• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kalp kırmadan hayır demenin yolları

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
http://1insaat.biz/wp-content/uploads/2014/06/hayir_demek.jpg

Modern çalışma hayatı minimum süreye maksimum işi sığdırmaya çalıştığından beri, iş hayatında “hayır” demek bir zorunluluk haline geldi. Kimisi çok yumuşak suratlı olduğundan dolayı hayır diyemiyor, kimisi takım oyuncusu imajını bozmaktan çekiniyor. Yöneticisinin tepkisinden çekinip her işe evet, yapabilirim diyen de yok değil. Ama buna bir dur demenin zamanı gelmedi mi? Nereye kadar her işi evet diyerek sırtınıza alacaksınız?

İş hayatında hayır demek mutlaka edinilmesi gereken bir yetkinlik. Çünkü bunu beceremezseniz belli bir yerden sonra iş yükünüz yönetilmekten çok uzak bir hale geliyor ve içten içe stresli, mutsuz ve yetersiz hissetmeye başlıyorsunuz. Bu da uzun vadede veriminizi düşürmeniz ve kariyerinizi tehlikeye atmanız demek. Yani aslında basit bir hayır, kariyeriniz için yapabileceğiniz en mantıklı hareket olabilir. Ama işte, sıkıntı da burada başlıyor. Bu 5 harflik kelime ağızlardan çıkmıyor bir türlü. Her işe evet demek neredeyse övünç kaynağı olmuş. Hayır diyeni ayıplayan bir iş ortamı var. Bu ortam sizi hayır deme konusunda rahat hissettirmiyor. Böylece iş üstüne iş alıyor, mesai üstüne mesai yapıyorsunuz.

İşte tüm bu “evet“ şartlandırmasına karşılık, işte size nasıl “hayır” diyeceğinizin yolları:

Acele Etmeyin: Çoğu zaman her şeye saniyeler içinde evet dediğinizi fark ediyor musunuz? Eğer gelen teklif üzerinde düşünmezseniz, beyniniz direkt olarak evet demeye müsait. Çünkü karşı tarafa hayır demek sizi kötü hissettiriyor ve iş hayatındaki saygınlığınızın ve imajınızın riske gireceğini düşünüyorsunuz. Ancak gerçek hiç de öyle değil. Her şeye evet demek sizi işlerini tamamlayamayan veya yarım yamalak yapan birine de dönüştürebilir. O yüzden durun, düşünün, iş yükünüze bakın, çalışma programınızı ve yapacak işlerinizi gözden geçirin. Cevabınızı sonrasında verin. 15 dakika sonra hayır demek çok daha kolay olacaktır.

Hayır Demek İçin E-Mail veya Telefon Kullanmayın: Yüz yüze gelebilecek kadar yakınsanız kesinlikle kişinin yanına gidin ve yüz yüze hayır deyin. Aslında yardım etmek istediğinizi ama gerçekten zamanınız olmadığını ekleyin. E-mail ile iletişim çoğu zaman yüz yüze iletişimden daha sert algılanır ve bu da yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Bu riske girmeyin. Vücut diliniz ve mimikleriniz karşı tarafı üzmeden hayır demenize yardımcı olacaktır. Gerçekten bu işi yapamayacağınızı gören kişi de bunu anlayışla karşılayacaktır.

Dürüst Olun ve Uzatmayın: Eğer uzatırsanız karşı taraf işten kaçtığınızı düşünebilir. Bu konuda gerçekçi olmak için kesinlikle cevabı uzatmayın. “yapamam çünkü çok işim var, işleri toparlayınca eğer hala yardıma ihtiyacın varsa mutlaka yanına uğrarım!” deyin ve konuyu kapatın. Daha detay açıklamaya girmekle inandırıcı olmamak arasında ince bir çizgi var, bu çizgiyi geçmeden, kısa ve öz cevap verin. Merak etmeyin, üzülecek bir şey yok, isteseniz de her işi yapamazsınız, bazılarına hayır demeniz mutlaka gerekli.

