında muafiyetin varsa gerek yoktur
 
@Ş.AKGÜL

Bu hüküm Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-2 listesi 7 nci grup tesislerle alakalı, ısınma amacıyla kullanılan yakma tesisleri ile uzaktan yakından alakası yok.

Çevre izni kapsamında hava emisyonu açısından değerlendirme (Değişik madde başlığı:RG-13/4/2012-28263) başlıklı 10 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında:
“(Ek:RG-13/4/2012-28263) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan “7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez


Konuyla ilgili mevzuat hükümleri ise;

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde:

Hava emisyonu tespiti ve sınırlaması başlıklı 23 üncü (Başlığıyla birlikte değişik:RG-30/3/2010-27537) maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde;
“İşletmeyi oluşturan tesislerin çevreye zararlı etkilerinin tespiti amacıyla yetkili merci, çevre iznine tabi veya çevre iznine tabi olmayan bir işletmenin işleticisine, yetkili merci tarafından belirlenmiş uzman bir kurum/kuruluş veya kişiye tesisinden çıkan emisyonu ölçtürmesini ve/veya bu emisyonun hava kirlenmesine katkı değerini hesaplatmasını ve/veya hava kirliliği seviyesinin ölçümünü yaptırmasını ister; böylece bir emisyon ve imisyon ölçüm raporu hazırlanır ve bedeli 27 nci maddede belirtildiği şekliyle karşılanır.”

İşletmeler İçin Hava Emisyonu Esas ve Sınır Değerleri başlıklı (Değişik: RG-20/12/2014-29211) Ek-1 bölümünde;

“Sanayi tesislerinde bulunan ve ısıl güçleri >1 MW olan ısınma amaçlı kullanılan yakma tesisleri emisyon iznine tabi olmamakla birlikte bu Yönetmelikte yer alan emisyon sınır değerlerini sağlayacak şekilde faaliyet göstermek zorundadır. Isıl gücü ≤ 1 MW olan ısınma amaçlı kullanılan yakma tesisleri, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü hakkındaki mevzuatın hüküm ve sınır değerlerine tabidir.”

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin Periyodik Ölçümler ve Kontroller başlıklı 17 nci maddesinde;

“Isıl gücü (IG)>15 kW olan katı ve sıvı ile ısıl gücü (IG)>30 kW olan gaz yakıtlı yakma tesislerinin sahibi veya işletmeni, bu Yönetmelikteki koşullar ve kurallar uyarınca yakma tesisinin bakımını, onarımını, bacanın temizlenmesini ve baca gazı ölçümlerini yetkili servise veya bakım, onarım, baca temizleme ve emisyon ölçüm yetkisine sahip gerçek ve tüzel kişilere yaptırır.
a) Yıllık bakım, onarım, baca temizleme ve baca gazı ölçümüne tabi katı, sıvı ve gaz yakıtlı yakma tesisleri;
1) Isıl gücü (IG)>15 kW olan, 5 inci maddenin (a) bendinin (1), (2), (3), (4) ve (5) numaralı alt bentlerinde ve (b) bendinin (1), (2), (3) ve (4) numaralı alt bentlerinde belirtilen veya 5 inci maddenin (b) bendinin (7) numaralı alt bendinde belirtilen katı yakıtları mekanik yolla veya elle besleyen yakma tesislerinin,
2) Isıl gücü (IG)>50 kW olan, 5 inci maddenin (b) bendinin (5) ve (6) numaralı alt bentlerinde belirtilen katı yakıtları mekanik yolla veya elle besleyen yakma tesislerinin,
3) Bu Yönetmeliğin 9, 10, 11, 12 ve 13 üncü maddelerinde belirtilen; ısıl gücü (IG)>15 kW olan sıvı yakıtlı yakma tesisleri ile ısıl gücü (IG)>30 kW olan gaz yakıtlı yakma tesislerinin, sahibi veya işletmeni, yakma tesisi ile ilgili bu Yönetmelikte belirtilen koşullara ve kurallara uyduğunu yılda bir defa yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişilere yaptırır.” şeklinde.

Özetle Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğince İl Müdürlüğü veya Bakanlık talep etmedikçe çevre izninden muaf bir tesiste emisyon ölçümü yaptırmanıza gerek yok.

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğine göre ise ısınma amacıyla kullanılan yakma tesislerinin her yıl ölçüm yaptırması gerekiyor :)

Ama Isınma kaynaklının realitede uygulaması yok, zaten ortada Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ölçüm için yetkilendirilmiş bir laboratuvar da yok. Ama ölçüm gerçekleştirilmesi gerektiğinde Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yetkisi bulunan laboratuvarlara ölçüm yaptırılabileceği ile ilgili Bakanlık görüşü var.

Sonuç olarak en makul çözüm; İl Müdürlüğü ile görüşüp, İl Müdürlüğü uygulamasına göre hareket etmek.
 
Cevaplar için çok teşekkürler :)

herkese tekrar merhaba,

Biraz önce il müdürlüğü ile görüştüm çevre izin muaf yazımızın IKHKKY ile bağlantılı olmadığını söylediler ve IKHKKY ne göre değerlendirme yapılıp yaptırmamızı önerdiler.

Sonuç olarak yönetmeliği okuduğumda IG 50 kW dan büyük olan gaz yakıtlı yakma sistemi kullandığımız için her yıl ölçüm yaptırmamız gerekmekteymiş.

Yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim , herkese iyi haftalar diliyorum :) İyi çalışmalar...
 
@m_mpeath Merhaba, ISO 14001 denetimi sonucunda denetçimiz bizim de ölçüm yaptırmamız gerektiğini söyledi. Bakanlıkla onca yazışmadan sonra Bakanlık da ölçüm yaptırmamız gerektiğini söyledi. Fakat ısınmadan kaynaklı ölçüm yapan bir firma bulamıyorum. Çünkü radyant ısıtıcı ve roof-top tipi klima kullandığımız için bacamız yok. Eğer ölçüm yaptırıyorsanız hangi firma ile çalıştığınızı belirtir misiniz?

Bu konu hakkında emisyon ölçümü yapan firma bilgisi olanlar destek olabilir mi?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
ROOF TOP baca sistemleri her ne kadar klima mantığı ile çalışsa da üretim alanındaki havayı alıp atmosfere vermektedir. Bu tür ekipmanların baca ile sonlanması ve EK-4 fiziksel şartlarının sağlanmasına yönelik deneyimi olan arkadaşların yorumlarını rica ediyorum.
 
Merhaba,

Isınma kaynaklı baca için emisyon ölçümünde hangi parametrelere baktırmamız gerekir?

Baca ısıl gücü >1 MW ve doğalgazlı
 
Üst