• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kadın Erkek Eşitliği ve Çevre Arasındaki Bağlantı

uyku tulumu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2015
Şehir
Kırklareli
Firma
yok
Konu üzerine yazılmış bir makale ekliyorum. Bu konuda fikirleriniz varsa ve paylaşırsanız sevinirim. Bir proje için bu ikisi arasındaki bağlantıyı açıklayıcı bir yorum yapmam gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • genderandenvironment.pdf
    8.4 MB · Görüntüleme: 40
@Ferhat Bağaç

Aslında ben makaleye göre bir fikriniz var mı şeklinde paylaşmadım. Melih Coşar Bey makaleyi de paylaşmamı istedi. Ben aslında genel olarak sizlerin bu konuda bir fikri var mı diye soruyorum.
 
hımm.. Eşit olmalı tabiki ama bazı şartlar bayanlara uymayabiliyor şantiye ortamı sanayi içi hurdacılık sektörü gibi acizane fikrim..
 
Makale cinsiyet eşitliğini ve çevresel faktörlerin kadın-erkek farkları açısından tanımlanmasını irdelemiş ve kadınların yerinin çevre kirliği ile çevrenin korunması konularında tam olarak nerede olduğuna dair sorular sormuş.

Örneğin; çevre kirliliği olarak kimyasalların kadın-erkek üzerindeki farklı etkileri ve çevre problemlerine kadın-erkek bakış açıları ve çözümleri irdelenmiş. Makalede sorulan soruların altında cevapları da var.

Yalnız belirtmek istediğim bir nokta var ki o da makalenin bu olaylara biraz daha feminen gözle baktığı. Biraz taraflı gibi geldi bana. Ancak forumda bunu biraz daha açabiliriz.

Özellikle hanım arkadaşlarımıza yöneltmek istiyorum bu soruyu. Sizce cinsiyet ile çevre konusu arasında nasıl bir bağlantı vardır? Kadınların çevre kirliliğine maruziyeti erkeklere nazaran daha fazla mıdır? Çevre problemlerinin çözümünde kadınlar daha aktif bir rolde midir vs...
 
@Kübra Ertaş hurdacılıkta biraz görev aldım çalışma ortamı erkek dolu bayan nerdeyse hiç yoktu tabi firmanın büyüklüğüne kurumuna göre değişebilir. bu açıdan baktım.. Şantiye işide şantiyede kalmak onlara uygun ortam sağlanırsa mümkün olabilir
 
Kadınların vücut yağ oranı fazla olduğu için en başta kirlilikten daha çok etkilenmeleri bir gerçek zaten. Bakış açılarına da sonra değineceğim :)

@Ferhat Bağaç Ben de sektör nedeniyle 1 bayan işçi olmayan fabrikada bulundum, zaten sektörüm icabı şantiyeci sayılırım ki şantiyede devamlı olmak isteyen birisiyim; "mühendis" ise bir bayan uygun ortam gözetmez, ortam uydurur ;)
 
@Melih Coşar

Görüşleriniz, yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Açıklayıcı oldu benim için. Feminen gözle bakıldığını ben de düşünüyorum.

Sorularınıza da biraz düşünüp cevap vermek istiyorum. Ama böyle bir tartışmayı açtığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Ne kadar çok fikir gelirse o kadar iyi olacak benim için.
 
sizin yere ihtiyaç varsa geleyim şantiye de sahaya çıkmak isterim :) görev iş olarak bakarsak bayanı da erkeği işi yapar bunda ayrım olmamalı zaten :)
 
Çalışmayı tam anlamıyla okumadım içerikten ilgi çektiğini düşündüğüm kısımlarına baktım sadece. O yüzden yorum yapmam pek doğru olmaz ama gelecek nesil kaygıları annelik iç güdüsünden dolayı kadınlarda daha yoğundur. Biraz daha duygusal olduklarını düşünüyorum bu yüzden. Ancak burada hepimiz mühendislik alanındayız ve çevre sorunlarına da artık matematiksel hesaplamalarla yaklaşılmalı diye düşünüyorum. Bu bakış açısıyla yaklaşıldığında cinsiyetin önemi azalmaya başlıyormuş gibi geliyor bana.

Ayrıca okuduğum kısımlarda örnek olarak verilen ülkelerin çevre konusundaki görüşleri maalesef ki dünya gündeminde pek de etkili olamıyor. Etkin ülkelerin de cinsiyete yaklaşımları, cinsiyet rolleri bu ülkelerden farklılık gösteriyor.

Bence ilk bakışta üzerine çok makale yazılası bir konu gibi görünse de içeriğinin pek doldurulabileceğini düşünmüyorum.
 
Üst