• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iyon Değiştirme ile Sertlik Giderimi

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
1. DENEYİN AMACI
Sertlik gidermede iyon değiştirme yönteminin anlaşılması amaçlanmaktadır.

2. DENEYİN ANLAM VE ÖNEMİ
İyon değiştirme arıtılacak su içerisinde bulunan bir iyonun adsorbantta bulunan bir diğer iyonla yer değiştirmesidir. Ca+2, Na+, Fe+2 ve Mn+2 gibi katyonların diğer bir katyonla değişimine katyonik iyon değiştirme, SO4 -2, NO3- gibi anyonların değişimine ise anyonik iyon değiştirme adı verilir. İyon değiştirme amacıyla reçineler ve aktif karbon en çok kullanılan adsorbantlar olmasına rağmen son yıllarda ucuz olması nedeniyle zeolit vb. doğal minerallerin kullanımı artış göstermiştir. Tekstil sanayinde boyama amaçlı olarak en çok azo reaktif boyalar kullanılmaktadır. Reaktif boyalar negatif yüklü iyonlara sahiptir. Boya giderimi için kullanılan en uygun maliyetli adsorbant zeolittir. Zeolitler ise çoğunlukla negatif yüklü olduklarından reaktif boyalarla direkt teması sonrasın boya giderimi pek olmamaktadır. Boya giderimini sağlayabilmek için öncelikle zeolit yüzeyinin katyonik sürfaktanlar ile kaplanması gerekmektedir. Yüzeyi katyonik surfaktanlar ile kaplanmış zeolitin negatif yüklü reaktif boyaları giderim esası aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.

Devamı Ektedir
 

Ekli dosyalar

  • IYON DEĞİŞTIRME ILE SERTLIK GIDERIMI.pdf
    175.3 KB · Görüntüleme: 506
İyi Günler Fatih Bey -İyon değiştirme prosesinde karbondioksit uzaklaştırma(gazsızlaştırma) neden yapılır?
sorusunun cevabını arıyorum googlede aradım net birşey bulamadım yardımcı olursanız sevinirim...
 
Pardon alttaki -... yardım etmiyorum ifadesini okumadan gönderdim siteye yeni üye olduğum için kuralları yeni yeni öğreniyorum kusura bakmayın
 
Doğru yerdesiniz Seher hanım merak etmeyin. Bu mesaj vasısatı ile tekrar hatırlatayım. Bana Özel Mesaj gönderilerek sorulan sorulara yardım etmiyorum. Lütfen forumun ilgili başlığını kullanın bilgilerden herkes yararlansın. Bu genel bir duyurudur. :)
 
Suyun agresifliğini gidermek ve ph'yı yükseltmek için CO2 giderimi yapılır. İstenen su kalitesi önemliyse Kostik gibi ph yı yükseltecek dozajlamalar tercih edilmez çünkü çıkış iletlenliğinde yükselmeye sebep olur. Bu yüzden Degazör sistemleri CO2 giderimi için sıkça kullanılan sistemlerdir..
 
Üst