• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ISO 9001 hakkında sorularınız

Metin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ağustos 2009
İyi günler Arkadaşlar ISO ve TSE hakkındaki sorularınız ve sorunlarıza elimden geldiği kadar çözmeye çalışacağım bana iletmeniz yeterli !!!
 
9001'de mevcut bir prosedür var. 14001 ve 18001'de de oluşturmam gerekiyor. 9001 ile entegre olmayan bir sistem için yeniden mi hazırlanmalı, mutlaka 9001'de düzenleme ile ortak doküman mı kullanılmalı.
 
2 sistem içinde ayr ayrı "dokümanların kontrolü" prosesi saçma geliyor ama entegre değil 9001 ile, hepsi varsa entegre olmak şart mı diye de sorayım.

entegre doküman hazırlamak bayağı uzun sürecek zorunlu değilse hazırlamamayı tercih ederim, çünkü kalite bölümüyle bir araya gelmek gerekecek tüm dokümanlar yenilenecek, şu anda müşteri denetimlerimiz var, kalite ile çalışma şansım yok, 14001 denetimim de Kasım'da
 
size kalmış entegre haricindeki bir sistem pasif sistem olup hantal bir yapıdan ileriye gitmeyecektir. Bir taşta 3 kuş vurmak varken 3 taş ile 3 kuş vurmak arasındaki farkı verimlilik ve performans açısından düşünün .
 
ileride yapılır tabi ama şu anda uzun bir işlem, denetim bittikten sonra işler rahatlayınca bir araya gelir bu konuyu çözeriz. şimdilik 2 kuş ben vurayım tek taşla.
 
merhaba arkadaşlar
bi geri dönüşüm firmasında çalışmaktayım. Kangal boru üretimine başladık ve tse belgesi almamız gerekiyor. anladığım kadarıyla ilk olarak ISO 9001 belgesini alıp daha sonra TSE e başvurmamız gerekiyor. Bu süreçte nasıl bir yol izlemem gerekiyor. bilgisi olan var ise yardımcı olursanız çook sevinirim :)
 
Tugba Hanım,
TSE den yeterlilik, uygunluk ve hizmet belgeleri m yoksa sadece ISO 9001:2008 mi alacaksanız. Firmanıızın KYS sisteminin olması TSE den alınacak her türlü belge için işinizi kolaylastıracaktır. TSE nin istemiş oldugu kriterler 9001 gereklilikleri ile paraleldir. TSE ile irtabata gectıgınızde ilgili kısımdakı görevliler sizi yönlendirecektir. Gerekli şartnameleri de ordan temin edersiniz.
 
Ali Bey merhaba,

ürün belgelendirmesi yapmak istiyoruz ve konu ile ilgili TSE ile görüştüm öcelikle kalite standardını oluşturmamız gerektiğini söylediler. istenilen standartlar sizinde söylediğiniz gibi ISO 9001 ile paralel. ancak ıso 9001 belgesini almak için nasıl bir yol izlemem gerektiğini tam olarak bilmiyorum malesef. yaptığım araştırmalara görede uzun ve zor bir süreç gibi geldi bana :( nasıl bir yol izlemem ve nerden başlamam gerekli bu konuda yardıma ihtiyacım var.

ilginiz içinde çook teşekkür ederim.
 
Merhaba Tugba Hanım,

Bu şekilde yazarak anlatmak zor ama ben kısaca şu şekilde özetleyim;
Konulardan uzak olmanız veya daha sistemler kurmamışsanız yolunuz bayagı uzun meşakatli görünüyor. Zaman kısıtlığı var ise iyi bir danışmanla çalışmanızı öneririm. Eğer öyle bir şansınız yok ise;

