• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kapasite Raporu Yenileme

Başak eylül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ocak 2020
Şehir
Sivas
Firma
.
Merhabalar,ambalaj atiklari toplama ayirma ve geri dönüşüm tesisinde calisiyorum,kapasite raporumuzu yenileyecegiz fakat Ticaret Sanayi Odasının belirttiğine göre;TOBB yeni bir hesaplama yöntemi belirlemis bu belirlenen yeni hesaplama yontemine göre tesisimizin geri dönüşüm kısmında yaklasik 3 kat kapasite artışı oluyormus, bu durumda lisans yenileme surecine baslamam gerekecegini söyledi il müdürlüğündeki personeller de ama saçmalık şu benim kapasitem artmadi hesaplama degismis benim tesisimle hiç bir alakası yok bu durumda ne yapmam gerekir lütfen bu konu hakkinda bana yardimci olur musunuz?
 
Başak eylülÜstadım Merhaba,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ambalaj atığı toplama ayırma tesisleri için kapasite hesabı yapılırken m3/gün cinsinden yapılmasını istedi. Siz de bilirsiniz ki Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre eğer kapasite 1/3 oranını geçerse Çevre Lisans Belgesinin yenilenmesi gerekir.

Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin geçerliliği ve yenilenmesi
MADDE 11 – (1) İşletmelere verilen çevre izni veya çevre izin ve lisans belgeleri beş yıl süre ile geçerlidir. İşletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmak ve beş yıllık süre dolmadan yeniden çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır. Bu süreç çevre izni belgesi için her durumda, çevre izin ve lisansı belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda, GFB başvuru süreci uygulanmaksızın bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında yürütülür.

(2) Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aşağıdaki belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılır.

ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.

Kapasite raporlarının hesaplanması ile ilgili olarak aşağıdaki link size yardımcı olacaktır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Siz bu linki inceledikten sonra tekrar il çevre müdürlüğü ile görüşmenizde fayda vardır. :)
 
Olgaç SürmelihindiOlgaç bey verdiginiz bilgi için teşekkür ederim ama bizim sorunumuz şu, 2018 de lisans suremiz dolmustu yenileme islemi yaptik bu surecte kapasite raporumuz m3 cinsinden hesaplandi burda problem yok ama problem su ki bu yıl belirlenen hesaplamada geri donusum icin granül makinasi kapasite hesabi yapilirken 8 saat degil 24 saat esas alınarak hesaplama yapiliyormus artik, bundan kaynaklı kapasite artışı oluyormus buda tam 3 kat artış oluyor sorun burda ☹
 
Önceki cevapları görüntüle…
Arkadaşlar merhaba,

Kocaeli sanayi odası ile dün görüşme sağladım, plastik üretimi yapan bir firmam için kapasite hesapları yaklaşık %35 artırılmış. Tesiste hiç bir kapasite artışı olmamasına rağmen artış meydana geldi. Konu ile ilgili TOBB'un 300 gün * 10 saat yöntemi iptal edilerek 350 gün *24 saat şeklinde hesaplanmaya başlandığını öğrendim.
Özetle firmalarınız artış olmayacak demesi artık önemli değil hesapları kontrol etmenizde fayda var aksi halde benim gibi çevre izin sürecine girebilirsiniz( 1/3 artıştan ötürü)
 
bu kapasite raporunu kim üstlenmelidir? Yani kim almalı güncellemeli vs.

Lütfen biri bana açıklasın :D
 
Emrah BozkurtÜstad,

Muhasebeci; canım mühendisim kapasite raporu yenilenecek makine ekipman da herhangi bir değişiklik olacak mı kapasite artışı olacak mı sana zahmet bir öğrenebilir misin?

Çevre Mühendisi; Davut bey, herhangi bir değişiklik veya kapasite artışı olmayacak. Size zahmet başvuru yapabilir misiniz ve yeni kapasite raporu çıktığı zaman bir nüshasını bana gönderebilir misiniz?

Muhasebeci; Tabi ki sayın mühendisim.

😊😁
 
Merhabalar,

Kapasite raporunun bitiş tarihinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen firma yetkilim yenilemek istemediğini ve 2021 yılı sonunda taşınacağını dile getiriyor. Kapasite raporunun vaktinde güncellenmemesi durumunda cezai uygulaması var mı? Ceza miktarı kaç TL'dir?
Teşekkür ederim.
 
Gözde OrakMerhaba Üstad,

Kapasite raporunu vaktinde yenilemediğiniz zaman faiz uygulanır. Bu faiz miktarı kapasite raporu başvurusunda ortaya çıkar. Bu faiz miktarı her ilin Sanayi ve Ticaret Odasına göre değişiklik gösterebilir.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belge eksikliği nedeni ile idari yaptırım uygulanabilir.
 
Arkadaşlar Merhaba;
Plastik geri kazanım tesisime ek olarak çuval ve naylon kırma hattı kurduk yeniden bir kapasite raporu başvurusu yaptım ve yeni ekipmanlar ilave edildi. Bu durumu İl Müdürlüğüne dilekçe ile bildirdim.Bundan sonra yapmam gereken herhangi bir durum var mı ?
 
Kübra YıldızÜstad Merhaba,

Kapasite raporu yenileme için başvuru yaptığınızdan dolayı Sanayi ve Ticaret Odasından ilgili ekipler gelir ve sizin başvuru formuna yazdığınız makine-ekipmanlarını kontrol ederler. Kapasite raporu çıktıktan sonra bağlı bulunduğunuz ilin çevre müdürlüğüne çed görüşü sormanızda fayda bulunmaktadır. Ayrıca Çevre İzin ve Lisasn Yönetmeliğine göre üretim kapasitesi 1/3 oranını geçerse çevre izin ve lisans belgesini yenilemeniz gerekir. Eğer 1/3 oranını geçmiyorsa yenilemenize gerek bulunmamaktadır. 😊
 
kapasite raporu makine ve ekipmanlar demirbaşa kayıtlı diye malimüşavir kaşeli alıyorum. onun dışında muhasebecilerin hiçbiri hesaplama kısmını bilmiyor ve pekte ilgilenmiyorlar . onlar genelde fatura tutarına bağlı yaşıyorlar :) geri kalan kısımla ilgileri yok. örneğin: hurda - ambalaj veya tehlikesiz atık yazması muhasebeciyi bağlamıyor pek. ama çevre izin lisans kapsamında çevre mühendisleri için bu ibareler önemli. bu yüzden bu sektör için en azından hesaplama ve atık açıklamalarını mühendislerin hazırlaması daha sağlıklı olacaktır.
 
Üst