• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Jeneratör atık yağları

t.ozcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Kasım 2010
Arkadaşlar Jeneratör Yağları, motor yağları kapsamında mı yer almaktadır? Öyleyse hangi atık kodu ile taşınabilir ve en önemlisi jeneratör yağları, atık yağ taşıma lisansına sahip bir firma tarafından mı yoksa PETDER tarafından mı taşınabilir?

Teşekkürler...
 
Jeneratör yağları motor yağı kapsamındadır. Özellikle 13 02 kısmına bakın. Atık yağınızın analizini yaptırın. Kategorisine göre I. veya II. kategori yağlarınızı lisans almış herhangi bir firmaya gönderebilirsiniz.
Lisanslı firmalara
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
linkinden ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
Erman Bey cevabınız için öncelikle teşekkür ederim. Sizin de bahsettiğiniz üzere geçen sene jenaratör yağlarının analizini yaptırıp lisanslı firma ile taşınmasını işlemini gerçekleştirmiştik. Fakat bu sene Aralık ayı gönderimlerinin gerçekleştirilmesi sırasında yaptığım araştırmada motor yağlarını almaya tek yetkilinin PETDER olduğu bilgisini aldım. Bu nedenle diğer meslektaşlarımın bu konuda nasıl bir yol izlediklerini öğrenerek kendime doğru bir yol bulmaya çalışıyorum.
 
Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 9 – (1) Atık yağ üreticileri,
a) Atık yağ üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almakla,
b) Atık yağ analizlerini 15 inci maddeye uygun olarak yapmak veya yaptırmakla, atık yağları kategorilerine göre ayrı ayrı 18 inci maddede belirtilen şekilde geçici depolamakla,
c) Tesisten kaynaklanan farklı kategorideki atık yağları birbirleriyle, PCB ve diğer tehlikeli atıklarla karıştırmamakla, tehlikeli atıkla kirlenmiş yağların bertarafı için Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uymakla,
ç) (Değişik:R.G-30/3/2010-27537) (1) Atık yağların taşıma lisansı almış taşıyıcılar vasıtasıyla çevre lisanslı işleme ve bertaraf tesislerine gönderilmesini sağlamakla,
d) Atık yağların tesis dışına taşınması durumunda Ulusal Atık Taşıma Formunu doldurmakla,
e) 26 ncı maddeye göre kayıt tutmakla ve EK-2’de yer alan Atık Yağ Beyan Formunu doldurarak takip eden bir sonraki yılın Şubat ayı sonuna kadar il çevre ve orman müdürlüğüne göndermekle,
f) (Değişik:RG-31/7/2009-27305) (1) Atık yağların taşınmasında üretici ile işleme veya bertaraf tesisi işletmecisi arasında uyuşmazlık çıkması halinde, bu uyuşmazlık giderilemezse on beş gün içinde uyuşmazlığı il çevre ve orman müdürlüğüne bildirmekle, bu süre içinde uyuşmazlığa konu olan atık yağları kendi depolarında muhafaza altına almakla,
yükümlüdür.
 
@senoz

Atık yağın bakım yapan firmaya verilmesi doğru değildir. Oluşan atık yağ motor yağı değilse kategori analizi yaptırılarak çıkan sonuca göre geri kazanım ya da bertaraf tesisine gönderilmelidir.
 
Merhaba tesiste çıkan jeneratör atık yağını yetkili firma alarak atık yağ bilgilendirme tutanağı verdi. İmha için teslim aldığını belirten bir tutanak. Bu konuda bildirim yapılması gerekli midir?

Desteğiniz için teşekkürler.
 
bildiğim kadarıyla ulusal atık taşıma formu var. bu işler için bunun doldurulması gereklidir. il müdürlüğünden temin edebilirsiniz.
 
@gizemsas
@Aydın Demirel

Ulusal atık taşıma formu kaldırıldı. Artık Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden MOTAT uygulaması ile atık gönderimi yapılacağı zaman taşıma talebi oluşturuluyor. Sistemde oluşturulan taşıma kontrol numarası atık taşıma firması tarafından yanında getirdikleri tablet üzerindeki programa giriliyor. Bu şekilde atık gönderimi yapılmış oluyor.
 
@orangehead026
Motor yağlarını almaya yetkili tek firma petder ve bu firma kendi analizini kullanarak 2. kategori olarak alıyor.
 
@Hamza Ay
@Hamza Ay sanırım yanlış anladınız. Atık beyanından bahsetmedim ben atık gönderiminden bahsettim. Ulusal atık taşıma formu kaldırıldı onu söyledim.
 
Jeneratör Dediğimiz şey aslında bir araba motorudur. Buradan gidersek, aracımızı bakım için servise götürdüğümüzde yağ değişimi oluyor çıkan yağı yanımızda mı götürüyoruz. Tabiki hayır servise veriyoruz. Bertarafı vs servise ait oluyor. Jeneratör için de durum aynıdır. Bakım yapan servis yağı alır.ve bertarafını sağlar. Burada önemli olan yağı aldım diye servis formunda belirtmesi. Arkadaşlar biz mühendis insanlarız çözüm insanıyız. Bireysel bertaraf hem maliyetli hem de çok vakit kaybıdır. Bu şekilde toptan bertaraf daha uygundur. Ben bu şekilde atık yönetim planlarımda yetkili servis tarafından alınmaktadır şeklinde ifade ediyorum ve sorun olmuyor.
 
@Şafak Yılmaz Bir keresinde çevre denetimden bir memur atık yağı alan servisin bunun için lisansı olup olmadığını sormuştu. Atık toplama lisansını kastederek.
 
Üst