• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ISO 9001 hakkında sorularınız

Metin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ağustos 2009
İyi günler Arkadaşlar ISO ve TSE hakkındaki sorularınız ve sorunlarıza elimden geldiği kadar çözmeye çalışacağım bana iletmeniz yeterli !!!
 
@rüyadönmez

Konuya hakim olmaya çalışıyorum diyelim Rüya Hanım :) Ben bu işi yaklaşık iki senedir yapıyorum. Eğitimi alalı çok olmadı diyebilirim. Tüv Nord (İstanbul) firmasından eğitim aldım. Bu konuda yabancı kaynakları takip etmeye çalışıyorum. Linkedin platformunda ISO gruplarında tartışmalar vs. oluyor. Konuyu derinlemesine anlayabilmek adına onları takip ediyorum.
Her bir konuyu okudukça da daha farklı ufuklardan bakabiliyorum olaya. Çok bildiğimden değil, bilmeye olan isteğimden bu kadar yorum ve paylaşım :)
Doküman içeriği olarak belki başlarda sade olabilir fakat ihtiyaçlar çıktıkça geliştirme ihtiyacı duyacaksınız zaten. Olabildiğince çok kaynaktan faydalanmaya çalışın bu konuda.
 
@Esra Şahin

Merhaba; öncelikle kolay gelsin. Sadece el kitabı değil isterseniz doküman hazırlama zorunluluğu da kalkmış gibi görünüyor. Merak ettiğim bir konu vardı. Kalite politikası ve Kalite Hedefleri dokümanının doküman numarasını bir prosedürden mi vereceksiniz yoksa sistem dokümanınızda kalite politikası diye bir doküman türü mü olacak.
 
@rüyadönmez
@benolursem

Merhaba,
Doküman hazırlama zorunluluğu derken el kitabından bahsediyorsanız evet kalktı. Fakat ben sistemimi el kitabı ile daha sağlam tutmak istediğim için kullanacağım.
Sistemimde Entegre Yönetim Sistemleri Hedefleri ve Entegre Yönetim Sistemleri Politikaları olmak üzere iki ayrı numaralı doküman var. bunun herhangi bir prosedürü de yok zaten sistemimde.
 
Eskiden zorunlu prosedürler vardı. onlar kalkınca aslında tüm dokümantasyon hazırlama zorunluluğu kalktı. Eğer isterseniz hiç bir şey hazırlamak zorunda değilsiniz. Hedef ve Politika tıpkı bir kek veya prosedür gibi numara almış sanırım sizde. genellikle tekli sistemlerde politika kek in bir formu olarak verilir.
 
Merhaba,
Değişikliklerin Kontrolü Prosedürü oluşturan var mı? Hangi konulara ne ölçüde değinilmesi gerektiği konusunda kararsız kaldım.
 
@Esra Şahin
Ben yeni bir işe başladım, çevre mühendisiyim.
basladım pozısyon entegre yönetim sistem sorumlusu.
çevre ve kalite yönetimini yürütücem.
nereden baslamam gerekiyor, ilk kez bu işleri yapacağım yardımcı olabılırsenız sevinirim :)
teşekkürler
 
Hayırlı olsun öncelikle :)
Bu işe şuradan başla demek inanın çok zor çünkü değişken çok fazla. Öncelikle firmayı her anlamda tanımanızı tavsye ederim. İş akışları yok ise tek tek gezerek iş akışlarını oluşturmanız prosesleri anlamanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte firma kültürünü de iyi ve çabuk anlamanızı tavsiye ederim. İstisnasız her departman ile çalıştığınız için bu değerler çok önemli.
Evraksal boyutta bakacak olursak da öncelikle bu konuda eğitim almanız şart diyebilirim. Sonrası da şuan firmanızın kurulu düzenine ve evraksal boyutuna bağlı olarak gelişecektir zaten.
 
