• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kapasite Artışı

Özlem B.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2017
Firma
Kendi işinde
Merhabalar. ÇED kapsam dışı olarak belgesi bulunan bir geri dönüşüm tesisi kapasite artışı düşünmektedir. Bu durumda hem ÇED hemde izin lisans belgesi açısından nasıl bir yol izlenmelidir? kapasite artışı 1/3 ün altındaysa ne yapmak gerekir?
 
Merhaba,

Şu mesajı incelemenizi tavsiye ederim: Çevre izni muafiyet
Sorularınızın cevabı aynen bu şekilde. Aradan geçen sürede pek de bir değişiklik olmadı. ÇED için izin verileni geçemezsiniz, görüş yenilenir. Çevre izni için 1/3 oranını aşmadıkça isteğe bağlı hiçbir şey yapmayabilirsiniz. İçiniz rahat etsin diyorsanız İl Müdürlüğüne görüş sorabilirsiniz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ozberMerhaba üstadım, eğer kapasite artışı düşünülüyorsa çed görüşü yenilenmesi gerekir. Tabi şöyle de bir durum var; tekstil geri kazanımı için proje tanıtım dosyası hatırlatılarak çed gerekli değildir kararı alınması lazım. Çevre lisansına gelecek olursak eğer 1/3 'ün altında kalıyorsa bazı il çevre müdürlükleri yenilenmesine gerek yok diyor ama buna da bir görüş sormakta fayda vardır
 
Merhabalar,
Çed yönetmeliği ek 2 listesinde ''9.Tank/havuz hacminin 5 m³ ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler ve/veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,'' diyor. Peki bu 5mküp'ün üst limiti yok mu? 5, sonra yeniden 5, tekrar 5... bu şekilde arttırılması sorun olmuyor mu? ya da üst limiti varsa nedir, kafalar feci karışık :suspus:
 
Merhaba ,

Bu gibi tesislerde 5 m3 üzeri sınır yok. Ancak kaplama işinde fırın kullanımı dolayısıyla da ısıl güç işin içine gireceği için kapasiteniz arttıkça farklı maddelerden kapsama girme durumunuz var.

Ama sorunuza cevap olarak üst limiti yok.
 
Yıkama makinesinde bir artış olma ihtimali var, 15mküp gibi bir sınırdan bahsedenler oldu fakat yönetmelikte göremedim o sebeple sordum.
Çok teşekkür ederim ?
 
Üst limit yok, ancak 5 m3 üzeri için ÇED PTD hazırlatıp ÇED Gerekli Değildir aldınız. ve sonra yeniden 5 m3 için çed almak istediniz, burada mevcut kapasiteniz ile ilave artış miktarı toplanır ve toplam 10 m3 için yeni bir ÇED Gerekli Değildir kararı alırsınız.

Eskiden bu sınır 10 m3 idi. Sizin elinizde bir ÇED Kararı var ise onun kapasitesine bakınız. Belki siz 15 m3 için ÇED Kararı aldınız ve onu hatırlıyorsunuz. Ama yönetmelikte sınır 5 m3, yanlış hatırlamıyorsam hiç 15 olmadı.
 
Daha önce 4.5 m3 için ilave artış olmuş. 5 m3 altı olduğu için kapsam dışı devam edilmiş. Şimdi tekrar artış olma ihtimali var. mesela 2 m3 artış olsa 4.5+2=6.5 m3 olarak mı başvurmamız gerekecek? Ve bu durumda sınır değer olan 5 m3 üzerinde kalmış olup kapsam dışı durumu iptal olacak. Bu şekilde anladım ama doğru mudur?

15m3 diye bahsedilen konu, 15 değil de 30 muş aslında :) çevre izin ve lisans yönetmeliği ek2 '' 3.9 İşleme tanklarının toplam hacminin 30 m³ ve üzeri elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal ve plastik maddelerin yüzey işlemesinin yapıldığı tesisler'' bundan bahsediliyormuş.
 
Haklısınız, ben yıkamaları da dahil edip hesaplamışım, teşekkür ederim.

Çevre izni değil ama çed'den kapsam dışı kalmak istiyoruz o nedenle 5m3 sınırını anlamaya çalışıyorum.
 
Merhabalar x firmamızın çed gerekli degildir kararı var yalnız 2000 m2 alanda kapalı 10000 m2 alanda açık alanda alınmış bu çed şuan yeni makine ekipman alındı bu makine ekipman ve kapasite artışına gidilmedi yalnız kapalı alan miktarı arttı ve bu yeni makineler kapalı alana geldi PTD ise kapalı alan 2000 açık alan 10000 m2 olarak geçıyor bunun için herhangi bir sıkıntı meydana gelirmi yada dilekçe ile çed gerekli degildir kararının devamı geçerlidir diye bir dilekçe veriyimmi il müdürlüğüne inşallah anlatabilmişimdir?
 
Arkadaşlar Merhaba,
Alüminyum levha üretimi yapan tesisimizin 2010 yılında alınmış ÇED gerekli değildir belgesi var. Bu belgeye istinaden hazırlanmış ptd de kullanılacak Alüminyum gerdirme hattının yıkamalı olacağından bahsedilmiş ama yıkama havuzu hacim bilgileri yerine, saatte 1 metreküp su ihtiyacı olarak bilgi verilmiş. Tesis gerdirme-yıkama hattını henüz yeni kurdu ve kapasite raporuna ekledi. Mevcut kapasiteye hiçbir etkisi yok, dar boğaz oluşturmuyor. Çevre izni olduğu için e izinden görüş soracağım ancak ÇED yönetmeliği ek-2 listesi madde 9 "Tank/havuz hacminin 5 m³ ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler ve/veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,'' kapsamında ptd hazırlamamızı isteyebilirler mi?
 
Cem bey Gerdirme hattında 2 adet havuz var. Yıkama ve durulama olarak. İzin lisans yönetmeliği sektörel uygulama kılavuzunda durulama havuzları metreküp hesabına katılmaz deniliyor Eğer çed de bu şekildeyse 5 m3 ü geçmiyor. Ama çed uygulama ile ilgili bu sektöre ait bir döküman bulamadım malesef.
 
Üst