• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ISO 9001 hakkında sorularınız

Metin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ağustos 2009
İyi günler Arkadaşlar ISO ve TSE hakkındaki sorularınız ve sorunlarıza elimden geldiği kadar çözmeye çalışacağım bana iletmeniz yeterli !!!
 
@serkanuzunnn

Entegre El Kitabını henüz tamamlayamadım. Sistemim entegre değildi dolayısıyla sıfırdan bir sistem kuruyorum. Revizyon için dokümanlarımın büyük çoğunluğunu tamamladım. Şimdilerde de bunu el kitabına yediriyorum fakat tamamlayamadım. Hazırladığım matris vardı oradan faydalanabilirsiniz. Tamamen onun üzerinden gideceğim. Tamamladığımda paylaşırım tabi ki.
 
valla benim eski sistem entegre istersen onu gönderebilirim ama yeniyi çok fazla anlayamadım birde şirkette posizyonum değişti kalite ile çok ilgilenemedim unuttum herşeyi..
 
Gönderirseniz incelerim şuan yabancı kaynaklardan faydalanıyorum, zaman kazandırır mutlaka. El kitabı zorunluluğu kalktığı için öncelikle dokümantasyonumu tamamladım. Dediğim gibi bittiğinde yüklerim fakat aciliyeti varsa da takıldığınız yerlerde elimden geldiğince anlatabilirim.
 
mail adresi verirseniz size komple entegre sistemi (kalite el kitabı,prosedürler) atabilirim

ESKİ ENTEGRE SİSTEM BÜTÜN DÜKÜMANTASYONU MEVCUTTUR

@Esra Şahin isg ve cevre risk analizini ekli dosyada bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • ISO-9001-2008.rar
    11.9 MB · Görüntüleme: 196
  • PR.04-FR.04 İş Güvenliği ve Çevre Risk Değerlendirme Tablosu.xls
    758 KB · Görüntüleme: 185
@serkanuzunnn

Çok teşekkürler. Bu doküman yeterli dediğim gibi bir eksiğim kalmadı sadece entegre sistem haline getiriyorum. Buradan mantığını alıp 2015 versiyonuna göre tamamlayacağım.
 
isterseniz yeni sistemde risk değerlendirme (sistem için) gönderebilirim ama sistemi komple kurduktan sonra bana da komple sistemi gönderirseniz.
 
Risk ve fırsatları biraz açıp örnek verebilecek birileri var mı?
 
süreç bazlı yaptığınız işin risk ve fırsatlarını belirlemelisiniz. yaptığınız iş hem risk hem fırsatta olabilir. örnek verelim kesimde tezgahta bor yağ kullanılması risktir. çünkü kimyasaldır ve dökülme sızma ihtimali vardır. toprak kirliliğine neden olur. ama aynı zamanda fırsattır çünkü bor yağ kullanarak tezgahta kullanılan testerenin kullanım ömrünü artırıyorsun.
 
bunu dokümantasyona dahil edeceğiz ya prosedürlerden planlardan hepsine mi dahil edicez
 
işletmenizdeki tüm işlemler için tüm prosesler için risk fırsat tablosu oluşturmalısınız. örneğin kalıp atölyesi için ayrı kalite kontrol için ayrı. süreç ve proses bazlı olmalı. saten denetcilerde gittikleri bölümlerde szin risk ve fırsat tablonuzu görebilirmiyiz diye soruyor.
 
@serkanuzunnn Göndermiş olduğunuz Entegre El Kitabını incelediğimde sadece ISO 9001 hususlarına değinilmiş. Hazırlarken sadece 9001 Standandardını mı baz alıyorsunuz?

Demek istediğim; 14001 standardındaki 8.2 maddesinde Acil Durum gibi maddeleri göremedim gözümden kaçmış olma ihtimaline karşı tekrar sormak istedim.
 
