• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kablo atıkları hakkında

Tunalper

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Haziran 2011
Atık kataloğunda "kablo" yazıp arattığımızda karşımıza çıkanlar sadece şunlar:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Fakat kablo geri dönüşümü yapan firmaların hiçbirinin lisansında (Exitcom hariç) bu kodlar bulunmuyor.

Konu hakkında bilgisi olan var mıdır, başka bir kod mu kullanılıyor?
 
Merhaba,
Atığın kodunu belirlemek için öncelikle atığın hammaddesine bakmak daha doğru olur, mesela kablo için muhtemelen plastik türevlerinden (Kauçuk ve pvc vb..) oluşmuştur, bunun ilgili değişik geri dönüşüm tesisleri mevcuttur, kod kısmına gelicek olursak eğer kablo imalatı yapan bir firma ise 07 02 veya 12 01 li kodlar uygun olur fakat inşaat atıkları derseniz de 17 02 li kodlar uygunluk gösterir.
Saygılarımla.
 
Şu an biz 12 01 ailesinden tanımlama yapıyoruz ama bence bu bir sorun. Çünkü aslında ne 07 02 ne de 12 01 ailesinden hiçbir kod tek başına "kablo"yu tanımlamıyor. (Metal, örn. bakır kablo teli + üzerindeki PVC, kauçuk vb. plastik kaplama malzemesinden bir bütün olarak bahsediyorum)

Neden sorun olduğuna gelirsek;

* Örneğin Uğur Metal Geri Dönüşüm,
16 02 09, 16 02 10, 20 01 35

*Örneğin Evciler Metal,
16 02 09, 16 02 13, 20 01 35

* Örneğin Ekolojik Enerji :islik:
07 02 ve 12 01 ailesi de aslına bakarsanız kabloyu tanımlamıyor.

Bildiğimiz "kablo"yu karşılayan kodlar sadece 17 04 10 ve 17 04 11, fakat gelin görün ki burada da başlık inşaat-hafriyat atıkları diye geçiyor, işin içine yağ-katran vs vs giriyor...

Her neyse, benim şahsi olarak kafama takılan bir konu bu, burada da bulunsun istedim.

Teşekkür ederim :)
 
Kablo atıkları tehlikesiz atık kodunda değerlendiriliyor, bu yukarıda saydığınız firmaların genelde elektronik atık lisansı yanında tehlikesiz atık geri kazanım ya da tehlikesiz atık toplama ayrıştırma lisansı oluyor kabloları da bu kapsamda alıyorlar yani 16 kodlar zaten kablolar için değil,, 17 li kodlarından, tehlikesiz atık toplama lisansları kapsamında alıyorlar


selamlar
 
Üst