Başka Birine Refere Ederek Hayır Deyin: Bu işin gerçekten sizin işiniz olmadığını veya bu işi yapmak için zamanınız olmadığını düşünüyorsanız, “ben yardımcı olamayacağım ama belki XX yardımcı olabilir, istersen beraber gider konuşuruz” diyebilirsiniz. Tabi burada XX kişinin tavrı da çok önemli, eğer gerçekten uygun olduğunu düşünüyorsanız bunu yapın, aksi takdirde bir de XX’in tribini yemek pek hoş olmayabilir.
Bu İş Tanımımda Yok, Yapamam Demeyin: Emin olun Hayır demenin en kötü yolu budur. “İş tanımımda yok” cümlesi hem çok itici hem de karşı tarafla aranıza direkt olarak koca bir duvar çeker. Hayır demenin binlerce yolu varken bu yolu kullanmayın. Evet, gerçekten iş tanımınızda olmayabilir ama iş hayatında kimse gerçekten %100 iş tanımına uygun olarak çalışmıyor zaten.

İşe Gereken Önemi Veremeyeceğinizi Belirtin: Hayır demek için elinizdeki diğer işleri gösterin ve şuna benzer bir cümle kurun: “bahsettiğin bu işi de yapmak isterim ama elimdeki diğer işlerle birlikte düşünüldüğünde, bu işe gereken önemi veremeyeceğimi ve sonunda tam olarak istediğimiz bir sonuç alamayacağımızı düşünüyorum, o yüzden bu işi daha sonraya bırakmak daha sağlıklı olacak bence.” Böylece işi gerçekten hakkıyla bitiremeyeceğinizi gören yöneticiniz doğru zamanı bekleyecektir.
Evet, böylece iş hayatında kibarca Hayır demenin yollarını öğrenmiş olduk. Esprili başlığımız aslında bir o kadar gerçek, iş hayatında her şeye evet derseniz ölürsünüz. Alacağınız iş yükü altında ezilirsiniz ve iş performansınız zayıflar. Dolayısıyla, iş hayatında başarılı olmak isteyen biri mutlaka ama mutlaka, diğerlerini kırmadan hayır demeyi öğrenmek zorunda.

banaisbul.com
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Çok faydalı bir yazı. 14 yıllık iş hayatımda kalp kırmak veya kendini beğenmiş imajı yaratmaktan korkmaktan iş yükü altında ezilmek bir yana üzerine bir de hakettiklerimden hep daha azına razı gelmek durumunda kaldım. Ama öte yandan bana verilen hayır yanıtları ve tolere edilişleri o kadar çoktu ki!!! Dün aldığımız bir "hayır" cevabından sonra artık buna bir dur diyeceğim... En fazla ne olabilir ki!!!!
 
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Malesef bazı durumlarda zorunlu olarak evet dedirtme moduna sokuluyoruz. bu durumlarda bizde iş ve özel hayatımızda sıkıntılara yol açabiliyor. En güzeli en başta bazı şeylere karşı dik durmayı öğrenmek tabiki saygımızı ve kalitemizi bozmadan. Gerçekten de bazen hayır diyebilmek o işin altından kalmamaktan çok daha uygun bir davranıştır diye düşünüyorum. Herkese iş hayatında başarılar...
 
İşin altından kalkamamak konusu bir sıkıntı değil, mesele sizinle alakası olmayan bir işin sizden talep edilmesi.... Altında yatan tehditvari mesaj ise çok açık... ya bu işi de yaparsın ya bu diyardan gidersin.... evde çocuk var faturalar var hedefler hayaller o zamana kadar işe verilmiş bir emek var ... var da var... nasıl hayır denilebilir ki? karşınızdaki bir kalemde silebilir ancak insani değerlere benim gibi fazlaca (gereğinden fazla) kafayı takmış biri "hayır" dediğinde devamında karşı taraf tarafından kurulacak kırıcı cümleyi de hesaba katarak bir anda birşeyleri silip atamaz..... Ama doğru olan aslında ilk muhattabiyette katı çizgileri koyabilmek... taviz tavizi doğuruyor çünkü.....
 