@Esra Şahin
Sektör Baskı sektörü matbaa gibi düşünebiliriz.
atıksu kısmına da ben bakıyorum zaten.
bunun dışında prosesleri anlamaya çalışıyorum
şuanda firmanın çevresel boyutlarına bakıyorum,potansiyel kirlilik yaratacak kısmına.
ayrıca firmanın iso 9001:2008 belgesi var bunun güncellenmesi gerekiyor sanırım 15 eylüle kadar.
neler yapılması gerekiyor ?
 
evet standart revize oldu geçiş yapmanız gerekmekte. Forumdan ilgili konulardan takip edebilirsiniz. Neler yapılacağı hakkında bir çok bilgiye ulaşırsınız.
 
@Esra Şahin
Esra Hanım merhaba. Yapmış olduğunuz paylaşımlarınızdan sizin Kalite Yönetim Sistemleri hakkında geniş bilgi sahibi olduğunuzu farkettim. Öncelikle yeni kurulan bir şirkette yeni işe başlamış bulunmaktayım. TSE'ye ürün belgelendirme başvurusunda bulunduk ancak bizden asgari kalite yönetim sistemi şartlarını sağlamamız isteniyor. Bu bağlamda:
1- Ltd şirket ve yeni kurulduğu için personel sayımız az. Görev atamaları konusunda aklım karıştı. Aynı kişiyi farklı proseslerin sorumlusu gösterebilir miyim?
2- Her prosedürü, talimatı oluşturmam gerekli midir? Örneğin Müşteri Şikayetleri Karşılama Talimatı gibi. Denetim sırasında TSE belgelendirme yapacağı ürün/ürünler kapsamında hangi prosedür yada talimatları hazırda bulundurmamı bekleyecektir?
3- Bir de yeni kurulan bir şirket olduğu için dökümante edilmiş kayıtlar bulunmamakta.
Çevre mühendisiyim ilk kez böyle bir süreci yöneteceğim, nereden başlamam gerektiği ve nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda kafam çok karışık ve zamanım az.
 
@Seyda_

Merhaba @Seyda_ ,
Öncelikle iyi düşünceleriniz için teşekkür ederim, konuştuğum çok bildiğimden değil öğrenmeye,araştırmaya ve fikir paylaşımına olan ihitiyaçtan diyelim :)
TSE ürün belgelendirme konusunda ISO Standardının maddelerinden gider. Hatta ISO belgeniz var ise denetim esnasında onun da bir kopyasını alır. Sizin şuan yapmanız gereken asgariler için Ürün Belgelendirme denetimi yapacak olan denetmeniniz sistem üzerinden atandıysa ondan kontrol edilecek evraklar listesi istemenizi tavsiye ederim.
Yoksa tamamlamanız gereken çok konu olacak en azından ön bilgi almanızda fayda olur. Evet Müşteri şikayetleri için prosedür oluşturmanız ve müşterilerinize uyguladığınız memnuniyet anket verilerini de sunmanız gerekecek.
Bunun gibi bir çok kayda ihtiyacınız olacak. Vaktiniz ne kadar var?
 
@Esra Şahin ISO Belgemiz yok olsa daha kolay ilerleyecekti bu süreç. Yaklaşık 3 hafta gibi bir zamanım var ürünün olabildiğince hızlı piyasaya sürülmesi istendiği için. O zaman ben önce denetmen ile bağlantıya geçip buna göre bir yol izlemeliyim. Aynı zamanda kayda alabileceğim verilerin oluşmasını da beklemem gerekecek anladığım kadarıyla.
Esra hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. :)
 
@Esra Şahin
esra hanım merhaba;
öncelikle emeğinize sağlık, tam olarak inceleyemedim fakat başta dikkatimi çeken bir husus oldu paylaşmak istedim. 18001:2007 versiyonu diye yer alıyor el kitabınızda, fakat 18001:2014 versiyonu olduğunu hatırlatmak istedim.
 
Arkadaşlar merhaba, yeni mezunum ve şu süreçte belge işlemlerini hallediyorum. Istanbul için nereden alabilirim öneriniz var mi acaba? Bir de bazi yerler paket şeklinde veriyor eğitimi, 9001 18001 14001 birlikte. Bu şekilde almak bir fayda sağlar mı yani öğrenebilir miyim tam anlamıyla? Eğer ayrı ayrı almami tavsiye ederseniz önce hangisinden başlamam daha doğru olur?
 
Üst