1. adım: Öncelikle şirketinizi organizasyonunu faaliyet konularını ve yükümlü olduğunuz mevzuatları fotograflamanızı öneririm.
2. Adım :ISO 9001:2008 KYS sartlar 19011 iç tektik standartlarını TSE den tedarik edin. Ayrıca ürün uygunluk ıcın ıstenen sartnamelerı, ürününüzle ılgılı standartları da temin etmeyi unutmayın. Standartları ıyıce okuyun ve yorumlamaya calısın. Sistem çalışmaları ıle paralel olarak KYS ve iç tetkik var ise kalibrasyon eğitimini mutlaka alın.
3.Adım: Şirketinizin politikasını oluşturun yönetim onayı müteakip ilgili yerlere asın. Üst yönetim tarafından Kalite yönetim telsimcisi atamasını yapın ve deklare edin.
4.Adım: Süreç / bölümleri oluşturun Sürec etkılesımlerını belirtin. İlgili performans kriterleri oluşturarak süreç haritalarını cıkarın.
5.adım Şirketinizin kalite yönetimini özetleyen kılavuz niteliğindeki Kalite El Kitabını olusturarak dokuman sevısenı belırtın. İlgili kısımlara oluşturacagınız dokumanları refere edın.
6.adım organızasyon olusturarak görev sorumluluk ve nitelik profıllerını cıkartın
7.Adım KYS standardına göre zorunlu olan prosedürleri dökümante ediniz Bunun haricindeki ihtiyac duydugunuz şirketinize has prosedürleri ister talımat, ister surec seklınde de ıafade edebilirnizi.
8. adım sistemin ihtiyacı olan form, talimat sartname ve listeleri oluşturun
9. adım :Sistem gereği KYS planlanlarını ( eğitim, iç tetkik kalibrasyon bakım vb) planlayın gerekli dagıtımlarını yapın.
10. adım: dokumanları onaylatın kontrollu kopya ile ilgili ibrimlere dağıtımlarını yapın.

Uygulama;
TSE agırlıklı olarak ürün ve proses denetımı uzerıne yogunlasacaktır. Dolayısyla tedarikçilerini girdi proses ve fınal kontrollerını yapmanız gerekmekte. Ürünle ilgili gerekli testleri yapıp güvence altına almanız önem arz etmekte.
İç tetkikler
Eğitimler
YGG toplantı kayıtları
kalibrasyon raporları
girdi kontrol
proses kontrol raporları
Bakım planları ve bakım raporları
Onaylı ted listesi
ürün agacları kontrol planları iş akışlar
Ürün performans test sonucları
Ürün teknik dosyası

Bu kayıtların tamamlanması ile uygunluk beyanlarını alabilirsiniz.
 
ali bey merhaba,
malesef danışmanlık firması ile çalışma şansım yok malum iş veren gibi iş veren danışmanlık firmasına soğuk bakıyor. verdiğiniz bilgiler için çook teşekkür ederim.

peki ıso belgelesi almadan TSE den ürün belgelendirmesi yapabiliyor muyuz ?
 
TSE isteklerini karşılayabiliyorsanız yapabilirsiniz. TSE den ilgi standardı ve soru listelerini tedarik edip üzerinden giderseniz iyi olur. Yukarıda açıklamış olduğum raporları sunmanız gerekli
 
selamlar. konuyu hortlatmış olucam ama bu kategoriye yazmam gerekir diye düşündüm. bir şirkette, tesiste ya da vs'de kalite ve çevre yönetim sistemleri temsilciliği yapabilmem için sertifika mutlaka gerekir mi? yoksa bu şirketlere göre değişen bir durum mudur? sertifika gerekiyorsa nasıl bir sertifika gerekir? şu "8 sertifika 200 tl" falan gibi eğitimlerin sertifikalarının geçerli olacağını pek sanmıyorum açıkçası. bu bahsettiğim görevi 5 yıldızlı bir otelde yürüten çevre yüksek mühendisi bir abim, yaşadığım ilin ticaret ve sanayi odasının eğitimlerinin faydalı olacağını söylemişti, daha doğrusu o eğitimlerin kaliteli olduğunu söylemişti. bir de daha yüksek miktarlara bu eğitimleri veren kurumlar var, yüksekten kastım 1500-2000 tl gibi miktarlar. o eğitimler ve sertifikaları geçerli olur mu? ya da çok gerekli mi? bir de tse'nin eğitimleri var, onlar hakkında hiç bilgim yok, şu an askerde olduğum için pek araştıramıyorum da. son olarak da şunu sorayım; bu bahsettiğim görev için iç tetkik eğitim almak mecburi mi? bu sorularımı yanıtlarsanız ve beni bu konularda aydınlatırsanız çok sevinicem.
 
