• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İşletme Belgesi

Sinem Yener

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Temmuz 2011
İşletme belgesini veya işçi sayısına göre muafiyet yazısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bak. dan alabilirsiz. Örnek ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • İşletme Belgesi.docx
    10.1 KB · Görüntüleme: 287
ekte işletme belgesi ile ilgili yönetmelik bulunmaktadır.50 kişinin altında da çalışanınız bulunsa doğrudan muafiyet yazısı başvurusunda bulunmuyorsunuz.Yönetmelik ek-1 formunu doldurup işletme belgesi başvurusunda bulunuyorsunuz.50 kişinin altında çalışan varsa bir kaç gün içerisinde işletme belgesi almanıza gerek olmadığı yönünde yazı çıkıyor.İşletme belgesi alma zorunluluğunuz varsa süreç daha farklı işliyor. Asgari güvenlik önlemlerine ilişkin liste ve ilgili mevzuat uyarınca tesisin sağlaması gereken koşullar inceleniyor.
 

Ekli dosyalar

  • İsletme Belgesi Yön R.G.4-12-2009.doc
    176.5 KB · Görüntüleme: 128
Çalışan listelerine gerek yok. Eğer çalışan sayısı 50 den az ise "İşletme Belgesinden Muaf" yazısı kolaylıkla alınabiliyor ve denetleme olmuyor. Yok çalışan sayısı 50 den fazla ise bölkge müdürlüğü müfettişleri denetlemeye geliyor, İSG açısından eksikler belirleniyor ve tamamlanması için 3 ay süre veriliyor. Süre sonunda tekrar denetim oluyor ve olumlu ise İşletme Belgesi kesinleşiyor olumsuz ise Belge geri alınıyor ve idari para cezası veriliyor...
 
Yenileme işlemlerinden bahsedeyim ben de. Yenileme için verdikleri dilekçeyi doldurarak işletmeyi temsile yetkili kişilerin imzaları atılıyor. Formu teslim ettiğiniz gün içerisinde ya da ertesi gün düzenlenip veriliyor. 3 ay sonra Bakanlık denetçileri tarafından denetleme yapılacağı belirtiliyor. (4 ay geçti şu ana kadar denetleme gerçekleşmiş değil)
 
@gizemuzunel
devlet kurumları tabiki muaf değildir. aslında bakarsanız işletme belgesinin muafı gibi bir tanım mevzuatta yok. bizim yaptığımız başvuru sonucunda "kapsamda yer almadığında yazı verilememektedir" şeklinde yazılar verilmektedir.
ve evet 50 kişi üzeri her işletmeden bu belge istenir.
 
@seelma
iyi gunler seelma hanım. ben işletme belgesinden muafiyet belgesi almam gerekiyor. şimdi sadece bu başvuru formunu doldurmam yeterli oluo mu. yoksa ayrıcada bir dilekçe yazıp muaf olduğumuzu belirtmem gerekıo mu
 
@Yasemin Aslantürk

tabi sgk dökümünü de istiyorlar...
 
@Tarik Can
Yaklaşık 20-30 tane istemişimdir hiç öyle bir şey istemediler.
İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
İKİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

İşletme belgesi talebi

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan tüm işyerlerine “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” düzenlenmeden önce bölge müdürlüğünden işletme belgesi alınması zorunludur.

(2) İşletme belgesi almak isteyen işveren veya işveren vekili, EK-1’de yer alan başvuru ve beyan formu ile bölge müdürlüğüne bizzat, posta yoluyla veya elektronik ortamda müracaat eder.

(3) Başvuru ve beyan formu esas alınarak başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bölge müdürlüğü tarafından EK-2’de gösterilen işletme belgesi düzenlenerek ilgiliye aynı gün içinde verilir veya gönderilir. İşletme belgesi verilen işyerleri, yine aynı gün ilgili iş teftiş grup başkanlıklarına bildirilir.

(4) Beyana göre verilen işletme belgesi müktesep hak doğurmaz.

(5) Açıldığında bu Yönetmelik kapsamına girmemekle birlikte, daha sonra Yönetmelik kapsamına giren işyerleri için işletme belgesi alınması zorunludur. Bu durumda işveren veya işveren vekili, bu yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren en çok otuz iş günü içerisinde EK-1’de yer alan başvuru ve beyan formu ile bölge müdürlüğüne bizzat, posta yoluyla veya elektronik ortamda müracaat eder.
 

Ekli dosyalar

  • EKLER,.doc
    176 KB · Görüntüleme: 42
@Yasemin Aslantürk

izmir için istediler bizim firmalarımıza...
 
Yağmur hanımında belirttiği gibi personel sayısı 50 kişiden az ise başvuru formunun doldurulması yeterli.Bir kaç gün içinde muaf olduğunuza dair yazı veriliyor.
 
Üst