• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İşletmede Kullanılan Araçların-Makinaların Yağ Bakımları Hk.

Büşra ORHUN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Ekim 2021
Şehir
Tekirdağ
Firma
Cam Sektörü
İşletme içinde çeşitli araçların ve makinaların bakımları için firmalardan hizmet alıyoruz. Yağ değişimi ve bakımları işletme içinde yapılıyor fakat firma atık yağı ve ekipmanı kendisi alıp gidiyor. Bununla ilgili nasıl bir yöntem izlenmeli yani bakım yapan firmadan atık yağ ile ilgili ne talep edilmelidir?

Diğer bir konu ise ofislerde kullanılan klimalar ile ilgili. Klimaların bakımları içinde firmalardan hizmet alıyoruz, bununla ilgili neler yapılabilir?
 
Büşra ORHUNSözleşmenizin detaylarında bakım sonucu oluşan atıklar hizmeti veren tarafından alınır ve bertarafı sağlanır demiyorsa almalarına izin vermemenizi öneririm. Klima bakımı sonucu klima gazı yüklemesi yapabilirler tavsiyem ilerde belki sera gazı ölçümünde falan hesaba katmak istersin gaz dolumlarını takip et filtre değişiyorsa o atıkları yine sözleşme şartlarına göre yönetmelisin.
 
Büşra ORHUN
Merhaba,

Konuyla ilgili İl Müdürlükleri ile görüşmelerimiz oldu. Ortada mevzuata aykırı bir durum var. Şöyle ki; tehlikeli atık sizin firmanızda oluştuğu için, yalnızca lisanslı tesise verebilirsiniz. Bu durumda:
A) Araç ve makine bakımı yapan firma, yağları sizin tesiste bırakabilir.
B) Araç ve makineleri kendi çalışma alanlarına götürüp, yağı orada aldıktan sonra makine ve araçlarınızı size teslim edebilir. Yağı kendileri çıktı yapar.
C) Bakım yapan firma, tehlikeli atık taşıma lisansı alıp oluşan atık yağı direkt olarak lisanslı tesise götürebilir.

Bunlar dışında yapılan iş ve işlemler mevzuata aykırılık içermekle birlikte çevre cezası gerektiren durumlardır. Bu hususta tavsiyem; "Motor Yağı Değişim Noktası (MoYDeN) Belgesi" alıp, bakım sonrası yağlarınızı kendi tesisinizde bekletin. Lisanslı tesise de siz çıkışlarınızı, MoTAT üzerinden gerçekleştirin.

Klima bakımları ile ilgili çevresel mevzuatta bir ibare gördüğümü hatırlamıyorum.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Büşra ORHUNBenim firmalarımda bakım sırasında hiç 50 kilogramın altında çıktığını hatırlamıyorum. Tam emin olmamakla birlikte, açıkçası 50 kilogram mevzusu atık yağda geçerli mi bilemedim. Kendine has yönetmeliği olduğu için işler farklı ilerleyebilir tıpkı tıbbi atıkta olduğu gibi.
Yönetmelikteki 5. maddenin 1. fıkrasının d bendinde "Atık yağlar, yetkilendirilmiş kuruluşlarca toplanır ve taşınır. Yetkilendirilmiş kuruluş, kendisine ait lisanslı atık taşıma araçları bulunan atık üreticileri ve/veya rafinasyon tesisleriyle atık yağların taşınması amacıyla iş birliği yapabilir." ibaresi geçiyor çünkü.
 
Cem Yılmaz'' ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ –MADDE 5 h) Tıbbi atıklar hariç olmak üzere tek seferde 50 kg altında taşınacak olan bu Tebliğ kapsamındaki atıkların taşınmasında lisanslı araç taşıma zorunluluğu yoktur. Ancak bu atıkların kayıt altına alınabilmesi için UATF kullanılır '' ibaresi bulunuyor.
 
Cem YılmazBakım onarım yapan firma direk lisanslı firmaya atığı götürse dahi o atık bakım onarım yapan firmanın atığı olmadığından dolayı hem yıl sonu atık beyanlarında hemde motat üzerinden gönderiminde sorun olacaktır.

Olası bir denetimde İl Müdürlüğü veya Bakanlık "araçlarınızın bakımı nerde yapılıyor" diye sorduğunda direk oluşan atıkların gönderimine ilişkin motat çıktılarını isteyecektir ki oda olmadığından dolayı firmaya idari yaptırım uygulamanın önü açılacaktır.
 
Cem YılmazMOYDEN belgesi var ise kabulü yapılabilir, buradaki detay sadece gelen araç için lisans gerekli mi ? Yönetmeliğe göre 50 kg ve altında oluşan atık yağı taşıyan aracın lisansa sahip olma zorunluluğunun olmaması. İşletmemizde periyodik kontroller farklı zamanlarda yapıldığı için 50 kg üzeri atık yağ oluşmuyor. Benim buradan anladığım şu ki gelen aracın oluşan atık kütlesine bağlı olarak lisansının sorgulanıp sorgulanmayacağı ve atık yağı aldığı içinde kesinlikle MOYDEN belgesine sahip olması gerektiği.
 
Büşra ORHUNMoyden atığın değişimini yapan firmayla beraber firmanın yerine (atölyesine, dükkanına) verilmektedir. Yani kısacası ülkemizde mobil moyden tesisi daha görmediğimden dolayı sizin bakım ve onarımınızı yapan firmanın bakım ve onarım sonucu oluşan her türlü tehlikeli atıkları alabilmesi için Çevre Lisansı olması gerekmektedir.

Ayrıca yağ değişimi sizin fabrika sahanızda yapılıyor ise MOYDEN belgesini sizin fabrikanıza almanız gerekmektedir. Moydeni aldıktan sonra yağ değişimi yapabilir/yaptırabilir ve daha sonrasında oluşan atık yağı sizin firmanızdan çıkışı yapılması gerekmektedir.
 
Büşra ORHUNYağ değişimini yapan firmanın o atıkla ilgili lisansı yok ise tesisinizden alıp götüremez, @Cem Yılmaz hocamın da yukarıda bahsettiği 3 seçenekten birini yapmanız gerekmektedir. Netice olarak tehlikeli atık fabrikanızda oluşmakta olup o atık sizin sorumluluğunuz altındadır. Bundan dolayı MOTAT üzerinden atığınızı geri kazanım veya bertarafa göndermeniz gerekmektedir.
 
Herkese merhaba, yağ konusu ok sanırım :) @Büşra ORHUN, Klima bakımlarından çıkan hepa filtreler tehlikeli atık kapsamında değerlendirilerek ve 15 02 02 atık koduyla bertaraf ettirilmelidir. İyi çalışmalar.
 
Üst