Bir amire karşı hayır diyebilmek için önce gerekçelendirmeleri iyi ve doğru yapmak gerekir. Eğer size verilen işe siz sadece "işim çok yapamam" derseniz karşı tarafın size karşı algısı daha olumsuz olabilir. Eğer elinizdeki işlerin bir listesi var ve siz bunun sizin üzerinizdeki baskı ve yoğunluğunu karşı tarafa iyi aktarabilirseniz, karşınızdaki kişinin bunu anlamaması için pek fazla seçenek kalmıyor o zaman.

Önemli olan karşı tarafın beklentilerine, sizinde beklentilerinizi katarak cevap verebilmek. Size artık kapasite limitinizin üstünde iş verildiğinde ve siz bunu yapamayacağınıza kanaat getirdiğinizde şöyle derseniz; "yapabilirim ama, öncelik sıramda şunlar var. Eğer bunları geri plana alıp bu verdiğiniz işi yapmamı isterseniz bunu önceliğe alabilirim" şeklinde bir cevap karşı tarafı sizden daha çok düşündürecektir kanaatimce. Yani öncelik ve gerekçelendirmelerin doğru yapılması çok önemli.
 
Ben şöyle düşünüyorum , zamanında hayır demek gerek karşı taraf alışmadan.Eğer kırıcı olmadan hayır derseniz ancak ''Kararlı '' bir şekilde işinizden olacağınızı hiç düşünmüyorum çünkü insan taviz verdikçe Mutsuz oluyor.

@Fatih Çoban
Bir de yaptığınız işlerin önemini anlamayan amirleriniz olabilir istediğiniz kadar liste yapın o sebeple benim genel olarak fikrim Taviz Vermemek.
 
@Gülin Çağlıyan

:) Dediğim şekilde taviz vermiş olmuyorsunuz, bir işi yaparken ötekini geri plana atacağınızı göstermiş oluyorsunuz. Zaten direkt taviz vermemeniz gereken konularda varsa bu konuda sizinle aynı düşünüyorum. Ama sizler bizler duygusal düşünerken, karşı taraf daha stratejik bakıyor hayata. İş yapılsın da gerisi önemli değil. İşte çalışanı duygusal ve psikolojik olarak yıkan en önemli sebeplerden biri de bu: Önemsiz olduğunu hissetmek.
 
@Fatih Çoban
Gerçekten çok doğru tespit , karşı taraf işim yürüsün banane diyor o kadar , eskisi kadar duygusal değilim o yüzden bu sert tavrım :)
 
Gerekçelendirerek ya da bir işin öyle yapılamayacağının nedenini anlatarak hayır deseniz bile bunu kendine hakaret sayabilecek denli egoya sahip yöneticiler olduktan sonra ne deseniz ne yapsanız boş... Sorun yaşamamak için yaparsınız görev olur üzerinize kalır, yapmazsınız dik başlı olursunuz ödetmek için daha çok emir yağdırılır... Siz ne yaparsanız yapın karşınızdakinin anladığı kadar kendinizi ifade edebilirsiniz
 
aslında bir çok yöneticiye baktınız konuştuğunuzda aynı şeylerden hep şikayet ediyorlar, ama alt çalışan personelleri ile konuştuğunuzda ise o kişininde aynı davranışı sergilediğini anlıyorsunuz. başkasından baskı görmüş ve bişeylere istemeyerekte olsa evet demiş olan kişilerin pek çoğu nedense aynı şeyi başkalarına yapılıyorlar bilinçli olarak yada bilinçsizce ve bu insanlar bu yanlışlarını nedense hep göz ardı ediyorlar.
 
Hayır demenin kibarcası olsa bile. Bir, iki, üç, dört kere hayır dediniz. Üst yöneticiniz eğer sizin görev tanımınızı iyi bilmiyor yada bilmemekten geliyorsa, hakkınızdaki düşünce sizin iş yapmayacağınız , işten kaçtığınız ve işine yaramıyor vs vs dir. Bu şeklide işinize tutunabilseniz dahi bu durum istediğiniz ilk zamda karşınıza olumsuz yönleriniz gibi sunulabilir.
 
Üst