• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ito, plastik sanayicisinin ‘davlumbaz’ derdini bitirdi ???

Nihal Ş. Aksoy

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2013
Şehir
İstanbul
Firma
DUO ÇEVRE ARITMA SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
Aşağıdaki haberin doğruluğu ile ilgili bilgisi olanınız varsa paylaşmasını rica ediyorum.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


İTO Kauçuk Meslek Komitesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdindeki girişimi olumlu sonuç verdi. Böylece, İstanbullu sanayicinin estrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinde davlumbaz kullanma zorunluluğu bitti.
SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi, İstanbullu plastik sanayicisini davlumbaz derdinden kurtardı. Komitenin, bu uygulamanın kaldırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurusu olumlu sonuçlandı. Böylece; yaklaşık 2.5 yıl önce, İstanbul İl Çevre Müdürlüğü’nün başlattığı, plastik sanayicisinin ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinde davlumbaz kullanma zorunluluğu ortadan kalktı.

İSTANBUL’DA ZORUNLUYDU!
Plastik sanayicisi, ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerini artık davlumbazsız çalıştırabilecek. İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Cebeci, “İstanbul’da bazı sanayi tesisleri için zorunlu tutulan bu uygulama, bir yönetmeliğe dayandırılarak başlatılmıştı. Ama bu yönetmeliğin yalnızca İstanbul’da uygulandığını, diğer illerde uygulanmadığını da Bakanlığa yaptığımız girişimler sırasında öğrenmiş olduk” dedi. Cebeci, İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi’nin elbirliği ile konunun üzerine gittiğini dile getirerek, “Bu gereksiz ve ekstra maliyet yükü getiren bir zorunluluktu. Çok şükür kurtulduk. Bunun için komitemiz elbirliğiyle çalıştı. Sektör üyeleri olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bilirkişi raporu aldık. Yurtdışından mühendisleri inceleme gezileri için davet edip, AB kriterleri doğrultusunda uygulamalarla eşleştirmelerini istedik. AB’de de böyle bir uygulama olmadığını öğrendik. Plastik sanayici ve üreticisi üyelerimiz derin bir nefes aldı. Çok şükür haklı olduğumuzu kanıtladık ve bu sorundan kurtulduk” şeklinde konuştu.

Avdagiç: Gereksizdi ve maliyetliydi…
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Plastik Kauçuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Şekib Avdagiç, “Plastik sanayicisinin ekstrüzyon ve enjeksiyon üniteleri emisyon çıkışı olmayan birimlerdir. İleri teknolojilerde üretim yapan fabrikalarımızın her birimi ileri donanımlarla çalışmaktadır. Bu nedenlerle davlumbaz kullanılması gereksizdi. Bu uygulama, ayrıca, hem ekstra yatırım hem de ekstra enerji anlamını taşıyordu. Komitemiz, hem İstanbul Çevre Müdürlüğü’ne hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Girişimimiz olumlu sonuçlandı” dedi.

Demir: İTÜ’ye rapor hazırlattık
İTO Plastik Kauçuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hava Demir, şöyle konuştu: “İstanbul Çevre Müdürlüğü, ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinin üstüne davlumbaz sistemlerinin yapılmasını talep etmişti. Bir plastik fabrikasında en az 100 makine bulunduğunu varsayarsak, bu talep 100 davlumbaz ve 100 baca çıkışı anlamını taşıyordu. Makinelerimizin bu basit tekniğe ihtiyacı yok; zaten kendi temizliklerini otomatik olarak ve ileri sistemde yapıyorlar. Ayrıca ekstrüzyon ve enjeksiyon ünitelerinde organik çözücü kullanılmaz; dolayısıyla dışarıya çıkan bir emisyon söz konusu değildir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir bilirkişi heyetine rapor hazırlattık. Avrupa’da da bu uygulamanın olmadığını zaten biliyorduk. İstanbul Çevre Müdürlüğü’ne ve Bakanlığa başvurduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, talebimizi olumlu karşıladı ve bu uygulama nihayet kaldırıldı.”
 
ITO ya mail attım, yasal dayanağını sordum. Çünkü bahsi geçen plastik ve kauçuk üretim tesislerinin kapasitesi oldukça büyük, benim firmalarım ise oldukça küçük boyutlarda bunlarla kıyaslandığında. Bu durumda yine de davlumbaz şart değil mi? Mevzuat ve uygulama her zaman tutarlı olmuyor son kararların şahısların insiyatifinde olması nedeni ile....
 
Üst