• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iski nin aab faturası

Volkan Azak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ekim 2010
evet arkadaşlar,
başlıkta belirttiğim gibi İSKİ AAB faturası kesmiş fakat bunun tam, ayrıntılı olarak tüm katsayları vs.. bilen arkadaş varmı? varsa paylaşırsa sevirim,
İSKİyi aradım bilgi işlem bilir dedi anlamadım gitti,
yardıma ihtiyacım var tam ve detaylı olarak bu AAB faturasının kesimi bilen varsa paylaşırsa sevirim,
teşekkürler,
 
mrb. bahsettiğiniz fatura 27 ekim 2010 tarih ve 27742 sayılı atıksu altyapı ve evsel katı atık bertaraf tesisleri tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmeliğe istinaden kesilmiştir.

yönetmelik ve yönetmelik ekleri klavuzlarında bu bedelin nasıl hesaplanması gerektiği ayrıntılı olarak açıklanmıştır. her belediye bu ücreti kendi maliyetlerine göre belirliyor. su faturalarına ayrıca iki satır açılıyor. birtanesi katı atık bertaraf ücreti diğeri de atıksu arıtma bedeli diye 2 ayrı ücret belirleniyor. bazı belediyeler çevre temizlik vergisini ayrı kalem olarak gösterirken bazıları da diğer bahsettiğim bedellerin içine dahil ediyorlar. yani sonuçta aynı hizmet için sizden 2 kere ücret alınmıyor. her kalemin hesaplanması ayrı oluyor.

kısaca bahsetmek gerekirse belediye çevre kirliliği çöplerin toplanması taşınması düzenli depolamada bertaraf edilmesi varsa aktarma istasyonlarının maliyetleri kullanılan araçların bedelleri mazotu amortisman giderleri vb. harcamaları yıllık olarak ayarlayıp bunları kirleten öder ilkesine dayandırarak hizmet getirdiği yerlerden tahsil ediyor. bu ücretler katı atık bedeli olarak faturalarda belirtiyor. bunun dışında aynı işlemleri de atıksu işinde kullanıyor. mesela arıtma tesisi inşaat işletme maliyetleri kanalizasyon hattı vidanjör hizmetleri vb. harcamaları da atıksu arıtma bedeli altında topluyor. evlerden hane halkı, okullardan öğrenci sayıları, kamu kurumları sanayiler işletmeler gibi yerlerden personel sayılarına, hastanelerden yatak sayısına, marketler ve restorantlardan da m2 ye göre bu ücret tahsil ediliyor. kimine göre haksız yere alınan bir ücret kimine göre alınması gereken bir ücret. belediyeler dolaylı yoldan bu işin içinde yer alıyor. başkanların yada belediyeye bağlı müdürlüklerin insiyatifinde değil ne yazık ki uygulamayan belediyere ceza yolu açık. öncesinde sizlere bu değişikliği bildirmeleri gerekiyordu. gazete ilanı anons gibi. yine aynı şekilde halk için de mahkeme yolu açık. harcama kalemlerini tek tek size göstermek zorundalar faturası belgesi olmayan hiçbir harcamayı gider olarak gösteremezler. umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Çigdem Hanım,

gayet açıklayıcı oldu, ama benim merak ettiğim nasıl hesaplandığıydı konu ile alakalı olarak yönetmelik belirtmişsiniz ona bakmam gerek anlaşılan,:)

faturada sadece değerler mevcut;
günlük m3 tüketimi :75 m3
gün sayısı :120 gün
bunlara istinaden kesmişler
benimde anlamadığım, 75m3 ve 120 gün neye göre hazırlanmış bunu öğrenmem gerek umarım yazdığınız yönetmelikte bunlar mevcuttur İSKİ'nin Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliğinde sadece Atıksu Arıtma Bedeli (AAB) faturasının nasıl hesaplandığı yazıyor. fakat bizdeki değerlere göre % 25 lik gibi büyük bir oran mevcut fatura umarım yazdığınz yönetmelik işimi görür,
teşekkürler,
 
başına böyle bir durum gelip, üst yönetim tarafından bilgi almak istemi durumunda aşağidaki yolu izleyebilirsniz,

İSKİ'nin kanalizasyona deşarj yönetmeliğine göre;

Kamax * Q * T * KATSAYI : AAB FATURASI

Kamax: yönetmliğinin en alt kısmındaki kamax faktörü
Q : debi ( DKKR ruhsatında ibraz edilen değer)
T : zaman( geçen zamanı, 2 numune arasındaki süre veya sistemdeki herhangi bir arızadaki problemde verilen süre)
Katsayı: İSKİ'nin borç şefliğinden bilgisayarın verdiği katsayı : 0,... diye başlıyor

bilgilerinize,
 
Üst