• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kanalizasyon hattında pompa kullanımı

Nihan Tosun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Nisan 2012
Firma
kamu
İyi günler, kanalizasyon hattı projemde atıksuyu terfi etmek zorunda kaldım, debi düşük, imalat oluşturucam ama pompa ile ilgili kararsızım, öğütücülü mü olmalı ? yoksa daha verimli hangi pompa olur, ve kanalizasyon terfi hattı ile ilgili dökümanı olan paylaşabilir mi?

Teşekkürler..
 
Bunun birçok faktörü var. Basma yüksekliğin önemli. kanalizasyon hattında öğütücülü pompa öneririm fakat her basma yüksekliği için bu pompadan bulamazsın. Dalgıç pompamı, kuru tip pompamı olacağına bir pompa üreticiyle görüşüp karar vermek en doğrusu olacaktır.
 
Fatih beyin dediklerine ilave olarak , suyu bir kuyuda toplayıp basarsan mutlaka öğütmeli pompa kullanmalısın.
Sadece atık su noktasında ise kademeli pompa kullanmalısınız.Tabi ki, mesafe ve yükseklik sizin kullanacağınız pompa modelini ve gücünü belirleyecektir.
kolay gelsin,
 
atıksu terfi edilecek ve bir drenaj kanalı varsa basma yüksekliğine göre dalgıç pompa seçilebilir.Önüne bir kaba ızgara konur
Mesela Flygt Submersible Pump seçilebilir.
 
Pompa seçimi tamamen bir hesap işi; atık suyun m3 cinsinden çokluğu, yoğunluğu, debisi, aktarma yollarının uygunluğu da önem arz eder.
Tabi ki kaba filtrasyon yapılmalı aksi halde lağım fareleri tehlike oluşturabilir.
Mutlak yabancı marka pompa olması da gerekmez yerli üretim işinizi görecek firmalar da var.
Siz sadece ne istediğinizi ve nasıl bir atık için kullanacağınızı bildirin yeter.
 
Öncelikle teşekkür ederim, atıksuyun debisi çok düşük, servet bey dediğiniz gibi kuyuda toplayıp, dinlendirmeyi düşünüyorum, kum tutucu iiçin araştırma yaptım fakat debi küçük, kafamı karıştıran birde bu odanın kaça kaç olacağı hesabı var mıdır? 5 metre lik kot farkım var, debi 3,096 m³/sa., birim debi mi kullanılacak bir de? .kafam karma karışık :(
 
debi o kadar düşük ki.. kararsız kalacak bir durum yok. tamamen size kalmış, ben olsam debiyi iki defa 1,75 gibi bir emniyet faktörüyle çarparım. biri günlük diğeri saatlik değişim için. 9 m3 gibi bir sonuç çıkar. 2*2,5*2 (en boy yüks.) olacak şekilde 10m3 hacimde, ortalama 3 saat bekletme yaparım, (daha da arttırmam bu süreyi). 5 metre kota basacak pompa için imalat metoduna göre seçebileceğim ayrı bir oda yaparım. pompayı çalıştığı ideal su seviyesine getirip, tankı kısa sürede (15 dakikada mesela) boşaltabilecek kadar kuvvetlisinden seçip, öğütücü işine de hiç girmeden basit bir ince ızgara koyup 300 dolarlık falan bir atıksu pompasıyla bunu hallederim (fiyat tamamen aklımda kaldığı kadarıyla, yerli üretici fiyatı bu civar olur en fazla ama 6-7 aydır güncel bir kataloğa bakmadım tabii, daha ucuza, iskontolu alınabilir de)
 
1)Önelikle maksimum debiye göre işlemler yapılır maksimum debide hangi yıl için yapıyorsan değişir
2)en makulu terfi merkezi için pompa istasyoonu yapmaktır.
3)İletim mesafesi önemlidir bazı iletim mesafeleri için pompa buşlamayabilirsin bile
4)arıza anında yedek pompalar koyman gerekir
5)elektrik kesilirse birde jeneraör koyman gerekir pompa gücünü hesaplayıp üreticilerden destek alarak yapılacak bir iştir.

ayrıca kamu kurumlarına yapılan projelerde genellikle terfi hattı pompa istasyonu yaptırıp işi garantiye alıyorlar yaptığınız sistemin zaten kullanım süresine bağlı olarakta sistem için en uygun olanı olduğu için karşılıklı görüş alınarak yapılıyor bu yüzden maddi külfet olarak görünen bazı şeyleri idare yetkililerine danışarak yapın ayrıca birde darbe hesabı ve ekonomik çap hesabı vardır bununda yapılması gereklidir
 
Teşekkürler, dediklerinizi göz önüne alarak birşeyler oluşturmaya çalışıcam.. iyi çalışmalar.. bu konu başlığından devam etsem sıkıntı olur mu? teşekkür ediyorum, pompa konusunda baya ilerledim, fakat şimdi de makine teçhizat kısmına takıldım, pompam dalgıç pompa, vortex tipli, basma kısmına çekvalf yerleştiricem, acaba benim gözden kaçıdrğım başka kısımlar neler olabilir??
 
Arkadaşım, çekvalfler içinden geçen kimyasallar nedeni ile zamanla kaçırabilir, bozulabilirler. Su taşıyan sistemlerde bile aynı durum söz konusu olabiliyor. Size tavsiyem ileride böyle bir durum ile karşılaştığınızda, çekvalf veya pompa bakımlarında hat içindeki sıvının geri dönüşlerini önlemek amaçlı marka bir küresel vanayı havuzun rakor bağlantısının önüne koymanız olacaktır.
Kolay gelsin,

Bana basit kroki ve akış yönünü verirseniz daha detaylı anlatır veya çizebilirim,
Tekrar kolay gelsin,
 
@Servet Yortumluk
Teşekkür ederim ama kapsamlı birşey değil zaten, amacım yapacğımda keşifde eksik olmaması ve ben bunu ilk defa yapıyorum, yanlış olmasını istemediğimden bu kadar çabam ... :( uygulama aşamasında küresel vana kullandırabilirim..

Teşekkür ederim kolay gelsin..
 
Debi, yükseklik ve A.K.M miktarını yazarsan bir kaç pompa tipi önerisinde bulunabilirim tesislerde denemiş ve çalışabilirliği kontrol edilmiş pompalar olacaktır önerilerim birde tabiki bütçe

Kolay Gelsin
 
Üst