• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kalite yönetim sistemi denetimi

Begüm Yoltay Söylemez

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Kasım 2012
Firma
Artek Mühendislik
Merhaba,

bir firmanın kalite bölümünde işe girmek üzereyim ve 10 gün sonra denetim yapılacağı söylendi, ilk iş tecrübem olacak ve ne yapacağıma dair hiçbir fikrim yok, denetime nasıl hazırlanmalı, ne yapmalı? yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler...:):hhhhhh:
 
Begüm Hanım ,Öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun.Bu tarz denetimlerde kalite politikasının gözden geçirilmesiyle başlanıp,prosedür,talimat ve yapılmışsa iç denetim raporlarına ve prosedürlerde atıfta bulunulan formların uygulamalarına bakılıyor.
 
@Begüm Yoltay Merhaba, hayırlı olsun işiniz.
geçen hafta biz de 3 sertifika için kalite denetimleri geçirdik. Standartta belirtilen maddelerin hepsi teker teker soruldu ve kontrol edildi. dolayısı ile öncelikle kalite standartlarını okumakla ve eksiklikleri tespit etmekle başlayabilirsiniz.
Örneğin eksiklik olarak; acil durumlara müdahale prosedürü ve hazırladığımız acil durum eylem planının tam anlamıyla örtüşmediği söylendi. bununla ilgili revize istendi. fabrikadaki her birim için ayrı ayrı hazırlanmış olan çevresel boyut değerlendirmesi raporlarına yeşil alanların bile dahil edilmesi istendi. çevre hedefleri programının sık sık güncellenmesi gerektiği söylendi vs..
 
@Begüm Yoltay öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun. Kalite konusu detaycı bir konu. SWOT Analizi yapmanızı öneririm. Bu şekilde eksiklik ve tehditlerinizi görmüş olursunuz. Daha önce yapılmış bir "İç Tetkik" var ise onu inceleyebilirsiniz. Genel anlamda prosedürleri iyi kavramaya çalışın. Form, Liste, Ek vb. düzenine dikkat edin.
Bide hangi kurumun denetiminden geçeceğiniz önemli??.
 
Kalite ile ilgili çalışan ne kadar çok arkadaşımız varmış :) kolay gelsin herkese.
Öncelikle Begüm hanım işe başlayalı epey kısa bir süre olmuş. Mutlaka sizden daha eski ve tecrübeli personeller vardır. Onları daha çok bağlayan bir denetleme olacaktır. Şimdi siz istediğinizi anlatsanız bile 10 günlük bir çalışan olarak DÖF lerden talimatlardan bahsetmeniz çok reel olmayacaktır.

Ama arkadaşların belirttiği gibi Şirketin Kalite politikasını bilmeniz, talimatlar prosedürler ve formlar hakkında bilgi sahibi olmanız, revizyonu yapılan dokümanlar var ise bunları kontrol ve takibini yaptığınız yer ve dosyaları isteyeceklerdir. Denetimin en önemli unsuru da Sorulara kısa ve net cevaplar vermenizdir. Daha işleyişe çok hakim olmadığınız için hata yapma ihtimaliniz olabilir. O yüzden ' evet ' , 'var' , 'burada' gibi diyaloğu çok uzatmayacak kelimelerle cevap vermeniz sizin yararınıza olacaktır. ISO 9001 :2008 Standart ını çıktı olarak yada bilgisayar ortamında mutlaka bulundurun. Çünkü sistemi neye göre kurdunuz diye sorduklarında gösterebileceğiniz bir doküman elinizde bulunsun..
Organizasyon şeması ve görev tanımları da bilmeniz gereken konulardan olabilir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Çok sorun yapmayın sonuçta denetime gelen insanlar belgeyi almak için değil sistemi iyileştirmek amacıyla geliyorlar en nihayetinde.
 
Öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun.
Arkadaşların söylediklerine Ek olarak 2014 yılında yapılan eğitimler ve tutanakları,2015 yılı eğitim planına da bakıyorlar. Ayrıca işe giren personellerin oryantasyon tutanakları da isteniyor.
 
Kullandığınız kimyasallarla ilgili güvenlik formları ve güncel olmaları, taşma havuzları, dökülme ve taşma durumlarında aldığınız tedbirler, çevre ile ilgili kullandığınız ölçüm cihazlarının kalibrasyonları, atık sahanızda aydınlatma sistemi var ise yangın ile ilgili tedbirler, kayıt formları gibi bilgiler isteniyor.
 
DÖF'ler, İyileştirme çalışmaları kayıtları, Müşteri Şikayetleri kayıtları ve bu şikayetler için ne yapıldığı hakkında kayıtları kesinlikle bulundurmalısın. Hayırlı uğurlu olsun :)
 
Merhaba,
Bir kaç ay önce geçirdiğimiz entegre dış denetim notlarımı paylaşmak istiyorum. Kalite yönetiminde çalışan arkadaşlar da geçirdikleri denetimler hakkında fikirlerini ve notlarını paylaşırlarsa sevinirim.
  • Entegre bir denetim geçirdik (kalite, çevre, İSG).
  • Öncelikle firma kapsamına bakıldı.
  • İSG politikamızda meslek hastalıkları ile ilgili ifadeler de yer almalı denildi.
  • Kurumsal Risk Analizinde kalite, çevre ve İSG ile ilgili risklerin olması gerektiği söylendi.
  • Kurumsal Risk Analizine fırsatların da eklenmesi gerektiği söylendi.
  • Yapılan iç denetimin ISO'nun yeni revizyonuna göre yapılıp yapılmadığı incelendi. ISO 9001:2015'teki maddelere göre yapılmış olması gerekiyor. Eğer bu şekilde yapılmazsa majör yazılabilir.
  • YGG toplantısının da yeni ISO revizyonuna göre yapılması gerektiği söylendi.
  • Sahada çıkan atıkların takibinin yapılması gerektiği söylendi. Atıklar bizden çıkmasa dahi atıkların takibi yapılmalı denildi.
  • Tüm süreçlerin performanslarının incelenmesi gerektiği söylendi.
  • Ramak kalaların kayıt altına alınması gerektiği söylendi. Ki bizde hiç olmadığından denetmenin dikkatini çekti.
  • Çevre tatbikatlarının olup olmadığı sorgulandı. Eğer yoksa minör yazılabilir.
  • Kullandığımız her dokümanın doküman numarasına, tarihine bakıldı. Güncel olması gerekiyor.
Bunlar ana konularımızdı. Detayları konuştuk. Başka konular da var. Bunlar benim önemli gördüklerimdi.
 