@mcelebi
Risk ve fırsatlar; süreç bazlı, proje bazlı, departmana özel ya da geneli kapsayacak şekilde yapılabilir. Öncelikle kuruluşun iç ve dış unsurları belirlenmeli. Firma olarak nelerden etkileniyorsunuz?
İç ve dış unsurlara örnek olarak şunları verebilirim:
İç unsurlar; kurumsal itibar, finansman, üretim, stok miktarları, yeni ürün, malzeme temini, insan kaynakları, kalifiye personel, raporlama, müşteriler, denetim, tedarikçiler, eğitim, güvenlik zaafiyetleri, sertifikasyon, sabotaj, çalışan memnuniyeti, tatbikatlar vb.
Dış unsurlar; çevre, coğrafya, teknoloji, doğal afetler, uluslararası antlaşmalar, ekonomik beklentiler, rakipler, müşteriler, alternatif sektörler, yasal düzenlemeler, tedarikçiler, medya, devlet politikaları, sertifikasyon, sabotaj vb.

Örnekler de şunlar olabilir:

Durum/tehlike: server'da dosya yedeklemesi yapılamaması/yapılmaması
Risk: güvenlik zaafiyetleri, virüsler, veri kayıpları
Risk yönetim faaliyeti: yedekleme ünitesi kurulmalı ve virüsler için de güvenlik duvarı oluşturulmalıdır.

Durum/tehlike: teknolojinin hızla artması
Risk: kullandığımız yazılımları geliştirememe, ayak uyduramama, müşteri beklentilerini karşılayamama
Risk yönetim faaliyeti: AR-GE çalışmalarına yeterli ve doğru kaynak ayrılması

Durum/tehlike: malzeme temininde dışa bağımlılık
Risk: hızlı sonuç alamama, zaman kayıpları
Risk yönetim faaliyeti: yurtiçi malzeme temini için kalite maliyet hesaplamaları yapılması, yerli malzemeye yönelme

Risk ve olasılıkların büyüklüğü belirlenir, aksiyon planlanır ve riskin büyüklüğü düşürülmeye çalışılır. Eğer düşüremiyorsanız kaynaklarınızı buraya aktarmanın bir anlamı olmaz. Zaten en başta risk ve fırsatları belirlerken sonuç odaklı olmanız gerekiyor. Yani, çok büyük riskler bulup oraya kaynak ayırıp (adam, para, zaman) boşa vakit harcanmaz. Gerçekten riskin büyüklüğünü düşürebileceğinizi anladığınız riskler üzerine yoğunlaşmalısınız.
 
@Esra Şahin
esra hanım merhaba;
kalite konusundaki bir kaç konu başlağında faydalı paylaşımlarınızı gördüm bende aynı şekilde 14001:2015 entegrasyonu yapıcam ilk defa kalite konuları ile ilgileniyorum nereden nasıl başlayacağımı bilemez iken rastladım paylaşımlarınıza. tamamladığınız dökümanları etiklik çerçevesinde paylaştığınız bir başlık var mıydı. bana da hız kazandırması adına faydalanabileceğim bir örnek olması adına link yada yön gösterebilirseniz sevinirim.
 
@rüyadönmez

Merhaba Rüya Hanım,
Öncelikle başarılar dilerim. Zor fakat anlaşıldığında çok işler bir sistem ISO'lar. Tamamladığım dokümanları paylaşmak yerine takıldığınız yerde sorularınız akabinde paylaşım yapmayı yeğlerim Rüya Hanım. Nedenini soracak olursanız da; ISO ne yapılcağını söyler fakat nasıl yapılacağını söylemez. Bu nedenle firma bazlı düşünüp en iyi yolu sizin bulmanız sisteminizi daha işler ve kalıcı kılacaktır.
Konu ile alakalı 9001:2015 versiyonu ile ilgili prosedür, formlar var elimde taslakları (ingilizce olarak) Bunların paylaşımını yapabilirim. 14001 de de paralel ilerliyor zaten.
 
@Esra Şahin
esra hanım bu konudaki paylaşımlarınız yorumlarınız vs den konuya baya hakim olduğunuzu görüyorum bu eğitimleri nereden aldığınızı öğrenebilir miyim önceliikle. aldığım eğitim standardı okumayı öğretmeye yönelikti, uygulama konusunda yeterli örnekleme olmadığı için nasıl yapılacağı çizgisini oluşturmadı bu sebeple içerik belirlemek oldukça güç, belki bir eğitim daha almak daha faydalı olabilir.
 
Üst