• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ısınmadan kaynaklı hava kirliliği

Eylem Karaca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şubat 2010
arkadaşlar evlere ruhsat verilmesinde baca filtresi uygulaması nasıl oluyor bu konuda bilgisi olan var mı
 
Arkadaşlar evelre ruhsat vermek için bacasının olması ve bunun projede belirtilmesi yeterli ek bir filtlre uygulaması getiremezsiniz. Ayrıca belediye piyasada satılan kömürleri denetmeleyerek so2 oranı yüksek olan kömürleri satışını yaptırmaz. bu nedenle özel drumlar hariç filtre şartı konulamaz?
 
Yasin bey meclisten bir karar çıkartılamaz mıı bu konuda hava kirliliğini önlemek için bi adım atılmalı biliyosunuz kalitesiz kömür nedeniyle havada yoğun bir sis oluyor çoğu zaman herkes katı atıklarla uğraşıyor bnlar askıya alınılıyor
 
Bu konuda istanbulda şöyle bir uygulama var Eylem hanım. Şehre girecek olan her kömür denetleniyor belirlenen kaliteyi sağlayamayan kömür sokulmuyor içeri. Tek tek evleri bir kararla bağlamak yada sprumlu tutmak uygulanabilir bir adım olmaz bence..
 
Fatih Bey evler neden olmaz zaten ilk etapta evler değil ama fırınlar ve resmi binalar olabilir bence belki istanbul bu konuda denetim yapıyor girişte ama diğerlerinde oluyor mu böyle çalışmalar ki
 
Evleri yada işyerlerini denetlemekten çok daha kolay bence kömür girişlerini kontrol etmek. Kim nasıl kontrol edecek evleri, işyerlerini?
 
ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği kontrol yönetmeliğin de 8. maddesinde ithal kömürler için özellikler var.bu standartın dışında herhangi bir kömürün ülkemize girmesi yasaktır.Ayrıca evlerin veya resmi dairelerin bacalarına filtre takmak yerine kullanılan yakıtı nası en iyi şekilde yakarız onun çalışması yapılmalıdır.
 
Belediyeler hava kirlilik derecesine gööre farklı uygulamlar başlatabiliyor arkadaşlar. Yönetmelikte filtre takılmasıyla ilili herhangi bir koşul söz konusu değil, yanlızca kullanılacak kömüre ait özellikler ve emisyon sınır değerleri mevcut. Bazı belediyeler yılda bir defaya mahsus olmak üzere apartmanlardan emisyon ölçümü yaptırmalarını ve rapor hazırlatmalarını istiyor. Eğer yönetmelikte verilen sınır değerlerin sağlanmadığı görülürse gerekli iyileştirlmelerin yapılarak yeniden ölçüm yaptırılmasını talep ediyor.
 
Cevap: ısınmadan kaynaklı hava kirliliği

sayın ,eylem karaca ,,çok karmaşık bir konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim..
Hava kalitesi kontrol yönetmenliği içinde ısınmadan kaynaklı baca filitreleri uygulamanması zorunlu.. Lakin konutlarda uygulana bilirlik ile ilgili bilimsel literatüde örneği olmayan konu. 2003 yılında 81 vilayetin valiliğine bakanlık genelge cıkardı .baca flitresi uygulama zorunluluğu.
birçok belediye üniversitelerin çevre bölümlerinden görüş alarak ,encümenden geçirip hıfsızsıha kurulu oluşturup .sulu filitre (Dumanı yıkama metodu) önerileri ile toplu site ve cebri yüklemeli toz kömür yakan sakinlere tebliğ edildi. bunu fırsat bilen bazı uyanıkfirmalar faiş fiyatlarla bacalara takmaya başladı.. bizlerinde; firmamızın imkanları ile hasbel kader çalışmalarımız vardı . yaptığımız sistem kuru tip kartuşlu gaz izalatörlü flitre idi. bir kaç belediye ile yaptığımız görüşmelerde sulu flitrelerin su tüketimi, kış şartlar(don)sülfürasit oluşumu
nötürlemenin kireç çözeltisi dahi olsa nerede bertaraf edileceği .uygulamanın ehil kişilerce yapılması gerekeceği, suda çönünmüş olan ağır metaller,asitler şehir kanalizasyonunu çürüterk zarar vereceği ve yer altı toprak ph sını etkileyerek 120 yıl verim olmayacağını anlatarak
kendi buluşumuzun özellikleri ile karşılaştırma yapılarak ... GYTE Çevre müh. böl baş. sn:prof.dr.Mehmet KARPUZCU ve YTÜ. İNŞ.FAK. Çevre müh. böl.baş. sn:prof.dr. Ferruh ERTÜRK hocalarımızla komisyon kurularak ilgili belediye yetkilileri nezaretinde bilim üst kurulundan deneysel araştırma ,ölçüm ,bilimsel raporlarını talep ettik. 2 adet 40 konutluk siteye uyguladık ..0-18 toz kömürü yakılıyordu..
ve bu raporları internet sayfamda
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
görebilirsiniz. sonuçlar ilk denemede cıkan değerlerdir. şu an %90-99 verim alıyoruz. iletişim için : ecpa_ahmetecevit@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz. selamlar..
 
Üst