Ben bu işlerden hiç anlamam ama herhangi bir sertifikam yok bulunduğum tesis yeni iso 9001 başvurusu yaptı beni temsilci gösterdiler belge sertifika soran da olmadı. Ama görüşüm şöyle ki bu işi yürtüceğin tesis almak için almıyorsa o belgeyi eğitimler şart bence çünkü doküman, uygulama derken baya kalabalık bir evrak işi.
 
Merhabalar; Ben de bir şirkette çevre mühendisliği ile birlikte Kalite Yönetim Temsilcisi olarak çalışmaktayım. Öğrenci iken dediğin gibi 8 tanesi 200 TL olan eğitimlerden aldım. Hatta 8 alana 1 bedava kampanyası vardı 9 tane aldım :D Fakat bana bu işi verdiklerinde bilgim sıfırdı. Benim avantajım yanımda bana destek olan insanlar vardır bu konuda. Firmalar şu an için Kalite Yönetim Sistemleri için bir personel istihdam etmek yerine mevcut kişilere görev veriyor (genelleme). Alacağın 8 sertifikanın sana bir şey katacağını düşünmüyorum. Eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan KALDER eğitimleri var incelemeni tavsiye ederim. Firmam işi öğrendiğimi düşünüyor ve beni şimdi bahsettiğim eğitime göndermek istiyor. Bu arada diğer 9 sertifikayı şirketime gerek duyup vermedim bile. Bu konuda bir yardıma ihtiyacın olursa yazabilirsin.
Kolay Gelsin.
 
anlıyorum. yanında staj yaptığım çevre mühendisi de bu işleri kendisi öğrendiğini söylemişti. demek ki aman aman sertifika, belge vs gerektirecek bir iş değil. artık iş ilanlarında bu işleri yapacak çevre müh. arayan firma çok. ben de o ilanlar için merak ediyordum bu konuyu. eğer bu işi girdiğim firmada tek başıma yapacaksam illa ki bu işin eğitimini ya da belgesini almış olmamı isterler gibi geliyor bana, bilmiyorum siz nasıl düşünürsünüz..
 
Eğer bu işi sizden tek başınıza yapmanızı isteyecekler ise muhtemelen tecrübe ya da belge isteyeceklerdir. Şunu da ayrıca belirtmek isterim, bazı işletmelere gidiyorum ve koleksiyon yapar gibi duvarlara kalite belgeleri asıyorlar. Ben bir toptancı da gördüm en son. Bütün kalite belgelerine sahipti. Dayanamadım ve sordum, belgeleriniz kapsamına ne çalışmaları yapıyorsunuz diye. Ucuzdu aldım dedi. Bu sadece bir örnekti. Bunu yapan büyük firmalar olduğunu da biliyorum. İç tetkik, dış tetkik, uygunsuzluk, vb. gibi kavramları dahi bilmiyorlar. Benim çalıştığım firmada yeterliliğimiz ingiltere akreditasyonlu. Her yıl 1 hafta süren dış tetkik geçiriyorum ve en ince noktasına kadar. Bana kalırsa kalite yönetim sistemleri ikinci bir sorumluluk olmamalı. Başlı başına yoğun bir süreç.

Benim izlenimlerim bu kadar. Umarım bir faydası dokunmuştur.
 
Üst