• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kalıba kurşun yerine dökülebilecek maden veya başka birşey

Funda Saltık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2011
Firma
özel
Arkadaşlar kalıptan ölçüm alamadığımız için kalıbın içerisine kurşun döküp, çıkan parçanın ölçümü yapılıyor. Kurşunun yerine kullanabileceğimiz bir malzeme bulabilir miyiz?
 
evet boyutlarını ölçüyoruz, metal kalıp. kalıpları kendimiz yapıyoruz. kalıplar makineye bağlanıyor imalatımız ona göre yapılıyor, ancak kalıbın ölçüsü ile çıkan malzemenin ölçüsü aynı olmuyor. bunu tespit edebilmek için öncesinde ölçü almak için gerekiyor. kalıptan alınan ölçü sağlıklı olmuyor, içinden çıkan malzemenin ölçüsü sağlıklı oluyor.

su ile karışınca sertleşen birşey veya plastik gibi eritip dökülünce donan birşeyler olabilir

balmumu falan denenmiiş olmamış

tabi kalıptan çıkarken ölçüsü bozulmamalı
 
Kalıba yapışmasını engellerseniz sıkıntı olmaz sanırım. Bunun içinde yağ benzeri bir malzeme kullanabilirsiniz. Birde elektronik ölçüm aletleri olabilir bununla ilgili bunu da araştırırsanız iyi olacaktır.
 
Yağ olabilir belki. Bir deneteyim. Elektronik ölçü aletlerimiz çokta, kalıbın içi ile kalıptan çıkan malzeme aynı olmuyor, yağla alçıyı bir denettireyim bakalım.

Başka fikri olan veya uygulayan varsa paylaşırsa sevinirim.

Yağlasak bile kırılırmış çıkaramazlarmış kalıptan. Denemeden söylüyorlar ama ben bu fikri sevdim gidip kendim yapıcam nerdeyse.
 
belki çinko ya da kalay alternatif olur? kurşunla aradaki +-100 derecelik erime noktası farkları iki metal için işi imkansız hale de getirebilir tabii. ama şu da var uygun aralıkta bildiğimiz kalayla seyreltilmiş kurşun içeren lehim alaşımı değişik erime noktaları oluştururmuş. denenebilir gibi geldi. piyasada çeşidi kolay bulunabilecek malzeme sonuçta.

diş laboratuvarlarındaki işlerde ya da diş hekimlerinin ölçü alma yöntemlerinde çeşit çeşit kolay sertleşen malzemeler kullanılıyor, daha plastik benzeri, esnek malzemeler.. ya da belki püskürtme ile yüzeye uygulanabilecek malzemeler de olabilir diş hekimliğinde kullanılan..

bizim peder kalıp ustası, kardeşlerden biri de diş teknisyeni, ikisini bir arada yakalar sorarım eğer iş acil değilse. belki bi inovasyona vesile oluruz bu vesileyle. acelesi yoksa yarın öbürsü gün yazarım belki işe yarayabilecek bişeyler.
 
bi de alçının içinde oluşan hava kabarcıkları işi zorlaştırır. alçı dökerken kalıbın esnek olması gerekiyor. alçının kendisinin esneyerek kalıptan kurtulması elektroplastik kalıplar gibi ayrıntılı-çetrefilli yüzeylerde imkansız olur gibi geliyor. sizin kalıplar ne basımı için kullanılıyor?
hani hayal gücümü zorlayınca bana, metalden kolayca ayrılabilecek ama yüzeyine az bir yağ (gazyağı gibi ya da az daha kalını) ile de yapıştırılabilecek metal tozlarının böyle arada pudra gibi kullanıldığı üzerine alçı türü çabuk donan malzeme sürülüp ince bir kabuk şeklinde alınacak parçanın iş göreceği falan olası görünüyor ama sanayi erbabına yukarıdaki cümleyi kursam ortasına gelmeden esnemeye başlarlar.

ya da kolay soğuyan ve fazla büzüşmeyen bir plastiği şu yöntemle:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

kalıplamak da olabilir. şurda bi makina mühendisi olsa ne iyi olurdu yav.
 
@CMNet Okuru

Biz civata ve somun üretiyoruz. bunları üretmek için yaptığımız kalıplar var. işlenmiş metal kalıplar. düz yüzeyli, somun ve civataların dişşiz halleri için. Sizin baba ve kardeşinizin mesleği de tam sorumun cevabı alınabilecek mesleklermiş gerçekten. Çok acil değil beklerim 2-3 gün. Yeterki kurşundan kurtulalım.

Makine mühendislerimiz var ama bilmiyorlar maalesef.
 
@CMNet Okuru
Evet bunu ben de önerdim. Kalıp bozulursa dediler. Bozuk kalıpta deneyin dedim. Ama kalıptan çıkarana kadar buz eriyip sağlıklı ölçüm yapamayabilir sanırım.
 
Evet metal, ama otomotiv sektörüne yönelik hassas çalışıyoruz biraz, 1 mikron bile önemli. Ama denemeden birşey denmez sanırım yine de.
 
Hmm anladım şimdi. Google da "RTV 2 kalıp silikonu" yazın biraz araştırın, anladığım kadarı ile bu malzeme var olan bir ürünün kalıbını çıkartmak için kullanılıyor ama aynı mantığın tersi hareketle sizin istediğinizi de yapabilir. Denenebilir bence.
 
Bakalım en basit su ile denenir, sonra alçıyı deneyeceğim. Sonra klape arkadaştan gelecek öneriye bakıcam. Sonuçları yazarım.
 
Üst