Merhaba arkadaşlar,
Geçirdiğimiz entegre dış denetim sonrası denetmenlerin ve benim notlarım aşağıdadır:
  • Ofisteki aydınlatma ölçümleri yapıldı mı diye soruldu. Yapılmamıştı. Ancak, ofiste kaynak vb. işlemler olmadığından gerek duymadık dedim. Bu yanıt yeterli oldu ve gözlem yazılmadı.
  • Çevre ile ilgili risk ve fırsatların olmadığı söylendi. Bu konuyu YGG'de görüştüğümüzü gösterdim ve planımızda olduğunu söyledim. Kabul gördü ve gözlem yazılmadı.
  • Yaptığımız çevre tatbikatı üzerinde çok duruldu. Tatbikat raporunda, hedefte yılda 3 kez çevre eğitimi verilmesi yazıyordu. Yapılacağını söyledim. Henüz yıl dolmadığından yine gözlem yazılmadı.
  • Yaşanan bir iş kazamız var. İş kazası kök neden analizi üzerinde de çok duruldu. Buradaki aksiyonlar denetmenlere yeterli gelmedi ve daha ciddi aksiyonlar almamız gerektiği söylendi.
  • Personele imzalattığım KKD tutanağında eldiven zimmetine rastlanmadı. Oysaki yaptığımız işin bir kısmında eldivenle çalışılıyor. Bunu da imza altına almadığım için sorgulandı.
  • YGG sunumumuz incelendi ve beğenildi. Bunun nedeni standart maddelerini YGG sunumuna birebir uygulamamızdı.
  • Bir önceki denetimde kalibrasyon kabul kriterleriniz nedir diye sorulmuştu. Ben de standardı olan (örneğin; torkmetre) aletlerin kabul aralığı standarttan alınıyor, diğerleri için de son 3 senenin sertifikasına bakıp ortalama bir değer aldığımı ve bu şekilde kabul ettiğimi söyledim. Bunun ispatını da yaptım. Kalibrasyon sıklığını da personel geri dönüşlerine ve cihazların kullanım sıklığına göre belirlediğimi söyledim. Bu şekilde kabul gördü ve gözlem yazılmadı.
  • Hiçbir prosedüre ve akış şemasına bakılmadı.
Daha birçok konu vardı. Bunlar bir önceki denetime göre farklı olan konulardı. Genel olarak süreç performans hedeflerine, entegre yönetim sistemi hedeflerine, süreç bazlı risk analizlerine de bakıldı.
 
Merhaba, gelen denetçi hangi firmanın denetçisiydi acaba?

Biz İntertek tarafından denetimlerimizi geçiriyoruz, ve çoğu konuya cevap versek bile eksiklik olarak yazılabiliyor. Örneğin ofiste aydınlatmanın ölçülmemiş olmasının kaynak yapılmasıyla bir alakası yok, ofis çalışanları için de aydınlatma sınır değerinin sağlanması gerekiyor. Bize gelen denetçi bunu kesin uygunsuzluk olarak yazardı. Çevresel risk ve fırsatların belirlenmemiş olmasını da yazardı ve mutlaka hazırlanmasını isterdi, bizde mevcut bulunuyor. Prosedürler ve akış şemalarımız detaylıca inceleniyor, her denetim sonrası birkaç prosedürde revizyon yapmamız gerekebiliyor vb. çok farklılıklar var. Denetçi firmaya ve gelen denetçiye göre çok değişiklik gösterebiliyor tabii ki, ama İntertek bu konuda biraz fazla acımasız :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ysn
Hemen olmasa da kısa bir zaman içinde paylaşacağım.

Aynı firmanın denetçileri bile bazen kendi arasında anlaşamıyorken farklı firmaların denetçilerinin aynı şeyleri söylemesini bekleyemem.

Ofiste aydınlatma vb. ölçümlerinin (iç ortam ölçümü diyelim) 3 şekilde zorunluluğu bulunmaktadır:
1) İş yeri ortamının veya işin gereği olarak çalışanın kişisel maruziyetinde değişiklik meydana geldiğinde,
2) İş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının gerekli görmesi halinde,
3) İş yerinde gerçekleşen dış denetimlerde istenmesi halinde.
Bunların hiçbiriyle karşılaşmadığımız için yapmadık. (24 Ocak 2017 Salı Resmî Gazete Sayı : 29958
İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI
HAKKINDA YÖNETMELİK)


Çevresel risk ve fırsatlar, bir önceki denetimde sorgulanmamıştı; 2015'e geçiş denetimiydi. Bu sene ilk defa sorgulandı. Ama eksiklik olarak yazılmadı nedense. YGG'de bunu toplantı karar maddelerinden biri olarak eklediğimi gösterdim, gereken açıklamaları yaptım. Ama standartta yazmasına rağmen denetmen bunu yazmadıysa ona bir şey diyemem :)

@beril Çataltepe siz de denetim sonuçlarınızı paylaşır mısınız?
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba,
Tesiste çevre kazası olmadığına dair bir yazı, tutanak vs hazırlayacağım bir format var mı ?
 
Üst