• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kanalizasyon projesi çizeceğim. bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum :)

Adem Taş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Mart 2009
Firma
MANİSA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
merhaba arkadaşlar, işyerimde çalıştığım bölgede dağınık halde bulunan bikaç binanın kanalizasyon sistemini toparlayıp tek yerden belediyenin kanalizasyon sistemine deşarj etmem için kanalizasyon projesi hazırlamak istiyorum.
üniversitede bununla ilgili eğitim almıştık ancak çalışma hayatında uygulama yapmayınca nasıl yapılacağını unuttuk. arazinin kotları elimde mevcut. nelere dikkat etmem gerekiyor. proje hesaplama işleminde kullanılan yöntem formülasyonlar nelerdir. bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yerdım bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.
 
O kadar uzun bir yazı istemişsin ki nasıl anlatsak :)

Formülasyonlar idarelere göre değişir. Mannig, Babbit, Kutter, Darcy-Weisbach gibi formülasyonlar var. Binalar arası mesafe ne kadar bilmiyorum ama anlattıklarından anladığım parsel bacalarının birleşim ve bağlantı projesi olacak dediğin. Bunların hiçbirine gerek olmaz böyle ise. Evlerden gelecek debiyi hesapla buda yine değişir ama 216 L/N.gün kişi başı değer alabilirsin. Daha sonra parsel bacaları arasına 1/100 eğim ver tamamdır. Büyük apartmanlar değilse çapın 200 mm den fazla çıkmaz. Daha sonra belediyeden bağlantı izni al.
 
@Fatih Özcan
fatih bey, benim bahsettiğim proje hattını ekte gönderiyorum son noktada belediye rögarı var ve rögarıniç kısmı (derinliği) kotu üstünde yazmaktadır. bu güzergahda proje hazırlamak için nasıl bir yol izleyebilirim

adsız.JPG
 
arazinin % 95'i bize ait son kısımdaki yol bize ait değil onun için çözüm yolu bulduk. ayrıca hattın hemen yanından akarsu geçmekte bor son kıvrımın olduğu bölgede akarsuyu askıda geçecek şekilde planlanmaktadır. yeni resmi ekte gönderiyorumhat.jpg
 
Derenin talveg kotu belli mi? Kotlara bakılınca dere altından geçebilirsiniz gibi geliyor. Dere altından geçmenizi öneririm.
Derenin taşkın seviyesi?
Dereyi geçtikten sonra boru çapınızı iyi ayarlamanız gerekir çünkü kalan kısmını artık belediyeye terk ediyorsunuz, muhtemelen belediye oraya bağlantı yapacaktır.

Haritada yazanlar zemin kotları mı?
 
ypatığımız incelemeye göre boru derenin zeminini 1.50 metre yukardan geçecektir. çok aşırı su geçen bir dere değildir. amacımız kendi cazibesi ile kanalizasyona vermek o yüzden dere tabanından geçirmek bize sıkıntı çıkaracaktır. bunun için hangi yöntemle hesaplama yapabiliriz. haritada yazanlar zemin kotları sadece son noktadaki 69,96 zemin kotu değil rögar taban kotu yani bağlantıyı düşürebileceğimiz en düşük seviye
 
Taşkın durumunu kontrol ettiniz mi? Normalde su bile gelmiyor olabilir ama özellikle şiddetli yağmur olan günlerde bu su ciddi anlamda artabilir. Zemin kotlarınız oldukça iyi.

Bu projeyi nereye teslim edeceksiniz? hangi idare?
 
bu proje resmi olmayacak yani herhangi bir yere teslim etmeyeceğiz. biz kurum olarak proje hazırlyaıp projeye uygun kendi imkanlarımızla kanalizasyon döşeme işini gerçekleştireceğiz. ayrıca derede taşkın olasılığı değerlendirildi ve pek taşkın ihtimali görülmedi dereden askıda korige boru ve borununda dışını çelik koruma ile geçirsek bir sorun olurmu acaba?
 
Dere genişliği ne kadar?
Belediyenin yoluna girdikten sonra oralardan gelebilecek debileride dikkate almanız lazım. İleride belediye atıksu bağlar buraya. bu hat benim hattım diyemezsiniz.
Fabrikalardan sadece evsel atıksular mı bağlanacak?
 
dere genişliği yaklaşık 3 metre belediyenin hattı var zaten orada benim son bağlayacağım yer belediyenin kanalizasyonu olacak ve sadece evsel atıksu bağlanacak. bizim hattımıza herhangi bir bağlantı olmayacak yani biz kendi atıksularımızı belediyenin kanalizasyonuna bağlayacağız.
 
3 m ise çelik boru ile geçilebilir gömlek olarak.
En son bağlantı yerinde bacalar arası mesafeniz ne kadar? 72.5-69.96 arası.
 
100 m bacalar arası mesafe çok uygun değil çapınız küçükse. 50 m yi geçmeyin derim. ilave atacağınız bacaya her önüne gelen bağlanır kimseye engel olamazsınız.

Netpro kanal modülünde hangi hesaplama yöntemleri bulunuyor?
 
araya bir rögar atarız son kısmı biraz daha sağa kaydırmada yapabilriz. orası bizim arazimiz böylelikle kontrolüde sağlamış olabilriz. bahsettiğiniz modül hakkında herhangi bir fikrim yok. ben uygun eğimde konuştuğumuz şekilde bağlantı gerçekleştirmem için nasıl hesaplama yönetmi kullanmalıyım hangi formülasyonları kullanmalıyım fatih bey bu konu hakkında önerebileceğiniz yöntem nedir
 
Şunu yapın sitemizde iller bankası şartnameleri var kanalizasyon için olanı alın orada yazan formülleri kullanın..
 
çok acil bi bilgiye ihtiyacım var. Bir Çevre Mühendisi bi kanalizasyon projesi çiziminden kaç TL alır yaklaşık olarak ????????????????????
 
ne mi alır. ögrendiğiyle kalır. inşaat mühendisleri çizer siz bakarsınız.

toplamda 15 komut biliyorsunuz. çizimden kaç para kaldırırım diyorsunuz.
 
İnşaat müh. çizer diye bir şey söylemek yanlış olur :) Çoğu çevre müh. arkadaşım bu işten para kazandı. Büyüklüğüne göre 1500 TL alıyorlardı bundan 5 yıl önce öyle söyleyeyim derseniz ki hangi büyüklükte bir iş inanın hatırlamıyorum :)
 
Üst