• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karadeniz'e "çöp" tehdidi

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, ''Karadeniz, kendisine kıyısı bulunan ülkeler önlem almadıkça yakın bir gelecekte çöp yığını haline gelecek'' dedi.

slide.jpg

Batı Karadeniz'deki kirlilik ve balık çeşitliliğinin azalmasına yönelik yapılan araştırmalarda evsel ve endüstriyel atıklar sebebiyle yakın gelecekte balık yaşamının sona ereceği sonucuna ulaşıldığını savundu.

Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü tarafından hazırlanan rapora göre, kirliliğe bağlı olarak Karadeniz'de 30 yılda balık türü zenginliğinin bozulduğunu kaydeden Bat, ''Ekonomik değere sahip 23 türden birçoğunun avlanma miktarları kirliliğe bağlı olarak düşüş göstermiştir'' diye konuştu.
Ekonomik değere sahip türlerden sadece beşinin avcılığının önemli miktarda yapılabildiğini belirten Bat, şöyle devam etti:
''Karadeniz'de varlık gösteren 23 türden sadece 5'inin önemli ölçüde avcılığı yapılabilmekte. Bu türler arasında hamsi, istavrit, mezgit, sargan ve kalkan yer almakta. Ekonomik değere sahip balık türlerindeki zenginlik bozulurken kirliliğe bağlı olarak kolyoz, uskumru ve kılıç balığı türleri artık Karadeniz'de görülmemekte. Karadeniz çok dar bir eşikle Marmara'ya açılan dünyanın tipik iç denizlerinden biri. Bu nedenle su sirkülasyonu oldukça az. Böylesine durağan bir su yapısına sahip Karadeniz'e, kıyısı olan başta Türkiye, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan gibi ülkelerin hem evsel hem de endüstriyel atıklarının önemli miktarları boşaltılmakta. Karadeniz, kendisine kıyısı bulunan ülkeler önlem almadıkça yakın bir gelecekte çöp yığını haline gelecek.''
Prof. Dr. Bat, Karadeniz'deki kirliliğin önemli boyutlara ulaştığını, bu durumdan Avrupa ülkelerinin de sorumlu olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:

''Karadeniz'de kıyısı olan ülkelerin kıyı kesimlerinde yaklaşık 10,5 milyon insanın yaşadığı belirlenmiş ve bu nüfusun oluşturduğu kanalizasyon atığının da yılda yaklaşık 571 milyon metreküp olduğu tespit edilmiştir. Kirlenmeyi sadece bu ülkeler değil, tüm Avrupa ülkeleri de sahiplenmelidir. Çünkü tüm Avrupa'yı dolaşarak gelen Tuna Nehri, Karadeniz'e boşalmakta. Bu su yaklaşık 2 milyar ton erozyonik maddeyi de beraberinde getirmekte. Bunun yanı sıra Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler bir günde binlerce ton şehir çöpünü denize atmakta. Karadeniz Çevre Programı, 1996'da sunduğu raporunda, Karadeniz'de çözünmüş halde bulunan nitrojenin yüzde 58'inin ve fosforun yüzde 66'sının Tuna Nehri'nden kaynaklandığını belirtmiştir.''

Kaynak : Ntvmsnbc

 
Üst