• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kanalizasyona deşarj standartları

Serap Töre Çelik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2011
Arkadaşlar Merhaba,

Bildiğiniz gibi SKKY ' de tablo 5 ile 20 arasında farklı tesislere ait alıcı ortam deşarj standartları bulunmakta. Bir de Tablo 25 Kanalizasyona Deşarj Standardı var. Tablo 5 ile 20 arasında sınıflandırılan tesislerden biri, eğer arıtılmış suyunu kanalizasyona deşarj edecekse, tablo 25 mi kullanılmalı, yoksa özel olarak sınıflandırılmış alıcı ortam deşarj standardı olduğundan , var olan spesifik standartlara göre mi yapılmalı ?

Kanalizasyon sistemine deşarj da yapılan arıtmanın ( ön arıtma diye geçiyor SKKY' de) amacı kanalizasyon içerisindeki atıksuyun içeriğinin bozulmaması. Böylece kanalizasyon sistemi sonunda bulunan arıtma tesisinin atıksu kriterleri bozulmamış olacak.

Bu bilgilere göre benim düşüncem alıcı ortam deşarj standardının kullanılması gereksiz o kadar temiz suyu neden kanalizasyona vereyim, kanalizasyon deşarj standartlarını sağlamam yeterli.

ama danışman bir arkadaşım da durumun böyle olmadığını, eğer spesifik olarak belirlenmiş tablolar arasında yer alıyorsa işletme, kanalizasyon da olsa onların kullanılması gerektiğini hatta SKKY de bununla igili bilgi yer aldığını söyledi ama ben bulamadım ve kafam fazlasıyla karıştı :(
Uzun yazımı okuduğunuz için de ayrıca teşekkür ederim.
 
Serap hanım, eğer şehir kanalizasyon şebeke sistemine bağlayacaksanız muhakkak o ilin bir kanalizasyon bağlantı deşarj standardı vardır. Bulunduğun ildeki Su ve Kanalizasyon müdürlüğüne giderek bu konuda daha net bilgi alabilirsin. Kanalizasyona vereceğin atıksuyun içeriği de önemli . Selamlar
 
Serap Hanım,sizin de belirttiğiniz gibi atıksular ön arıtmadan sonra kanalizasyona deşarj edilebilirler.Ön arıtma ile hedeflenen kanalizasyon deşarj standartlarının sağlanmasıdır.Burada sektör tablosu hangi parametrelere bakılması gerektiğini gösterir.Örneğin süt ürünleri atıksuları sektör tablosu 5.3 te KOİ,pH ve Yağ-Gres parametreleri kontrol edilir.Ama sınır değer olarak 5.3 tekiler değil Tablo 25 tekiler veya deşarj yapılacak altyapı yönetiminin belirlemiş olduğu değerler kullanılır.
 
Selma Hanım teşekkür ederim :) Bir kaç sorum daha olacak size,
Organize sanayi bölgesi olması durumu değiştirmez değil mi ? Yine dediğiniz gibi uygulayacağız, yoksa organize sanayi bölgesi bu durumda bize özel bir standart verip buna uygun yapın diyebilir mi ? Ve bu projeden onay almak gerekirse onay merci il çevre midir ?
 
@Serap Töre Çelik
aynen o şekilde, osb kendi deşarj standartlarını da belirliyor. belki de size arıtmaya gerek yk bile diyebilir.
 
@Tarik Can

Tarık bey OSB istemiş arıtmayı, pH problemi var suyun ve KOI zaman zaman 4000 mg/L ye yaklaşıyor, dediğiniz gibi OSB ile görüşmek gerekecek, proje yaparken peki onay için il çevre mi olmalı ya da onaya gerek var mı ? Normalde kanalizasyon sistemine deşarj bağlantı izinleri dolayısı ile proje onayları İZSU'dan alınıyordu çünkü. Şimdi kanalizasyon OSB arıtmasına tabi tutuluyor neticede. İZSU ile de pek alakası kalmıyor olayın değil mi ?
 
@Serap Töre Çelik
OSB'nin içinde oldugunuzdan proje onayını da osb yapıyor.
 
OSB lerin deşarj limitleri daha esnektir.OSB de çalıştığım içi biliyorum aslında Tablo 25 uygulanması gerekiyor.Ama onu bile sağlamak istemeyen işletmeler bile var malesef..
 
@Serap Töre Çelik
hangi osb standardı belki ben de vardır..
 
Serap hanım,
Eğer şehir kanalizasyon şebekesine bağlanacaksa, proje dosyası hazırlanıp meslek odamıza ve İZSU'ya onaylatıyorsunuz. Onaylanmış projeye göre önlem tesisini yapıyorsunuz.
OSB ise, OSB'nin kanala deşarj standart değerlerine göre proje dosyasını hazırlayıp OSB'den onaylatıyorsunuz. İl çevre onayı gerekmiyor. Yanlız betonarme olacaksa önlem tesisinizde mimari projeyi de talep ediyorlar.
 
@Tarik Can

Tarık bey TOSB sitesinden OSB ler için genel bir yönetmelik indirdim okudum, direkt standart belirtilmemiş ama, pH ve yüzey aktif maddeler ile ilgili bilgiler yer almakta. Yönlendirmeniz için teşekkürler.
 
@Serap Töre Çelik
rica ederim, sektördeki arkadaşlara yardımcı olmak görevimiz, siz danısmanlık firması mısınız? adı neydi?
 
Hayır danışmanlık değil, İnşaat firmasıyız, taahhüt işleri yapıyoruz, Arıtma , alt yapı, havuz, Elektrik dağıtım şebekeleri.. herşey var :) ERKASAP İnşaat İzmirdeyiz
 
@Serap Töre Çelik

ben de arıtmadan pek anlamıyorum artık, okuldan sonra mevcut arıtmalar üzerinde işletme fln yaptık ancak proje vb. işleri hiç yapmadık. arıtmacı lazımdı bizlere de :p :)
 
Üst